Mehmet KIZILASLAN

Mehmet KIZILASLAN

Biraz da Projelerden Bahsedelim

10 Aralık 2015 tarihinde Nazilli Ticaret Odasının düzenlediği Bölgemizin İlk AR-GE çalışma gurubunun toplantısına katılmıştık.

Bir fotoğrafla Nazilli Ticaret odamızın paylaştığı metin şu şekildeydi:

“İşletmelerimizin Ar-Ge projelerini yakından takip ederek uygun destek bulmaları ve proje üretmeleri için Aydın Bilim Teknoloji ve Sanayi İl Müdürlüğü, GEKA, Üniversite ve odamız hep birlikte çalışacağız. Sizin de Ar-Ge'ye yönelik projeleriniz var ise ve yeni çalışma gruplarımıza katılmak isterseniz odamıza müracaat edebilirsiniz.” 

Çok ümitlendik ve sevindik. Devletin ceza yazan yüzünden başka bir yüzü de var mış diye.

O toplantıda projelerimizden bahsetmemizi istediklerinde; kardeşimiz Selahattin Çelen. “ Kapaksız ve halıları sıktıktan sonra kurutan bir makine projesinin olduğunu” bahis etmişlerdi.

Bize sıra geldiğinde biz de projelerimizi aşağıdaki gibi sıralamıştık.

1-Taş baskı soğuk sıkım sızma zeytin yağı makinesi projemiz: Eski klasik sistem taş merdanelerle zeytini ezen sistem gibi, ama hijyen olacak.  Zeytini ezen taşlar yerine krom diskler de merdaneler de ezen, 28 santigrat derecenin altında Anne sütüne eş değerde yağ üretim tesis projemiz.

2- Nar taneleme Makinesi projemiz: Yok denecek bir fiyata satılan, Narları taneleyen makine imalatımızın bölgemiz narını marketlere tanelenmiş olarak sunmamızı sağlayacak; bölgemize artı değer sağlayacak projemiz.

3-Güneşle Gıda Kurutma Fırını projemiz : Açıkta, tozun, toprağın, kedinin, köpeğin ayakları altında, egzoz gazlarının içinde gıda kurutmak yerine, hijyen ama yine enerjisini güneşten alan gıda kurutma fırını sistemimiz

4- Yanmayan ve su emmeyen yapı elemanı projemiz: Kırılacak eşyaların ambalajlarının kenarlarında kullanılan,  Polisitren köpük atıklardan, içine su emmeyen ve yanmayan duvar elemanı projemiz.

Daha sonra il Sanayi müdürümüze ulaşarak beşinci projemizden bahsettim.  

5- projemiz, Sulama kanallarından bedava Bahçe sulama ve Elektrik elde etme Projesi: Sulama kanalları üzerine kurulmasını düşündüğümüz, Çarklar ve dönen dolapları ile, kanaldan mazotlu pompalarla çekilen suyun kendi kendine bahçeye akmasını sağlayan sulama projesi ve aynı çarkla elektrik elde etmeyi düşündüğümüz projemiz.

Sayın Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürümüz Mustafa Görgülü abimize ulaştım.

Ülkemizin enerji açısından %60 dışa bağımlı olduğunu ve bu projenin hepsinden önemli olduğunu söylediler. Yeni yılın ikinci haftasından itibaren projelerimizi ayağa kaldıracağımızı ve patent işlemlerine başlamamız gerektiğini söylediler. ( Biz patent sevdasında değiliz yeter ki ülkemize katkımız olsun)   

Şimdi bunları neden anlattım? Birincisi gerçekten artık, Devletimizin diğer güzel yüzünü bu değerli insanlar sayesinde görmeye başladığımızı anlatmak istedim. Diğer yandan, ülkemde terör olaylarından çok, ekonomik sıkıntılar yüzünden intihar edenlerin sayısının arttığını, hemen yakınlarımızda bile, her gün, birer intihar olaylarına tanık olduğumuzu; bunların engellenmesinin üretimin artırılması ile mümkün olacağını söylemek istedim. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.