Aydın Vekilimiz Rahmetli Şevki Hasırcı

“Ah! Şu Aydınlılar”, “Aydının ünlü kadınları”, “Yörük Ali Efe”

“Rahmetli M. Kemal Yılmaz”  Aydınımızın değerlerinden söz ederek

isimlerini anmıştık.

**

Bu köşede 22 Nisan 2013 tarihinde Aydın DP vekillerimizden Rahmetli M. Şevki Hasırcı ile ilgili “Kuşadalı DP vekili Şevki Hasırcı” diyerek yazmış, adını anmıştık.

Şöyle başladık,

“Rahmetli vekil Şevki Hasırcı’ya kalsaydı, işimiz hepten zor. Bir zamanlar,

-Dışişlerimizi bir halledelim de sonra içişlerimize bakarız, demişti ”  

Diyerek günümüzde komşu devletlerle sıkıntılı ilişkilerimizi ve Suriye’deki iç savaşın yansımalarından özetle zorlu bir dönem yaşayan dış işlerimizden söz etmiştik. Bu arada rahmetlinin gülümseten ve tatlı bir hazır cevaplılığını aktarmıştık.

O günlerinde Dış İşlerinin de yoğunluğunu göz ardı etmemeliyiz. Kore Savaşı, Rusların tavrı ve Nato’ya katılımın yaşandığı sıkıntılı bir dönem olduğu muhakkak.     

Rahmetli vekilimiz M. Şevki Hasırcı ismini artık günümüzde hatırlayanımız çok azdır. 60-70 yıl öncesinde ülke yönetimi ve gündeminde söz almıştır. 1950’li yıllarda muhtarlık yapmış rahmetli dedemin de anlattığı ve bitirdiği birkaç cümleden anımsarım.

Yenipazar kasabasının Doğu mahallesinde halkımızın yakıştırmasının da etkisi ile rahmetli köylümüz Ali Özdemir’e Şevki Hasırcı lakabı takılmasını da yazmıştık.

Bir emekli memur olarak bu köşede yazdıklarımız ile kimseyi üzmek, yermek asla amacımız olmadığı gibi yazmaktan maddi-manevi kazanç, cebimize giren bir kuruş da yoktur.

**

Aydın vekillerimizden rahmetli Şevki Hasırcı da şüphesiz bu ilimizin değerlerindendir.

Rahmetli vekilimizin ailesinden, Şevki Hasırcı’nın oğlu, Sayın Adnan Bey aradığında bazı hatalı ve yanlış bilgilendirilmelerimizden söz ederek açıklamalarda bulundular.

Aktardıkları,

Rahmetli vekilimiz 1950 yılından başlayarak iki dönem vekil oldu demişiz. Oysa toplam üç dönem vekillik yaptığını öğreniyoruz. Bir dönem Aydınımızda, iki dönem Bilecik’te üç dönem milletvekilliği yapmıştır.

Kuşadalı olduğunu yazmıştık. Oysa Nazilli ilçemizden olduğunu, hatta anne tarafının aslen Yenipazar’dan olduğunu aktarmıştır. Bizim bu konuda Kuşadalı olduğu kanaatinde olmamız bir peşin fikirlilik yanında araştırmamış olmamız. Kuşadası ilçemize babasının büyük hizmetleri olduğunu, adına Şevki Hasırcı Meydanın açılması konusunda Belediye Meclisinde yapılan görüşmelerde Adnan Bey, taraf olmamak adına sessiz kaldığını da aktarır.

Babasının bir tek şapkası haricinde başka bir şapkası olmadığını, hasır veya başka bir şapka giymediğini, anlatmasıdır ki en doğrusunu şüphesiz aile bireyleri bilecektir.

Sümerbank fabrikasında görev yapmış rahmetli vekile yöremizde sempati ile bakılır. Gidiş o gidiş demişiz, oysa o gidişin nedeni de anlatıldı. Bilecik ilinden aday olmasına açıklık getirilir, Adnan Beyin anlattığına göre, Bilecik ilinden vekil yapılmasının nedeni ise, Rahmetli Başvekil Adnan Menderes tarafından muhalefetin güçlü bir aday çıkarma çalışması karşısında DP’nin de kuvvetli bir aday ile katılması sonucunda Şevki Hasırcı’nın adaylığı üzerinde karar kılındığını da öğreniyoruz.

Adnan Bey, her seçim döneminde babasının siyasete girmek istemediğini, komşulardan ve partililerden kapıyı aşındıranların ısrarları karşısında siyasete başladığını, ilk günlerde avucundaki ve cebindekileri harcamak zorunda kalarak maddi sıkıntılı günler yaşadıklarını da anlattı. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu köşede bunları yazmakla Rahmetli Hasırcı ve ailesini üzmek, kırmak asla haddimiz değildir.

Siyasetin seviyesinin düştüğü günümüzde, öncesinde korunan bir seviye vardı. Rahmetli vekilin halkla iç içe oluşuna, diyaloguna dair bir hoş örnekleme olarak da algılanmasını istemiştik aslında. Rahmetli vekil, Türk halkına ve siyasi hayatımıza mal olmuş bir kişiliktir.

Bu vesile ile rahmetli vekilimizi anarken Allah’tan rahmet diliyoruz!

  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum