Başkan Çerçioğlu’nun Aydın Tekstil Projesi

Aydın 24 Haber editörü Servet Töz’e

yapılan saldırıyı kınıyoruz.

Sadece ve sadece acizler ve de

Düşünce fakirleri,

kaba kuvvete başvuranlardır…

**

Kentimiz adına tarihi ve ticari önemi bulunan Milli Aydın Bankası binasının Aydın Belediyesince satın alınarak Aydın Kültür Merkezi olarak düzenlenmesi ve içerisinde şimdilik Aydın’ın tarihine dair resim ve bilgilerin sergilenmesi kültür bazında atılan ilk önemli adım ve kazanımlarından birisi olmuştur. Bunun yanında önümüzdeki günlerde bu merkezin daha da zenginleştirilme yolunda olacağına dair ışıklar alıyoruz. Kültür Merkezi kentimiz adına bir kazanç, bir değer olarak şehrimizin geleceğinde yıllar yılı yer alacaktır.

**

Aydın Tekstil…

Ellerimizle bitirdiğimiz, canını alıp bir kıyıda sessizce bekleyen dev tesis.

Aydın Tekstil ve Nebati Yağlar Sanayi İşletmeleri Anonim Ortaklığı, resmen 1954’te kurulur. İlk anda yaklaşık 6 yüz kişiden oluşan kuruluş kadrosu ailelerle birlikte 3 bin kişiyi kapsar ki adeta küçük bir kasaba nüfusuna eş değer bir kitle demektir. Nazilli Sümerbank’tan sonra Aydın il sınırları içinde açılan ikinci ve Aydın merkezde kurulan ilk tekstil yerleşkesidir. Aydın-Denizli yolu üzerinde kurulan bu tesisi o dönemde 270 dönümlük arazi üzerine oturur. 1958 de Sümerbank öncülüğünde kurulan ve giderek özel sektöre devredilen Aydın Tekstil fabrikası ildeki pamuk ipliği ve pamuklu dokuma üretimini arttırmıştır.  Ortaklar arasında bulunan Tariş zamanla işletmenin en önemli hissedarı olmuştur. İplik, kaput bezi, patiska, basmalık, pazenlik, perdelik türünde bez üretir Aydın Tekstil. Sonrasında hep birlikte bitirdik bu güzelim işletmeyi…

**

Çalışma yaşantımın neredeyse tamamı İzmir’de geçti. Basmane-Alsancak-Kahramanlar üçgeninde yer alan İzmir Fuarı ve Kültürpark artık bugün kentin nefes alınabilecek yeşilin görünebildiği akciğerleridir adeta. Ulusal ve Uluslar arası Fuar, Gelinlik, Hediyelik Eşya, Ayakkabı, Kitap ve Uluslararası Marble (mermer) fuarlarının düzenlendiği, sergi salonları, Lunapark, Tenis kortları, gazino, tiyatro, nikâh salonu ile kafeteryaların yer aldığı, her türlü aktivelerin yaşandığı bir yerdir Kültürpark. Dedemin kaybolmasın diyerek, ninem ise kalabalık korkusundan birbirlerinin elini hiç bırakmadan ömrü hayatlarında ilk kez elele tutuştuğu bir yerdir, bir nostaljidir İzmir Fuarı. Bir ara fuar içi tren ve hayvanat bahçesi de yer almıştı. Bir Zeki Müren’in yer aldığı Manolya, Lunapark, Akasyalar ve Ekici-över eğlence merkezlerinde mikrofona çıkmayan, ses vermeyen sanatçı mı kaldı ki? Çamlık Senar’ın önünde, yaşarken heykeli dikilen nadir değerlerden rahmetli Nejat Uygur’u defalarca seyrettik, daha da kimleri, kimleri…

**

Bu nedenlerle, BŞB Başkan adayı Başkan Özlem Çerçioğlu hanımefendinin Aydın Tekstil Projesini önemsiyorum. Büyükşehir olma yolunda olan, büyüyen, günden güne nüfus artışı olan, göç alan Aydınımız için de nefes alınabilecek yerlerin başında gelecektir, adli aşaması da devam eden Aydın Tekstil alanı.

2013 yılında kamulaştırma kararı alınan (171.000m2) bu bölgede tescilli yapıları ve ağaçlar korunmak suretiyle fuar ve sergi alanları, sosyal tesisler, yürüyüş yolları, tenis kortları, çay bahçeleri ile cazibe merkezi haline getirilme projesi bu şehrin yarınları adına atılacak önemli adımlardan biri olarak yerini alacaktır. Hatırladığım kadarı ile mescidi de vardı, gerçi kuzey-batısındaki Tatar Camiine ulaşmak da hiç zor değildir. Doğu yönüne doğru Aydın Forum alışveriş merkezi ile bütünleşerek Arkeoloji Müzesi ile de birlikte Ayter alanını da kapsayabilecek bir bölge olma yolunda hiçbir engel yoktur. Bu büyük bölge adeta Aydın Tekstil Kültür Parkı olarak yer alacaktır.

**

İzmir Fuarını İzmir’e kazandıran zamanın Belediye Başkanı merhum Dr. Behçet Uz yıllar yılı saygı ile anılır. Başkan Özlem Çerçioğlu bu adımı ile gelecek nesillere nefes alınabilecek bir eser bırakarak aynı şekilde hatırlanacaktır. Şu Orta Mahalle ve Soğuk kuyu etrafında yükselen yapıları gördükçe, Aydın Tekstil projesinin önemini daha da iyi anlayacağımız yadsınamaz bir gerçektir.

Karşılıklı sevgi ve saygının yerleştiği,

Birbirimizin safına saygı duyabildiğimiz,

Daha güzel ve yaşanılır bir Aydın’a kavuşmak ümidiyle!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.