Necdet BAYRAKTAROĞLU

Necdet BAYRAKTAROĞLU

Barbaros Hayrettin Paşa’ya Cezayir ve Arap Şeyhlerinin Mektupları

TARİHİMİZDEKİ MUHTEŞEM MEKTUPLAR’DAN BİR MEKTUP

Barbaros, Fatih Sultan Mehmet'in Midilli'yi fethinden sonra Rumeli sipahilerinden olup, adaya yerleşen Yakup Ağa'nın oğludur. Asıl adı Hızır'dır. İshak, Oruç ve İlyas adında üç kardeşi vardı. İçlerinden İshak tüccar olup diğer üç kardeş, korsan gemileriyle Ege ve Akdeniz de korsanlık yaparak, Ege ve Akdeniz kıyılarını vurmaya başladılar. Bu çarpışmalarda kardeş İlyas şehit oldu. Rodos, Venedik ve İspanyol kadırgalarına karşı elde ettikleri başarılar ünlerinin, yiğitliklerinin Tunus'a kadar yayılmasına neden oldu.

Tunus Sultan'ı Muhammed, Hızır ve Oruç kardeşleri hizmetine çağırdı ve deniz filosunun başına geçirdi. İspanyolların ellerindeki Afrika limanlarına seferler yapıp, şehir ve kaleleri birer birer ele geçirdiler. İspanyolların elinde bulunan Cezayir toprakları üzerine yürüdüler. Barbaros Reis'in ve Oruç Reis'in kazandıkları fetih ve kahramanlıklar, etrafta yayılıp dillerde söylenir oldu. Düşmanın zulüm ve istila korkusundan çekinen Cezayir Şeyhleri de, Barbaros ve Oruç Reis'e mektup gönderip yardım istediler. Mektuplarında şunlar yazılı idi :

" Siz, siz ki gazi Hızır Reis ve Gazi Oruç Reis, selamdan sonra, 

Duyduk ki, Allah'ın yardımı ve Peygamber'in mucizesi ile Becaye kalelerini feth-i fütuh eyleyip, nur-u İslam ile münevver kılmışsınız. 

Allah’ım! Müslümanları kafirlere karşı kudretli kıl!… Allah Teala sizleri, mel'un kafirler üzerine mansur ve muzaffer eyleyip---- İslam yücedir, ondan üstünü olmaz---- ölçüsünce İslam'ı sizinle kuvvetlendirip şereflendire… Ne var ki, bizler dahi elhamdülillah ümmet-i Muhammed'den, sünnet-i cemaatteniz. Bu taraflara dahi teşrif buyurup, din düşmanlarından bizleri dahi halas eyleyeseniz olmaz mı? "(1)

Ayrıca Becaye kalesi çevresinde ve çadırlarda yaşayan Arap kabile Şeyhlerinden de, Barbaros Reis ve Oruç Reis'e mektuplar geliyor, yardım istiyorlardı. Arap şeyhleri mektuplarında şöyle diyorlardı:

" Mücahitlerin reisi, kafirlerin ve müşriklerin katili Hızır Reis ve Oruç Reis'e selamdan sonra,

Alemlerin Rabbine hamd olsun, sizlere yardım eyledi, nereye başvurdunuzsa, onu lutfu ve Peygamberin mucizesi ile yüz aklıkları müyesser oldu. Kafirlerin kötü kalplerine büyük elem ve ızdırap düştü. Küçük çocuklarını siz gazilerin adını anarak sustururlar. Allah Teala yardımlarını ziyade eylesin, amin. 

Cenab-ı Hakkın makbul ve mergub ve mücahit kulları olduğunuz malum oldu. İmdi reva mıdır ki, bu saadetli zamanımızda din düşmanı kafir-i ebediler bu kadar zulm eylesinler. Din uğruna hadden aşırı cevr ü cefalarını çekiyoruz. Aşikare namaz kılmaya ve evlatlarımıza Kur'an öğretmeye imkan bulamıyoruz.

Yer altlarında köstebek gibi birbirimizi gözeterek gizli namaz kılarız. Hemen halimiz bir Erhamerrahimin'e kalmıştır. 

Ya ne olur ki, mübarek ayağınızla buraya teşrif edip buraları da İslam nuru ile aydınlık kılsanız; olmaz mı? "(2)

Gelen bu mektuplar üzerine Barbaros ve Oruç Reis kardeşler, Cezayir'deki hem İspanyol askerlerine, hem de donanmalarına karşı büyük savaş verdiler. Bir taraftan da, İspanyollarla ittifak halinde olan Arap kabilelere karşı mücadele verip, Cezayir'i ele geçirdiler.

1-2-Barbaros Hayrettin Paşanın Hatıraları-Ertuğrul Düzdağ-Tercüman 1001 Temel Eser-C.1-S.143-130 

EDİTÖR NOTU:

Yazarımızın "Tarihimizdeki Muhteşem Mektuplar" adlı eserini D&R, NT, Diyanet, Sıla, Nezih, İnkılap, Akçağ, Kitapyurdu, Kabalcı gibi kitabevleri ve internet sitelerinden temin edebilirsiniz.

            

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.