Onur Yasin Tunç

Onur Yasin Tunç

Aydınımız da Bir Yaz Turizmi Daha Geride Kalırken Ortaya Çıkan Sonuç!

Aydınımız bulunduğu coğrafi koşullar sayesinde yaz turizminde ülkemizin akla gelen önemli şehirlerinden birisidir. Söz konusu yaz turizmi olunca Kuşadası ve Didim gibi iki ilçemize gerek yerli gerekse de yabancı turist akın akın gelebilmekteydi. Turizmin yaz sezonunda bu kadar canlı olması sebebiyle de şüphesiz ki esnafımızın yüzlerinde gülücükler açmaktaydı. Ancak 2013 yılı tatil sezonu esnafın pek de yüzünü güldüremedi.

Aydın İli Didim ilçesinde turizm konaklama işleriyle uğraş veren çok sevdiğim hatta zaman zaman manevi annem olarak nitelendirdiğim insanlarla bu konu üzerine konuşmaya başladık. Yaptığımız sohbette özetle şunu söylediler “geçtiğimiz senelerde ki gibi olmadı.” Didim aynı Didim, hala çok güzel, hala çok keyifli bir tatil geçirilebilecek bir yer. Peki, bu sene neden geçen senelerde olduğu gibi turist sayısında bir azalma meydana geldi. Bu azalmayı bazı çevreler ramazan ayının tatil zamanına denk gelmesine bağlıyorlar. Ancak geçtiğimiz yıl da ramazan ayı yaz tatil zamanına denk gelmişti. Dolayısıyla bu gerçekçi ve de tarafsız bir yorum değil. Kaldı ki bu yıl sadece Aydın da değil ülke genelinde yabancı turist sayısında bir azalma meydana geldi. Bunun sebebi anlaşılan o ki; ülke gündemini meşgul eden konuların dış basında fazlasıyla olumsuz bir yankı uyandırmasıdır.

Özellikle gezi eylemleri İstanbul taksim çevresinde başlayıp, ülke geneline yayılmıştır. Bu durum oldukça uzun süren ve de gezi eylemlerinin yapıldığı yerlerde ki esnafın kepenk kapatması sonucunu doğuracak ekonomik zararın oluşmasına sebebiyet vermiştir. Şimdi baktığımızda taksim İstiklal caddesi ve çevresinde ki esnaf uzunca bir süre iş yapamadı. Ancak anlaşılan o ki bu tür eylem olma amacını yitirmiş, artık fazlasıyla çevreye zarar verme amacını taşıyan hareket sadece belirli bir çevrede değil ülke genelinde ekonomik bir zarara neden olmuştur. Dolayısıyla dış basından Türkiye ile ilgili olumsuz haberleri alan yabancı turist “Türkiye de halk sokağa döküldü, iç karışıklı var" deyip! tatilde Türkiye’ye gelmekten vazgeçti. Yaz tatilinde güzide ülkemizin en güzel tatil yerlerine yabancı turist gelmeyince, büyük turizm girişimcileri yerli turisti çekecek projeler oluştu. Orta ölçekli esnafın da dolayısıyla geçtiğimiz senelerde olduğu gibi pek de yüzü gülmedi. Aslında bu tür bir eylemin etkileri ve de sonuçları yüksek lisansta tez konusu olacak türden. Umarım gelecek sezon turizmde bir patlama yaşanır da bu yılın zararları ortadan kalkar.. herkese mutlu haftalar..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.