Nurhayat Yılmazer

Nurhayat Yılmazer

Aydın Tarımsız Olamaz

Aydın ilinin nüfusunun % 30’u tarımda çalışmaktadır..Üretilen değerin yaklaşık %35’i tarımdan sağlanmaktadır. Bu değeri sağlayan ürünlerin önemlilerini tek tek irdeleyeceğim..

Dünyada incir denilince akla Türkiye, Türkiye denilince Aydın ve sarılop gelmektedir.. Türkiye’deki toplam kuru incirin %80 'i Aydın ilinde üretilmektedir. İlimizde 29 bin 300 aile incir tarımı ile uğraşmaktadır.. Kuru ve yaş incir ihracatı ile yılda yaklaşık 210 milyon dolarlık bir döviz girdisi sağlanmaktadır. En büyük sorunu aflotoksindir..

Üretimde devamlılığın sağlanması için kğ bazında devlet desteği verilmelidir.. İncir ihracatında üretici ile ihracatçı arasında her yıl polemik yaşatan, “ilk incir ihracatı tarihi için” üretici birlikleri ile, incir ihracatçıları arasında anlaşma sağlanmalıdır.. Yetiştirilen diğer bir ürün çilek..Çileği sadece taze tüketilen meyve olmaktan çıkarıp, kuru gıda piyasasında da yer alması için, kurutma tesislerinin kurulması üretim değerini artıracaktır.. Çilek ihracatı yapan firmaların ziraat mühendisi çalıştırma zorunluluğu var.. Sistem doğru işlemiyor, işsiz mühendisler çığ gibi büyüyor. Çilekte de ürüne prim desteği verilmelidir..

1996 yılı ekilişi baz alındığında İlimizde pamuk ekilişi %44 oranında azalmıştır...Ekilişi artırmak için prim fiyatları yükseltilmeli, veya girdi destekleri artırılmalıdır..

2013 yılında:

Pamuk fiyatı %76,

Destekleme primi %118 artarken,

Mazot % 233,

Gübre %181 artış göstermiştir...

Kestane üretiminde Aydın ili Türkiye’de birinci, Aydın üretiminin yarısı da Nazilli ilçemizde yapılmaktadır.. İlimize uygun kestane çeşitlerinin üretim materyalleri Efeler ilçemizde Eğrikavak mahallesinde yetiştirilmektedir.. Yapılan çalışmalarla 'Aydın kestanesi ' tescil ediliştir.. İlimize özgü Bozdoğan kırmızı biberini diğer bitkilerden ayıran en önemli özelliği pastırma yapımında hazırlanan, çemen macununda kullanılan tek biber olmasıdır..

Organik tarımda üretici sayısı ile Türkiye’de ikinci, üretim alanı ile ön sıralardayız.. 69 adet üreten, işleyen, pazarlayan organik işletme vardır..Buna rağmen beklenen yüksek katma değere ulaşamamışız..Bunun için organik tarım üretici birlikleri kurulmalıdır..Ürün bazında destekleme yapılmalıdır..Menderes nehri organik tarım üretiminde sulama amaçlı kullanılmayacak kadar kirlidir..Büyük menderes nehrini kirleten kişi ve kurumlara karşı gerekli önlemler alınmalı, cezai yaptırımlar uygulanmalıdır..

Büyük Menderes taşkını kader değildir.. Baraj suyunun kontrollü bir şekilde tahliyesi ile önüne geçilir..Sorunlu çiftçimize darbe vurulmuştur.. Sorumluları bellidir..Aydın çiftçisi afet kapsamına alınmalıdır...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.