Aydın’daki Son Siyasi Kulisler

AK Parti ve MHP büyükşehir adayını açıklamasa da,

Aydın’da siyasi gündem yoğun…

Kulisler hareretli…

Yerel seçim…

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve...

En önemlisi de başka bir heyecan tufanı 2014'de Genel seçim olur mu? 

Milletvekili seçimi ile belediye başkanlığı seçimi birleşir mi?

AK Parti ve MHP’nin büyükşehir adayı kim olur?

Kulislerde konuşulan bunlar...

Bir yandan aday adayları nabız yokluyor...

Dikkatimi çeken ise, Aydın’da büyükşehir belediye başkanlığına iki milletvekili talipli…Açıkça söylemedeler de belediye başkanlığını istedikleri kesin. Malumun ilanı olacak ama biz yine de yazalım. Bunlar AK Parti’den Mehmet Erdem, MHP’den Ali Uzunırmak…

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'de yaptığı 2014 de 3 sandık açıklaması gerçeğe dönüşür, genel seçimle yerel seçimler birleşirse vekillerin hangi makamı tercih edeceklerini kestirmek güç. Çünkü, ‘kaybedersem milletvekilliğine devam ederim’ düşüncesi ortadan kalkıyor.

Kulislerine göre eğer her iki vekil aday olursa, AK Parti’de Mehmet Sadık Atay’ın, MHP’de Fevzi Köse’nin il başkanlıkları tehlikede…

AK Parti’de Erdem’in aday olmayacağını açıklamasına rağmen yakın çevresine ‘Başbakan isterse hayır demem’ dediği konuşuluyor. Sayın Erdem şimdilik ‘hayır’ dese de adaylığı kesin gözüyle bakılıyor. AK Parti anket çalışmalarına çok önem veriyor. Ve anketlerde Erdem, AK Parti adayları içinde birinci sırada yer alıyor. Bu durumda eğer Sayın Başbakan ‘Mehmet aday ol’ derse, Erdem’in ‘bu il yönetimiyle çalışamam’ şartını masaya koyacağı iddia ediliyor. Zaten Erdem ile Atay arasındaki çekişmeyi bilmeyen yok…

Aydın, AK Parti için önem taşıyor. Zira AK Parti’nin yaptırdığı anketlerde yüzde 35,5’luk oranın yüzde 36’ya yükseldiği Aydın Belediye Başkanı Çerçioğlu’nun oy oranının ise yüzde 67,5’larda olduğu bilgisi kamuoyuna yansıdı ve bu durum yalanlanmadı. Çerçioğlu‘nun oy yüzdesi nedeniyle Aydın temsilcilerine sitem eden Erdoğan’ın eleştiri oklarından milletvekilleri de nasibini aldı.

İşte bu nedenle, Eğer Erdem aday olursa, Sayın Başbakan ‘mazeret istemiyorum’ deyip, il yönetimini görevden alabilir.

Gelelim MHP’ye…

Yerel seçimler için yoğun bir şekilde çalışan MHP parti tarihinde ilk kez milletvekillerine yerel seçimde adaylık yolunu açtı. MHP milletvekilleri isterlerse Mart 2014'te yapılacak yerel seçimlerde belediye başkan adayı olabilecek. Böylece Aydın’da ismi büyükşehir belediye başkanlığı için geçen TBMM İdare Amiri ve MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak’ın önünde engel kalmadı.

Zaten Sayın Uzunırmak uzun süredir nabız yokluyor. Partiler üstü aday olmanın çalışmalarını sürdürüyor. Kuşadası’nda Engin Berberoğlu, Demokrat Parti’den Evrenos Vardar, Ergüven Yakan, Engin Polat’la, bir dönem Genç Parti il başkanlığı yapan Avukat Cihan Şahin’le görüşüyor. CHP’de siyaset yapan, Aydınspor eski başkanlarından Cemal Özdemir’le, Ovaeymir’de, Osman Yozgatlı mahallesinde etkili bir isim olan İzzettin Emlek’le görüşüyor. Aydın Amatör Spor Kulüpleri eski Başkanı Baki Aslantaş, Uzunırmak lehine çalışmalarına şimdiden başladı bile…

Yukarıda belirttiğim gibi, Uzunırmak’ın amacı ayrı partilerde görev almış  bu isimleri bir araya getirip, ‘partiler üstü’ aday olmak.

Aydın siyasetinin son 20 yılına damga vuran tecrübeli siyasetçi Uzunırmak, MHP Aydın il teşkilatının ‘içler acısı’ durumunu en iyi bilen konumdadır. Parçalı bulutlu, mutat toplantılarda bile çoğunluğu sağlayamayan bir yönetimle asla seçime gitmez. Zira MHP’de her seçim öncesi ‘güçlendirilmiş yönetim’ formülü gelenek haline gelmiştir. İl Başkanı Fevzi Köse, büyükşehir belediye meclis adaylığına kaydırılarak, merkez ilçe Başkanı Mehmet Uysal başkanlığında yeni yönetimin oluşturulması sürpriz sayılmaz.

Büyükşehir adayı Çerçioğlu, aylardır ‘karınca modeli’ çalışma yapıyor, köyleri geziyor. Böylece yapılan tüm anketlerde partisinin çok üstünde oy alıyor. CHP’de, yüzde 67,5’in verdiği bir rahatlık söz konusu. Başta merkez ilçe olmak üzere diğer ilçe belediye başkan adaylarının belirlenmesinde yapılabilecek bariz yanlışlardan endişe ediliyor.

Sözün özü, adayları zor bir yarış bekliyor...

Erdem ve Uzunırmak aday olur, olan Atay ve Köse’ye olur.

Siyasette var olmak isteyenler kapı kapı dolaşıp destek turuna başladıklarını da belirtelim ve kulisi noktalayalım...

Bakalım gelecek günler neler gösterecek...

Zaman her şeyin aynası ve ilacıdır...

NOT: Yazarımızın yazılarını her cumartesi günü Milliyet gazetesinden de takip edebilirsiniz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum