Akil İnsanlar Toplantısından İzlenimler

Akil İnsanlar’ın Aydın ziyareti gelişlerinden çok gittikten sonra tartışıldı. Aydın toplantısı çok önemsendi. Toplantıdan günler önce MHP Aydın İl Başkanı Fevzi Köse'nin "sürprizimiz var" açıklaması, kamuoyunu büyük bir protesto beklentisi içine soktu.

Lakin Aydın’daki tablo hiç de beklenen gibi değildi. Akil İnsanlar Heyeti’nin Aydın’a gelişini protesto etmek isteyen gruplar, sabah erken saatlerden itibaren toplantının yapılacağı Aydın-Muğla karayolu üzerindeki otelin bulunduğu bölgeye geldi.

Sabahın erken saatlerinde Anemon’a gittiğimizde, İş Partisi, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türkiye Gençlik Birliği, Eğitim İş ve Türk Ocakları’na bağlı gençlerin protestosu vardı. CHP ve MHP ise yoktu.

Aynı anda Jandarma düzeninin önündeydik. ASTO Başkanı Veli Tiryaki ve 7-8 arkadaşı davetli olmadığı için içeri alınmadı. Veli Bey öfkeliydi. Onlar orada kaldı ve biz basın kartını gösterip içeri geçtik.

MHP hiç mi yoktu?
Evet MHP sabah hiç yoktu. MHP öğleye yakın saatlerde geldi. MHP’li Köse’nin sürprizinin ne olduğu anlaşılamadı. Esas tepki MHP’den bekleniyordu.
Evet MHP’nin öfkesi önemliydi. Lakin MHP İl Başkanı ve beraberindekiler geçmişte Aydın'a gelen Heyeti Nasiha'yı karşılamayan İttihat ve Terakki mensubu Esad Hoca'yı canlandırarak, içeride toplantı yapan heyeti protesto etti. Belki de sürprizden kasıt buydu.

CHP ve MHP İl Başkanları sert açıklamalar yaptı.
Elbette diyecekler. Tepki gösterecekler. Tepki onların demokratik hakları. Tıpkı toplantıyı izlemeye gidenlerin hakları olduğu gibi.

Evet CHP yoktu. İl Başkanı Barkan Kalınomuz toplantıyı bilmiyor olabilir miydi? Toplantı tüm gazetelerde, haber sitelerinde yer aldı. Kalınomuz bilmiyor olamaz ama unutmuş olabilirdi.

Akil insanlar toplantısına, jandarmaya verilen listedede olmayanlar alınmadı. Otel girişindeki basın kartı kontrolünden sonra ikincisini salon girişinde yaşadık. Basın kartı ve kimlik kontrolünden sonra içeri girdik.

İçeride Türk Bayrağı ve Atatürk posteri dikkatimi çekti. Ardından davet edilen STK temsilcilerine baktım. Bir çoğunu tanıyamadım. Tanıdıklarım ise sürece destek verenlerdi. Mesela Aydın Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası, Esnaf Odaları Birliği yoktu...Bu durumu Aydınlar Ocağı temsilcisi Bülent Çam ile paylaştım. Destek verenlere süreci anlatmanın ne yararı vardı anlayamadım.

Bize göre toplantıya, MHP il Başkanı, 127 STK’nın platformu olan ASTO’nun Başkanı Veli Tiryaki gibi mualif olanlar da alınmalıydı. Zira Veli Bey, barış yanlısı ancak kırmızı çizgileri olduğunu duyurmuştu.

Eğer akil insanların görevi “ikna” ise, ikna edilmesi gerekenler dışarıda, ikna olanlar içerideydi. Hal böyle olunca, Akillerin Aydın ziyareti amacına ulaştı mı? Sorusunun yanıtını okurlarıma bırakıyorum.

Akil İnsanların anlattıklarından;

1-Barış süreci devlet politikasıdır.

2-Türkiye terör sorununu çözebilecek iradeye ulaşmıştır.

3-Uluslararası konjonktür bu sürece zorladı.

3-Kürt halkı bölünmeyi reddetti.

4-PKK çekilmenin vaziyeti kurtarabileceğini gördü.

5-Hükümet bazı şeylere söz verdi. Ama bu sözlerin karşılığı TBMM’den geçecek. Yani henüz hiçbir şey verilmiş değil. Sadece kan durdu ve ülke topraklarında terörist kalmaması bekleniyor.

Tepkiler gölgesinde bunu anladık.

Akil İnsanlar Ege Bölgesi Grup Başkan Vekili Avni Özgürel, çözüm süresince hedefin; 'herkes için demokrasi' olduğunu belirtti ve ekledi; “Demokrasi Türklere de lazım Kürtlere de!”

Biri bana Türkler de olup, Kürtler de olmayan bir demokratik hakkı anlatırsa onu da anlamış olacağız.



 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum