Aydın’da Turizm

Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan gezilerdir. Bir ülkeye veya bir bölgeye gezmeye çalışmak için alınan iktisadi, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.

Turistik gezi sadece insanların bir yerden bir yere gitmesi değil kültürel ekonomik ve toplumsal olarak da iletişim içinde olmalarıdır.

Turizm sayesinde insanlar hem diğer ülkelerin güzelliklerini görmüş bilgi edinmiş olurlar hem de gittikleri ülkeye gördükleri yerler karşılığında para kazandırırlar. Kısaca turizm ziyaret edilen ülkenin ekonomisine de çokça katkı sağlar.

Turizm sözcüğü ilk önce XIX. yüzyılda İngilizlerin Avrupa’ya yaptıkları yolculuklar için kullanılmıştır. İkinci Dünya Savaşından sonra bu eylem dünya çapında yaygınlık kazanınca turizm sözcüğü de dilden düşmez olmuştur. Eskiden yalnız zengin ve aylak kimselerin yaptığı bu geziler ulaşım koşullarının sürekli olarak gelişmesi (Hız, konfor, güvenlik… vb) ile kısa zamanda herkesin tatil yapmasını sağlayan toplumsal gelişmeler (Oteller, Moteller, Kampingler, Tatil Köyleri vb.) sonucunda gittikçe çoğalmıştır.

Bu nedenle turistlerin eğlenmeleri, dinlenmeleri için yapılan oteller, moteller, pansiyonlar, plajlar lokanta ve gazinolar, kampingler, eğlence yerleri, spor ve avcılık tesisleri, kaplıcalar turizm kurum veya kuruluşudur.

Bu kurumların sayısı konforu personelin eğitimli ve güler yüzlü olması, ulaşım kolaylığı bu turist akımını artırır.

Turizmi artıran diğer bir etkende tarihi anıtların çokluğudur.

Eski antik kent harabeleri, ünlü anıtlar (Camiler, Kiliseler, Açık Hava Tiyatroları, Müzeler Vb.) insanların ilgisini çekmiştir. Bunların yanı sıra doğa güzellikleri de önemli bir ilgi kaynağı da olmuştur.

Turizmin çeşitleri de şunlardır:

a) Kültür turizmi

b) İnanç Turizmi

c) Termal Turizmi

d) Akarsu Sporları (Rafting) ve doğa yürüyüşleri

e) Kongre turizmi

f) Kış turizmi

g) Mağara turizmi

h) Yayla turizm gibi çeşitli türleri bulunmaktadır.

Aydın ilimiz turizm sektörünün en gelişmiş illerinden birisidir. İlimizde bulunan antik ören yerlerimiz müzelerimiz konaklama yerleri gerekli kapasitede bulunarak yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaktadır.

Turist sadece deniz ve kum için gelmez geleceği ülkenin tarihi ve kültürüne de yakın ilgi duyar. Örneğin Didim’e gelen günü birlik turist sadece Apollon Mabedini görür hakkında bilgi alır döner. Buna örnek çoğaltabiliriz Milet, Afrodisias, Prienne, Magnezya, Alinda, Tralleis gibi antik kentlerimiz çok olup görülmeye değer kentlerimizdir.

Bu antik kentler çok önemli bilim adamları ve sanatçıları da yetiştirmiştir. Bunlardan en önemli olanları Miletli Tales, Felsefenin kurucusu Priene’li (Güllübahçe) Bias, Ayasofya’nın mimari Tralleis’li Anthemius’un (Aydın) Dünyaca ünlü antik dönemin en önemli coğrafyacısı olan Strabon’un öğrenimini Nysa (Sultanhisar)  antik kentimizde tamamlamıştır. Yine Afrodisias (Karacasu) dünyaca en önemli heykeltıraşlık okulu olarak ün yapmıştır. Sanatçıları yontuları ile antik dönemde sanatlarının zirvesine ulaşmışlar ve verdikleri yapıtlarla birçok sanatçıya ilham vermişlerdir.

Tarihin babası sayılan Herodot Aydın’a duyduğu hayranlığını “Yeryüzünün altında en güzel yer Aydın'dır” diyerek yaşadığımız ilin geçmişinin ne kadar parlak olduğunu göstermiştir.

İşte Aydın turizm bakımından çok önemli bir yerdir. Gerek iklim koşullarının çok güzel olması, antik dönemlerden kalan kentleri (Mabetler, Anfitiyatrolar, Hamamlar) önemli anıtsal yapıların ayakta durması Aydın ve Ülkemiz için çok önemli bir kazançtır.

İlimizde bulunan üç müzede (Aydın, Karacasu Afrodisias ve Milet Müzeleri) çok önemli arkeolojik ve Etnografik eserler teşhir edilmektedir. Bunlardan Afrodisias ve Milet müzeleri oldukça yerli ve yabancılar tarafından ilgi ile gezilir ve ziyaret edilir. Fakat Aydın Müzesinde çok önemli eserler olduğu halde ziyaretçi sayısı diğer müzelere göre düşüktür.  

Daha önce belirttiğim gibi şimdiki Ticaret Odasının bulunduğu binadan başlayarak (Burası eskiden belediye binası imiş Büyük Önder Atatürk 1933 Aydın’ı ziyaret ettiklerinde bu belediye binasında zamanın belediye başkanı Ahmet Emin Arkay’ın ve fen işleri müdüründen Aydın hakkında bilgi almıştır)

 Paşa Hamamına kadar (Cihanoğlu hanı, Gümrük önü Hamamı, Ahmet Çiftçi evi ve hamamı, Zincirli Han, Nasuh Paşa Külliyesi) yer aldığı caddede bulunan bu eserlerin istimlâk edilerek restore edilerek Aydın halkının ziyaretine açılması ata yadigarlarının ayağa kalkmasında emeğe geçenlere sonsuz teşekkür ediyorum.

Bu vesile ile bütün halkımızın kurban bayramlarını candan kutlar sağlık ve mutlu  bayramlar dilerim.

    

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.