Arkadaşım Mehmet Pala

Geçen hafta vefat eden Avukat Mehmet Pala benim 50 yıllık arkadaşımdı. Vefalı bir dost nazik bir insandı. Ülkesini çok seven, topluma faydalı olmaya çalışan, mesleğine aşık bir hukuk adamıydı. Rahmetli Pala siyasi tercih ve düşünceleri uğruna çok mücadele etti. Milli Selamet Partisi’nde başlayan siyasi hayatı 1980 ihtilalinden sonra Anavatan Partisi’nde devam etti. Demokrasiye içtenlikle inanan bir siyaset adamıydı. Aydın’ın siyasi hayatında unutulmayacak izler bıraktı. ANAP il başkanı oldu. Sevilen bir siyasetçi olduğu gibi, teşkilatçılığı ve enerjisi ile halkın takdirini kazandı. Rahmetli Turgut Özal Anavatan Partisi Genel Başkanı olduğu dönemde Aydın’a geldiğinde onu 270 araçlık partili konvoyuyla karşıladı. Özal, bu büyük konvoyda “Pala” pankartlarını görünce “Pala bir ilçe mi” diye sorar. “Hayır efendim Mehmet Pala ANAP il başkan adayıdır” derler.

mehmet-pala.jpgBu büyük güç gösterisi Özal’ı rahatsız eder, seçimle kazandığı il başkanlığı genel merkez tarafından iptal edilir. Halkın sevdiği yerel siyasetçiler, bütün partilerde genel başkan ve genel merkez tarafından sevilmez. Çünkü güçlü merkez,  zayıf teşkilat genel başkanların işine gelir. Bakmayın siz genel başkanların demokrasi laflarına. “Demokrasi, demokrasi” derler ama bu lafta kalır.

Rahmetli Mehmet Pala’yı bir arkadaşı olarak ben uyardım. “Sen bu konvoyla gücünü genel başkanına gösterdin taktik hata yaptın” dedim. Halkın sevdiği siyasetçiler genel başkanlar ve merkez tarafından sevilmez. Merkez, teşkilatları itaat eden, baş eğen partili ister.

Mehmet Pala mücadelesi ve uğraşının karşılığını alamamış Aydın’daki birkaç yerel siyasetçilerden biridir. Bu işler bazen de nasip meselesidir.

Mehmet Pala’yı mücadeleli geçen yıllar yordu.  Vefasızlık ve ihanetler yaşadı. Bu durum ona ağır geldi. Sağlığını kaybetti. Uzun zamandır rahatsızdı. Siyasetin mazlum ve mağduru olarak son günlerini geçirdi. Mehmet Pala’nın siyasi mücadelesinden siyasetle uğraşan gençlerin alacağı dersler vardır. Mehmet Pala’nın vefatından Aydın hukuk ve siyasal hayatı çok şeyler kaybetmiştir.  Ailesi ve Sevenlerine baş sağlığı dilerim. Allah rahmet eylesin. Mekânı cennet olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum