CHP-İYİ Parti ittifakında 1 artı 1, 1 bile etmeyecek

Milliyet gazetesinden tanıdığım değerli dost, ağabey gazeteci-yazar Muhittin Akbel, Ege’de Son Söz’deki “CHP-İYİ Parti ittifakı Aydın’da tutacak mı?” başlıklı köşe yazısında “AKP-MHP ittifakına karşı CHP ile İYİ Parti ittifak oluşturdu. Demek ki AKP’nin MHP’ye ihtiyacı var. CHP’nin de İYİ Parti’ye…” diyerek şu değerlendirmede bulunmuş:

  “İttifak pek çok yerde olumlu sonuçlar doğurabilir. Fakat Aydın’da CHP-İYİ Parti ittifakının, CHP’ye bırakın fayda sağlamayı, zarar vereceğini düşünenlerin sayısı giderek artıyor.”

Muhittin ağabey haklı…

CHP’nin İYİ Parti’ye ihtiyacı var.

Neden mi?

2014 yerel seçimlerinde 100 bin fark yiyen AK Parti, 2018 seçimlerinde CHP’yi 10 bin oy geriden takip ediyor. Yani 5 bin oy yer değiştirirse, Büyükşehir’in AK Parti’ye geçeceğini CHP kurmayları biliyor ve İYİ Parti oylarıyla seçim kazanmak istiyor.

İlçelerde ise;

Bozdoğan, Çine, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı ve Sultanhisar gibi CHP’nin belediyesini elinde bulundurduğu ilçeler dâhil olmak üzere AK Parti 17 ilçenin 12’sinde birinci oldu.

CHP ise Efeler, Söke, Kuşadası, Didim ve Germencik olmak üzere 5 ilçede AK Parti’yi geçmeyi başardı. Germencik MHP’nin diğer ilçeler zaten CHP’deydi.

Yerel seçim dinamikleri farklıdır ama anketlerde de benzer bir sonuç alınca CHP kurmayları, İYİ Parti ile ittifaka mecbur kaldı.

Pekâlâ, ‘CHP-İYİ Parti ittifakı Aydın’da tutacak mı?’

 “CHP-İYİ Parti ittifakının Aydın’da beklediği gibi büyük bir başarıya ulaşma ihtimali zayıf. Çünkü CHP’lilerin önemli bir kısmı, daha şimdiden, ‘Eğer Nazilli’de İYİ Parti’nin adayının tercihi durumunda, sandığa bile gitmeyiz’ diyor.” İYİ Partililer de ‘Efeler bize verilmezse CHP’ye oy yok!’ diyerek misilleme yapıyor.

Özellikle Nazilli’de İYİ Parti’nin CHP’ye zarar vereceğini söyleyenlerinin sayısının giderek artması krizi derinleştiriyor ve ittifakın, asıl İYİ Parti’ye zarar vereceği düşünülüyor.  Benzer durum Buharkent’te de yaşanıyor. CHP’liler, İYİ Parti’nin ilçede Yusuf Vural’ı aday göstermesi halinde desteklemeyeceklerini söyleyerek ittifaka zarar veriyor.

CHP-İYİ Parti ittifakının Aydın kanadındaki sıkıntının çözülmesi için İYİ Partililer Buharkent, Kuyucak, Nazilli, Köşk ve İncirliova’nın yanı sıra Efeler’i hatta Söke ve Kuşadası ilçelerinden birini daha istiyor, CHP’liler de Nazilli’yi…

İstiyor ama…

İYİ Parti’nin “taviz vermeyiz, gerekirse kendi adayımızla sandığa gideceğiz” dediği Efeler’i İYİ Parti’ye bırakması pek mümkün görünmüyor.  Zira Efeler Belediye Başkan Adayı Mehmet Fatih Atay, “CHP, Efeler’de kararını verdi. Benim çekilmem mümkün değil. Kimse öyle hayaller içerisine girmesin” diyerek kapıyı kapatıyor.

Buna karşılık İYİ Parti Kurucu İl Başkanı Recep Taner, “Efeler iyi olacak” diyerek ‘ben hazırım’ sinyali veriyor.

Hem CHP’nin hem de İYİ Parti’nin taviz vermez tutumu karşısında her iki partinin genel merkezlerinin takınacağı tavır önemli.. İki partinin genel başkan yardımcıları düzeyinde bir süredir sürdürdükleri ittifak görüşmelerinde Efeler ve Nazilli için noktanın konması bekleniyor.

Sonuç olarak:

Kuşku yok ki çıkacak karar iki partiyi de memnun etmeyecek. Büyükşehir Belediyesi seçiminin kaderini etkileyecek düğüm çözülmezse ki zor. Efeler, Kuşadası ve Söke ilçelerinde topal kalan CHP’nin Aydın’ı kazanması mümkün görünmüyor.

Şimdi “CHP-İYİ Parti ittifakı Aydın’da tutacak mı?” sorusuna cevap verelim:

CHP-İYİ Parti ittifakında 1 artı 1, 1 bile etmeyecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum