Bu Gün Bayram

Bu gün, aklı başa devşirme günüdür. Bu gün, yüreği sevgiye açma günüdür. Bu gün, eli ele uzatma günüdür. Bu gün, barışa, umuda, hoşgörüye, insana tutunma günüdür.

Ankara günlerimizde yabancı ülkelerden, özellikle İran'dan Türkiye'ye okuma ve yaşam kurma gerekçesiyle gelen Türk gençlerinin yerleşik düzene geçene kadar barınma ihtiyaçlarına cevap verirdik.

Bu bazen bir iki bazen de arkadaş ve akrabaları da katılınca beşi altıyı bulurdu. "

Anne " derler bana ve hâlâ öyleyimdir onlara.

Benim çocuklarım da aynı barış huzur sevgi ve paylaşımcı zihniyetle büyüdükleri için bu büyük ailede olmanın keyfini sürmüşlerdir her zaman. "

Çocuklarım " saydığım Kerim, Meryem, Ali, Mesut, Mehdi ve daha birçok oğul ve kız ortak bir dille hep şunu söylerler.

" Anne Türkiye bize umut, Türkiye kardeş, biz İran'da üniversiteyi bitirir burada mutlaka Türkoloji tahsili yaparız ki kardeşlerimizle aynı duyguları aynı sözcüklerle ifade edebilelim.

" Tebriz'e gidip onlarla bir yaşam paylaşmaya başladığım da ise kardeşlik algısını daha yoğun yaşadım. Misafir edebilmek adına biribiriyle yarışan bu insanlarda unuttuğumuz Türk misafirperverliğini yeniden keşfettim.

Hastalandığımda tedavi eden hekim Türk olduğumu öğrenince ücret almadı " Türk kardeş misafir " dedi ve " başım üzre " işareti yaptı.

Orada kaldığım ve İzmir'de de hâlâ devam etmekte olan bu süreçle ilgili ilginç bir anekdot paylaşmak istiyorum ben.

Reis lakâbıyla anılan oğlum kârim çaycı ki o da bana " martı " der, meşhur " martı " daki connathan varsayarak.

"Anne biz Türkler İran' da ki varlığımızı, kendi içimizdeki etnik kökenlerin yaşam alanlarını ayrı tutup kendi kültürümüzü çok iyi koruyarak sürdürüyoruz.

Siz ise akıl üretmeden dostluk yürütüyorsunuz. Bakanlarınız, milletvekilleriniz var onlardan, gelinleriniz, damatlarınız var. Ama tarih boyunca bitmeyen bir savaşınız da var. İşte, bu akıldan yoksun ilişkileriniz yüzünden tedbiri elden bırakıyorsunuz ve onlar da sizi akıllı düşmanlarınızla işbirliği yapıp sırtınızdan vuruyorlar.

" Evet, ne yazık ki bizim bu yumuşak karnımızın bilincinde olan akıllı düşmanlarımız, basiretsiz siyasetçilerimizin de yadsınamayacak katkısıyla, et-tırnak olduğumuz kardeşlerimizle aramıza kırk türlü nifak tohumu ekip kardeş kavgasını hedefliyorlar.

Bu gün, akıl üretme günüdür işte bu yüzden.

Bu gün, Çerkez, Kürt, Roman, Laz, Arnavut, Boşnak, Türk bütün canlar " ne mutlu Türk’üm diyene" paydasında, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda el ele olma günüdür.

Biz iyi niyet üretip emek yürüttüğümüzde Allah zaten yanımızda her zaman.

Haydi canlar!

Bayramla birlikte

Ağlayan değil gülen Fatma analar resmedelim birlikte.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.