Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

Askerlik Borçlanması İle Gün Kazanırsınız

Soru: Fuat Bey, 13 Eylül 1993 tarihinde staj sigortam başladı. 1997-1998 tarihlerinde askerliğimi yaptım. 12 Haziran 2004 tarihinde sigortalı işe girdim. İlk prim bu tarihten itibaren ödenmeye başladı. Bugüne kadar 3061 günlük primim oldu. Ne zaman emekli olabilirim? Askerlik süresini borçlansam emeklilik tarihini etkiler mi? 

Cevap: Değerli Okurum , Emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Toplam 7000 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanması prim gün sayınızı artırır. Ancak emekli olma şartlarınızı değiştirmez.

MAAŞ BAĞLAMA TALEPLE BAŞLAR

Soru: Fuat Bey Babam 25 Haziran 2014’te vefat etti. İsteğe bağlı Bağ-Kur’dan emekliydi. Şu an 3 bekar kızı var. Biri SSK’lı olarak çalışıyor. Diğer ikisi ev kızı. Acaba hemen maaş bağlanır mı? Ve ne zaman başvuru yapmamız lazım? Ne kadar maaş bağlanır?Cevap verirseniz sevinirim. 

Cevap: Değerli Okurum ,Sigortalı çalışan kardeşiniz babanızdan yetim aylığı alamaz. Diğer iki kardeşiniz yetim aylığı alabilir. Aylık talebe bağlıdır. Bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne başvurarak yetim aylığı bağlanmasını talep ettiğinizde aylığınız bağlanır. Hemen başvurmanızda yarar var. Aylık bağlanma oranınız yüzde 25. Ne kadar aylık alacağınız, babanızın aldığı aylık tutarına bağlı.

ŞİMDİ MÜRACAAT EDEBİLİRSİNİZ

Soru: Fuat Bey, 1 Eylül 1967 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim SSK’lı olarak 1 Haziran 1984. 8 Ağustos 1987’de işten çıkıp askere gittim. 1992-2006 arası Bağ-Kur’a 5600 gün prim yatırdım. 1 Ocak 2012’den itibaren SSK’lıyım. Şu anda ne yapmam lazım? Bu hizmetlerimi toplatmalı mıyım? Yoksa gerek yok mu? Ne önerirsiniz? Herhalde 1 Eylül 2015’te emekli olacağım. Bu tarihte mi başvuru yapacağım, yoksa 1-2 ay önce mi? Acaba bu şartlarda kaç lira maaş alırım? Arkadaşlarım ‘1000 TL alırsın’ diyorlar. Ben 30 yıldır prim yatırmışım. Sizin görüşünüz nasıl olur? 

Cevap: Değerli Okurum ,Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurum şartlarıyla emekli olunuyor. 1 Ocak 2012’de başladığınız sigortalı çalışmanızı 1 Temmuz 2015’e kadar devam ettirerek SSK’ya Bağ-Kur’dan sonra 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK’da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Ve primi 1260 güne tamamladıktan sonra prim ödemeseniz de 48 yaşınızı dolduracağınız 1 Eylül 2015’te emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur ve SSK hizmet sürelerinizin birleştirilmesi için şimdiden talepte bulunmanızda yarar var. Emekli olacağınız tarihe kadar hizmetlerinizi birleştirirseniz aylık bağlanma işlemi uzamaz. Ne kadar aylık alacağınızı bilemeyiz. Çünkü emekli aylığını, çalışma hayatınız boyunca üstünden prim ödediğiniz kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayısı birlikte belirliyor. Prim ödeme dönemleri de çok önemli. 2000’den önce 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arası ve 1 Ekim 2008’den emekli olunan tarihe kadar ödenen primler emekli aylığı tutarını farklı ağırlıkta etkiliyor. Sonuç olarak emekli aylığı hesabı için pek çok veriye ihtiyaç var.

KALAN SÜREYİ NEYE GÖRE BORÇLANACAK ?

Soru: Fuat Bey,Annem 1947 doğumlu. 1985’te sigorta başlangıcı var. SSK’ya 1350 gün prim ödedi. Ege Üniversitesi’nden yüzde 60 oranında engelli raporu var. Sonrasında bir kalp ameliyatı daha oldu ve ilaç kullanıyor. Nasıl emekli olabilir? Eksik günler için sigorta primi mi yatırması gerekiyor? Yoksa ‘Kalan süreyi borçlanıp ödeyerek tamamlayabilir’ diye bir yazı okudum. Bilgi verebilirseniz sevinirim. 

Cevap: Değerli Okurum , Malulen emekli olmak için; 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı aranıyor. Ayrıca işgücü kaybı raporu ve tıbbi eklerini inceleyecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu’nun, sigortalının malul olduğuna kararı vermesi gerekiyor. Anneniz 450 gün daha ödeyerek, toplam primini 1800 güne tamamlayıp, yüzde 60 oranında rapor alabilirse malulen emekli olabilir. Okuduğunuz yazı ya doğru değil, ya da malul emekliliği ile ilgili değil. Maalesef prim eksiği borçlanarak tamamlanamıyor. Annenizin sigorta başlangıç tarihinden sonra doğumu varsa ve doğum tarihinden sonraki iki yıl içinde 450 gün prim ödenmeyen boş günü varsa, prim eksiğini doğum borçlanmasıyla tamamlayabilir.

İyilikle ve Sosyal Güvenlikle kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.