Çerçioğlu Ekibi ile Çerçioğlu Karşıtlarının Yarışı

CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Aydın İl Örgütünün Olağanüstü İl Kongresinin 12 Ekim’de yapılmasına karar verdi.

İl Başkanlığı yarışı için adaylar gazete sayfalarını süslemeye başladı.

Siyasi kulislerdeki söylentilere bakarsak Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ekibiyle “Özlem Çerçioğlu karşıtları" arasında geçecek bu yarış.

Konuyu biraz açalım…

Yıl 2009.

CHP merkez ilçe başkanı Barkan Kalınomuz. 2009 yerel seçimlerin yaklaştığı günlerde Cem Cemil Öztürk ve Mustafa Müftüoğlu’nun Aydın belediye başkan adaylığı konuşuluyor. Aynı zamanda belediye meclis üyeliği görevinde bulunan Kalınomuz ise dönemin belediye başkanı İlhami Ortekin’e yeşil ışık yakıyor.

O dönem CHP Genel Başkanlığı koltuğunda Deniz Baykal oturuyor. Özlem Çerçioğlu ise milletvekili olarak Aydın’ı temsil ediyor. Baykal seçim kazanmak istiyor ve Çerçioğlu’na “git Aydın’dan aday ol” diyor…

O ana kadar belediye başkanlığı adaylığını hiç düşünmeyen Çerçioğlu, genel başkanın bu isteği üzerine aday oluyor. Kalınomuz ve ekibinin karşı duruşuna rağmen yüzde 14’le başladığı seçimi yüzde 26 ile bitiren Özlem Çerçioğlu, belediye başkanlığı makamına oturuyor.

32 yıl aradan sonra CHP’ye seçim kazandıran Özlem Çerçioğlu, bütün engellemelere rağmen başarılara imza atıyor. Sadece Aydın’da değil, Türkiye’de marka olan Topuklu Efe’nin bu başarısı onu Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına taşıyor. Tam 5 yıl önce yüzde 26 ile seçildiği seçim bölgesinden büyük bir başarıya imza atarak yüzde 57’lik bir oy oranı ile büyükşehir başkanı oluyor.

Bu arada 2009 yerel seçimleri sonrası görevden alınan Barkan Kalınomuz il başkanlığı koltuğunda oturuyor. 2014 yerel seçimlerinde Çerçioğlu’nun adaylığına karşı çıkamıyor ama ilçe adayları ve meclis üyelikleri konusunda Topuklu Efe ile ters düşüyor. Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan’ı istemiyor, Sümran Ünal, Barış Altıntaş ve Evrim Karakoz’un Efeler meclis üye listesine yazılmalarına şiddetle karşı çıkıyor.

İNCİ'YE ENGEL OLAMADI

Yerel seçimlerin son haftasında “Efeler’de seçim kayıp” diyen CHP il başkanına rağmen CHP'li Mesut Özakcan Efeler Belediye Başkanı; Ünal, Altıntaş ve Karakoz da meclis üyesi seçiliyor. Galibiyetin bedelini ise CHP Efeler ilçe Başkanı Bayram İnci yönetimden düşürülerek ödüyor. İnci’nin yönetiminden 7 kişiyi istifa ettiren Kalınomuz, yönetimin düşmesini sağlıyor ama İnci’nin yeniden seçilmesine de engel olamıyor.

"DEVRİK İL BAŞKANI"

Etme bulma dünyası”, “ne ektiysen onu biçersin” misali aynı akıbet Kalınomuz’un da başına geliyor. İl yönetimi peş peşe gelen istifalar sonrası düşüyor. Kendi ifadesiyle “devrik il başkanı” olarak siyaset sahnesinden çekiliyor.

12 Ekim’de olağanüstü CHP il kongresi yapılacak. “Devrik il başkanı” yeniden aday olmayacak ama uzantısı görününündeki, 2009 yerel seçimlerinde belediye başkan adaylığı için ismi geçen Mustafa Müftüoğlu aday olacak. Konuşulan senaryoya göre, Mustafa Müftüoğlu seçilirse, milletvekilliği adaylığı için görevinden istifa edecek. Yerine Metin Lütfi Baydar ile beraber hareket eden Zekayi Bilgili getirilecek. Bir nevi ortaklık yapılacak.

"KALINOMUZ'UN ADAYI"

Müftüoğlu, devrik başkanın adayı mı bilemeyiz ama parti kulislerinde öyle olduğu konuşuluyor. Zekayi Bilgili ve Umut Yener Köse’nin Müftüoğlu lehine adaylıktan çekildiği bilgisi ile kol kola çekilmiş fotoğrafları Kalınomuz’un sağ kolu Ümit Aydın’ın basına servis etmesi “Kalınomuz’un adayı” görüşünü güçlendiriyor…

Özlem Çerçioğlu ekibiyle, Özlem Çerçioğlu karşıtları arasında geçecek bu yarış” dememin nedeni işte bu…

Peki “Özlem Çerçioğlu karşıtları ekibinin adayı Mustafa Müftüoğlu” kazandı bu yarışı ne olacak?

Başta Başkan Çerçioğlu olmak üzere Hikmet Saatçi’ye destek veren 17 ilçe başkanı yenilmiş olacak. Herkes mevzilendiği siperlerden karşı tarafa hiç aralıksız ateş edip duracak. İl başkanlığı yarışı bir mücadeleden çok parti içi çekişmeye neden olacak. Milletvekilliği vesaire hesaplar nedeniyle dokuz ay sonra yapılacak genel seçimler öncesi kılıçlar çekilecek, bel altı vuruşlar yapılacak.  

CHP'Lİ KRALDAN ÇOK KRALCI İSTEMİYOR

İşte böyle bir ortamda il başkanı seçilip, bu iç çekişmeyi sonlandıracak tek isim Hikmet Saatçi gibi görünüyor. Saatçi’nin bu saatten sonra il başkanlığından hariç bir de birleştirici, kaynaştırıcı bir misyon üstlenmesi gerekecek. Bu anlamda hazırlayacağı yönetim listesi çok önemli. Parti tabanında kendisine rağmen gölge il başkanlığı yapmaya kalkışacak bazı isimleri listesinde yer vermesinden endişe ediliyor. Yani partili “kraldan çok kralcı” istemiyor.

Saatçi’nin liste hatası yapma lüksü hiç yok! Çünkü başta Özlem Çerçioğlu ve kendisini destek vereceğini deklare eden 17 ilçe başkanı olmak üzere CHP’ye gönül veren bu çatı altında toplanan insanlara, bu ülkeye ve halka karşı büyük sorumlulukları var.

Sonuç olarak;

Saatçi yapacağı hatalardan, yanlışlardan dolayı il başkanlığını kendi elleriyle Çerçioğlu karşıtlarına teslim etmemelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum