Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

Aziz Gürpınar

Aziz Gürpınar

Bu Kimdir diye mi soruyorsunuz?

Ege’li değil .. Türkiye de değil .. Ama bize çok yakın bir yerde ..

Size çok kısa da olsa bu saygın kişiyi kendi ifadeleri ile tanıtmak istiyorum.
12.11.1958 yılında doğmuş,1982’de İstanbul Teknik Üniversitesi’nden “Gemi İnşa ve Makine Mühendisi” unvanıyla  mezun olmuş Aralık 1984’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Çalışma Dairesi’nde “Çalışma Memuru” olarak kamu görevine başlamış Çalışma Dairesi’nde çeşitli kademelerde görev yaptıktan sonra, 2005 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na Müsteşar olarak atanmış ve Haziran 2009 tarihine kadar bu görevi yürütmüş Ocak 2011’de de kamu görevinden emekli olmuş.

Emekli olduktan sonra da boş durmamış ve Çalışma Dairesi tarafından düzenlenen “İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Yetiştirme Kursu”nda eğitmenlik, Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Projesinde” proje yürütücüsü olarak görev yapmış.

Öncesinde ise ;

Çalışma yasalarında belirtilmiş olan rutin görevleri yürütmenin yanı sıra;

1987-2000 yılları arasında “4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası” etkinliklerinin “İş Yasası”nı ve bu yasaya bağlı tüzükleri hazırlayan çalışma komitesinde görev yapmış, UNOPS tarafından finanse edilen “Fabrika ve İşyerlerinde Toz Kirliliğini Ölçüm Projesi”ni hazırlamış ve bu projenin sorumluluğunu,“Turizm Eğitim İstihdam Projesi”nin ve “İnşaat Sektöründe Ara Eleman Yetiştirme Projesi”nin koordinatörlüğünü yürüttüğü gibi Türkiye,ABD ve çeşitli Avrupa ülkelerinde çalışma, sosyal güvenlik ve iş güvenliği alanında kurs ve seminerlere katılmış.

Değerli okurlarım size fazla merak içerisinde bırakmadan açıklıyorum.

Bu bir BAKAN.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

Bu Sayın Bakanın yaptıklarını ve yapacaklarını takip ettikten sonra köşemde yer vermeden geçemedim.

Yavru vatan Kıbrıs’ımızın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı verdiği bir röportajda, hükümetin kısa süreli olacağını ancak sonra gelecek hükümete bir temel bırakmak istediklerini belirterek, Sosyal sigortalar kurumunun toplumun büyük çoğunluğunu ilgilendiren bir kurum olduğuna, bu nedenle yapılacak iyileştirmelerin halka olumlu yansıyacağına inandıklarını söylemiş, Sigortalardan emekli olan, kronik hastalığı bulunan kişilerin, ilaçlarını alabilmek adında ayda bir veya iki kez doktora giderek reçete yazdırdıklarını, ardından eczanelere giderek ilaçlarını aldıklarını belirten Gürpınar, bu konuda kolaylık sağlamak adında Sosyal Sigortalar İdare Meclisi ile görüşerek bazı kararlar aldıklarını, bu doğrultuda doktor raporu olmak şartıyla, sigortalardan emekli olan, kronik hastalığı bulunan kişilerin, reçete ile iki aylık ilaç miktarını bir defada alabileceklerini ifade etmiş … ( Türkiye de ise ???? )

Bununla birlikte KKTC de Sigortalılar hiç Kuruma gitmeden ; 1-İşyeri giriş/çıkış kayıtlarını görebiliyorlar, 2-Prim yatırımlarını yıl bazında veya detaylı olarak imceleyebiliyorlar,3- Bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının kayıtlarını görebiliyorlar .4- Çalışma izinliyse, çalışma izin kayıtlarını görüntüleyebiliyorlar..5- Hastalık, analık, iş kazası ve işsizlik dosya kayıtlarını  inceleyebiliyorlar.6- Gözlük, evlenme, ilaç gibi kısa vadeli yardım taleplerinizi takip edebiliyorlar . 8- Gözlük yardımından yararlanıp yararlanamayacağınızı sorgulayabiliyorlar. Ayrıca; Türkiye de ise 3 çocuk 5 çocuk demesini biliyoruz, evlenmeyi özendirmeye çalışılarak toplu nikâh merasimleri yapması biliyoruz da evlenen çiftlere yardım yapılmasını gündeme dahi getiremiyoruz. Sadece Türkiye’de Yerel seçimlerin yaklaştığı şu günlerde evlilik kredisi adı altında bir krediden söz edilmektedir. Oysa Sosyal Devlet projesinde evlenen çiftlere Sosyal Yardım olarak Evlenme Yardımı neden verilemez anlamadım gitti.                                                                                                                                Bakın; KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Aziz GÜRPINAR aşağıda yapılan düzenleme ile ‘’EVLENME YARDIMI’’ yapılacağını söylüyor. Bunu yaptığı yetmiyormuş gibi KKTC de Çalışma Dairesi + Sosyal Hizmetler Dairesi + Sosyal Sigortalar Dairesi + İhtiyat Sandığı Dairesinin yanında Kadınlarımız için ayrıca KADIN ÇALIŞMALARI DAİRESİ oluşturulmuş.

Düzenleme şöyle; Sigortalının evlenme yardımından yararlanabilmesi için, en az iki yıllık sigortalı olup, yüz yirmi günü evlilik tarihinden önceki on iki takvim ayı içinde olmak koşuluyla,  toplam yedi yüz yirmi gün analık sigortası primi ödemiş bulunması ve daha önceki bir evlilikten dolayı evlenme yardımı almamış olması koşuldur.

Evlenenlerin her ikisinin de yardıma hak kazanması halinde, bu yardım eşlerden birine ödenir.

Evlenme yardımı, evlenme akdinin yapıldığı tarihte geçerli olan asgari ücretin iki katıdır.

Evlenen sigortalıya bu madde gereğince ödeme yapılabilmesi için,  sigortalının,  evlilik tarihini izleyen doksan gün içinde evlenme belgesinin aslı ile birlikte Kurumca belirlenen belgeleri doldurarak başvurması gerekmektedir.

Bu madde kapsamında yapılacak yardımlar,  analık sigortası kolundan karşılanır. 

 

Ben öncelikle KKTC Başbakanı Sayın Özkan YORGANCIOĞLU’nu, Sayın Aziz GÜRPINAR’ı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına atamasından dolayı kutluyorum.

Her Ülkeye Böyle Bakanın nasip olmasını ve Başarılarının daim olması dileğiyle Saygılarımı sunuyorum.

İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.