Aydın’ın kalkınması

Aydın’da kültürel birikim var.

Verimli topraklar var.

Turizm yaşamı var sanayileşme var.

Bunları plan ve program yaparak ileriye doğru gelişebilir ve kalkınabiliriz. Böylece bölge insanımızın hayat seviyesini yükseltebiliriz. Masmavi denizimiz var, yeşil ovalarımız var. Çevre politikamızı gözden geçirmeliyiz. Binlerce yıl bize nimet sunan tabiatımıza hor davranamayız. Verimli topraklarımızı imara açmamalıyız. Dünyanın en verimli topraklarını beton ormanına dönüştürmemeliyiz. Bu nesillerimize yapılacak en büyük kötülüktür. Daha gerçekçi bir çevrecilik etrafında buluşmalıyız. Suyumuzu havamızı kirletmemeliyiz. Kirlenmeye neden olan olgulara izin vermemeliyiz. Bölgede bulunan sıcak su kaynaklarından rasyonel temelde ve tabiatımıza en az zarar verecek şekilde kullanmalıyız. Bu sektörde çalışanları iyi kontrol etmeliyiz. Toprak hava ve su kirlenirse bunun sonuçları kötü olursa hayvanlarımız ve insanlarımız hastalıktan kurtulamaz. Enerji tamam sürdürülebilir olmalı ama zarar vermemeli.

Deprem ülkesiyiz şehrimizde bundan etkilenebilir o nedenle depremlere dayanıklı konut yapımına öncelik vermeliyiz. Kentsel dönüşüm için bir an önce çakışmaları başlatmalıyız. Bu konuda vakit geçirmeden deprem stratejik planları belli bir sürede uygulamak için yapmalıyız. Su baskınlarına karşı alt yapı durumlarını gözden geçirmeliyiz. Yağmur sularının şehirde birikmesini engellemek için gerekli planları yapmalıyız. Ve bunları hemen uygulamalıyız. Şehir planlamasında Dünyada örnek şehirler incelenerek daha ferah alanlar, çocuk bahçeleri spor alanları, kültür sokakları inşa etmeliyiz. Kültür mirasımız olan tarihi eserleri korumak için planlar yapmalıyız.

Ben İngiltere’de Bournout şehrinde dokuz ay kadar kaldım Şehirde okul alanları eğlence alanları ticaret alanları spor merkezleri ve oturulan ikamet yerlerini çok güzel planlamışlar. Londra’da savaştan sonra yıkıntıları kaldırıp şehrin yarım saat mesafelerinde yeni kasabalar inşa etmişler. Belediyeler arsa üretmişler. Belli bir planlamayla konutları yapmışlar. İçinde oturanlar aylıklarından ufak bir miktarı kira gibi ödeyerek bu evlere sahip olmuşlar. Evlerde kesinlikle o bölgenin imar planlarına aykırı değişim yapmıyorsunuz. Çalıştığım yerlerde hep bu şehri örnek verir, gidip görmelerini söylerdim.

Hala ilimizde hava ulaşımı yapılamamaktadır. Mevcut havaalanı genişleterek ve gerekli tesisler yapılarak ulusal ve uluslararası ulaşıma açılması sağlanabilir. Yenişehir kaymakamı iken ilçede bulunan askeri havaalanını sivil hava ulaşımına açılması için kampanya başlattık. Amacımıza ulaştık. Şimdi Yenişehir Havaalanı Bursa’da ikinci büyük hava alanı oldu.

Aydın’da bulunan tren yolu ulaşımını da diğer illere bağlanması çalışmalarına başlanmalıdır.

İlimizde yapılacak destinasyon çalınmaları ile kentte bulunan tarihi yerler, eğlenme merkezleri belirlenmeli, havaalanının açılması ve deniz yollarının iyileştirilmesi ile belirlenen noktalara gitmek için sağlanacak araçlarla bu yerler turizme kazandırılmalıdır.

Aydın’ımızda tarımdan elde ettiğimiz ürünlerde fazladır. Dünyanın en güzel inciri, zeytini bizde yetişir. Pamuğumuz uzun liflidir. Kalitelidir. Pamuklarımızın Aydın’da değerlendirilmesi için çalışılmalıdır. Kestane biz de yetişir ama Bursa’da kestane şekeri adıyla piyasaya çıkarılır. Bu ürünlerin Aydın’da değerlendirilmesi gerekir. Bunların marka tescillerinin yapılması gerekir.

Bir konferansta konferans veren arkeolog, “Her insan önce bastığı yerin altındaki ve üstündeki tarihi değerlerin kıymetini bilmelidir” demişti. Arkeoloji zenginiyiz ama ne kadar yararlanıyoruz? Artık bazı şehirlerimizde ekolojik turizm geliştirilmektedir. Bölge halkı bu konuda eğitilmekte ve işletmeler kurulmaktadır. Dışardan gelen turistler zaten betonlaşmış şehirlerden gelmektedirler. Onlar tabiatla iç içe yaşanılan yerleri gezmeyi tercih etmektedirler.

Bu konuda Bolu ilindeki Mudurnu ilçesi incelenebilir. Butik otel uygulamasını kırsal kesimde yayabiliriz. Çalıştığım yerlerden Karaburun ve Yumurtalık ilçelerinde vatandaşları bu konuda ikna ederek butik otel uygulamalarını yaymıştım.

Tüm amacım yaşadığım ve daha önce beş sene görev yaptığım bu bölgenin kalkınmasına bir nebze de olsa katkıda bulunmaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum