Dilek Karavicir

Dilek Karavicir

Ayı Sarmısağı(Alıum Ursınum)

‘Alan soğanı’, ‘Cadı sarımsağı’ isimleri ile de bilinir. Gençlik iksiri demek yanlış olmaz .  Güney  ve orta Avrupa’da bahardan yaza geçişlerde ; sağlıklı kalmak için arınma kürleri şeklindeki uygulamaları Tamamlayıcı Tıp içinde görmekteyiz.

f25658b37b196428e9b63303aff19934_1262958810.jpg

NERELERDE BULUNUR

Bizim yöremizde bol yağışlı ve ılık geçen kışlarda , baharda bolca kendiliğinden yamaçlarda,tarla kıyılarında bulunur.Soğanlı bir bitkidir.Tadı soğan ,sarımsak ,pırasa bileşimidir. Her mevsim kendiliğinden çıkan otların yenmesi gerektiğini, büyüklerimizden biliriz. Bunlar yazılı olmayan nesiller boyunca aktarılan bilgilerdir.

NASIL TÜKETİRİZ

Kış dönemi arapsaçı, gelincik, iğnelik gibi karışık ot kavurmalarında soğan yada pırasanın yanında bir iki adet de alan soğanından lezzet olsun diye koyarız. Bahar ile birlikte sarmaşık ve kedirgen ( yabani kuşkonmaz ,keme dikeni) kavurmasının olmazsa olmazlardandır.

images.jpgYURTDIŞINDA NASIL KULLANILIR

Avrupa’da soğuk algınlıklarında adaçayı ile birlikte sirkede yaklaşık iki hafta bekletilir. Bu karışımı göğüse, sırta sürerek terle birlikte toksinlerin atılmasını sağlarlar. Zeytinyağında yaklaşık iki hafta bekletilir, ağrılı eklemlere dıştan sürülür. Et, makarna soslarına lezzet verir. Zeytinyağı, ceviz, bazen de parmesan peynirli soslarına rastlamak mümkündür. Ekmek yapımında,et yemeklerinde de kullanımına rastlarız.

indir-001.jpgFAYDALARI

Doğa’nın öyle güzel bir dengesi vardır ki, kış bitimi ağır yağlı hazmı zor yemeklerin vucuda verdiği hantallığı, kanın yağlanmasını önler. Nasıl ki evimizde bahar temizliği yapıyor isek, ayı sarımsağı da bizim kalp,damar sistemi, karaciğer ve böbreklerin temizlenmesini,fazlalıkların atılmasını,vucudun arınmasını sağlar.

Kandaki ‘HDL ‘ yani iyi kolesterolun yükselmesini, kötü kolesterolun düşmesini sağlar.Fazla et tüketimi sonucu eklemlerde birikim yapan maddelerin atılmasını sağlayarak, kronik küçük eklem ağrılarını gidermiş olur.

pict0030.jpgİçindeki maddelerden biri ; vucut direncini artırıcı özelliğe sahiptir.Grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlığı azaltır.

Kışın ve baharın sessiz sağlık sunan  doğanın bu değerli bitkisini şu kısacık dönemde bol bol tüketmenizi, sağlığınıza sağlık katmanızı dilerim.

Sağlık,sevgi ve dostlukla kalınız.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.