Aydın Seçimleriyle İlgili Kuyruklu Yalanın İspatı

Habartürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı geçtiğimiz pazar günü köşesinde "Büyükşehirlerde Bugün Seçim Yapılsaydı Durum Ne Olurdu?" başlıklı bir yazı yazdı. Üç büyük şehrin yanında tüm büyükşehir illerinin durumu da o yazıda irdeleniyordu.

Dikkatle okudum.

Altaylı'ya iletilen ankete göre Aydın'da durum CHP yüzde 32, MHP yüzde 32 ve AKP yüzde 31.

Yani kafa kafaya bir seçim var.

Elbette, seçimlerin yaklaştığı bu süreçte büyükşehir seçimleriyle ilgili seçmen araştırmalarının verileri çok kıymetli bilgilerdir.

Bu nedenle ciddiye alınmalıdır.

Ancak ciddiye almak kadar verilerin doğruluğunu da teyit etmek lazım.

Ben de öyle düşündüm ve biraz araştırma yaptım.

Küçük bir karşılaştırma yapınca Altaylı'nın "Elime yeni ulaştı" dediği anketin "yeni" olmadığını ve MAK Danışmanlık tarafından Temmuz-Ağustos ayında yapıldığı bilinen ve 22 Ağustos tarihinde haber sitelerinde yer alan bir araştırmanın -3 metropol il sonuçları dışında- tıpatıp aynısı olduğunu gördüm.

***

Kimdir bu MAK Danışmanlık?

Yine gazetecilik damarım kabardı ve küçük bir inceleme yaptım ve gördüm ki MAK Danışmanlık, AKP Genel Merkezi'nin hemen yanındaki binada faaliyet gösteriyor.

Adresi sitelerinde şöyle yazıyor: Ak Parti Genel Merkez Yanı, Ak Plaza Kat 7 No: 23 Söğütözü / ANKARA

İlginç değil mi?

Tabi dayanamayıp araştırmayı PR sektörüne kaydırdım.

Görüştüğüm isimler bana MAK Danışmanlık'ın AKP ile yakın bağları olduğunu ve yayınladığı sonuçların sektörü bilenler tarafından "dikkatle ve ihtiyatla" ele alındığını söylediler.

Biz biraz gayret gösteren firmaların her yerde gerçeğe yakın sonuç bulabileceğini biliyoruz. Ancak bulunan her sonucun medyaya doğru servis edildiğinden şüphe ederim.

Bu iddialar çok önemli. Doğruysa Fatih Altaylı gibi bir gazetecinin bile ciddi bir manüplasyona kurban gittiğini gösteriyor.

Çünkü bu şirketin bu anketinin rakamları doğru değil.

MAK'a göre ilimiz Aydın'da sonuçlar CHP yüzde 32, MHP yüzde 32 ve AKP yüzde 31'miş. Bunun doğru olmadığını Aydın'da bir gün gezen bir gazeteci kolayca anlayabilir.

Nereden mi biliyorum, anlatayım, ispat edeyim…

Bunu anlamak için bölgemizde de araştırma yapan diğer şirketlerin verdiği sonuçlara bir bakalım.  

***

İlimizde 2009 seçimleri öncesinden beri düzenli araştırmalar yapan ve geçen seçim sonuçlarını bire bir bilen BUPAR'a göre şu an durum CHP yüzde 61, AKP yüzde 18 ve MHP yüzde 11,5'tir.

BUPAR başta Ege  bölgesi olmak üzere Türkiye genelinde  farklı illerde sadece CHP'li belediyelerle değil AKP'li belediyeler ve teşkilatlarla da çalışan çok güvenilir bir firmadır.

Bunun da ötesinde; son dönemde tüm Türkiye'de olduğu gibi ilimizde de üst üste araştırmalar yapmakta olan Gezici PR’ın sonuçları da BUPAR'ın sonuçlarına benziyor.

Biliyorsunuz Mustafa Gezici yerel seçim sonuçları ile ilgili SKY360 televizyonunda konuşurken Aydın’ı örnek verdi ve “Türkiye’de en yüksek oyla seçilecek belediye başkanı Aydın’dan çıkacak. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığını Özlem Çerçioğlu yüzde 65,7 ile Türkiye rekoru kırarak kazanacak. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin muhtemel adayı Mehmet Erdem yüzde 18.9, Milliyetçi Hareket Partisi adayı Ali Uzunırmak ise yüzde 14.4 oy alacak” dedi.

Bunları da bir kenara koyuyorum…

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın söyledikleri var.

Başbakan Erdoğan, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Nükhet Hotar’a “Gidin bakın, bu kadın ne yapıyor da anketlerde yüzde 67 çıkıyor” şeklindeki sözleriyle Özlem Çerçioğlu'nun başarısını teyit ettiği ulusal gazetelerin Ege eklerinde yer aldı. Bu haberleri yalanlayan biri de çıkmadı.

***

Birbirinden habersiz 3 kaynak tarafından yapılmış araştırmaların sonuçlarının benzerliği sizlere de anlamlı gelmiyor mu?

Elbette bunun bir anlamı var…

Aydın halkı Çerçioğlu ismi konusunda tabanda uzlaştı.

MHP ve AKP tabanından çok sayıda isim kentte yapılanları gördüğü için Özlem Çerçioğlu'na oy verecek.

Özlem Çerçioğlu adı, parti tabanının çok daha ötesinde bir kitle tarafından kabul görüyor ve bu oya yansıyor.

Bu durumu dağıtmak isteyenler de böyle ucuz manipülasyon çabaları içine giriyor.

Aydınlılar yer mi bunu?

Elbette yemez.

Yemediğini de 30 Mart akşamı hep beraber göreceğiz.

Bu satırları da o zaman tekrar yazacağım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum