CHP’deki gerginliğin nedeni

Cumhuriyet Halk Partisi Aydın il örgütünde kongre süreci devam ediyor. Sürecin en önemli aşamalarından birisine gelindi. Bu aşamada delege seçimleri var. Özellikle büyük ilçelerde “Beyaz” ve “Mavi” olarak bilinen iki liste yarışıyor. Her iki listeyi destekleyenler ilçe kongrelerinde üstünlük sağlanması konusunda etkili olabilecek bir sayıya ulaşabilmek için var gücüyle çalışıyor.

Seçimle işbaşına gelenler doğrudan seçmenlere karşı sorumlu olmaları, demokrasimiz açısından hayati önem taşıdığı için parti içi mücadeleyi önemsiyorum. Ancak bu demokratik hakkı demokrasiyi içine sindirememiş, bulundukları makamı babalarından miras kalmış gibi kullanan kişiler tarafından sabote edilmesi partilileri üzüyor.

CHP Efeler ilçe örgütünde yaşananlar ne “yarış” ne de “çekişme” denilebilecek bir şey değil; düpedüz “arbede.” Efeler, Kuşadası, Söke ve Nazilli CHP il kongresinde üstünlük sağlanması konusunda etkili olabilecek bir delege sayısına sahip olduğu için yarışa avantajlı başlamak adına bu ilçelerdeki delege seçimlerin önemi büyük…

CHP kulislerinde tartışılan konu şu:

Delege seçimlerinde diğer ilçelerde yaşanmayan görüntüler neden Efeler’de yaşanıyor?

Efeler delege seçimlerini diğer 16 ilçeyle kıyaslamak çok zor. Aralarında dikkat çekici farklar var. İl delege sayısı az olan “küçük” yerlerde doğal olarak da “yarış” ya da “çekişme” diye bir şey söz konusu olmuyor ama Efeler, Kuşadası ve Söke’de durum farklı… Delege seçimleri iki liste ile yapıldı. Özellikle delege sayıları fazla olan bu “büyük” ilçelerin delege seçimleri tam anlamıyla “kıran kırana” bir yarışa sahne oldu. Gerginlik haberi gelmeyen bu ilçelerde ipi “Beyaz” liste göğüsledi.  

“Beyaz” listenin önde olduğu Efeler’deki delege seçimlerinde ise ciddi gerginlikler yaşandı.

Bunun nedeni de belli…

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP Aydın milletvekilleri Metin Lütfü Baydar ve Hüseyin Yıldız “Mavi” adı verilen bir liste hazırladı. Milletvekilleri ve belediye başkanlarının herhangi bir listeye destek vermeleri doğal karşılanabilir ama liste hazırlamaları, “Mavi” listenin desteklenmesi konusunda “tehdit” ve “iş vaadi” ile üyelerin baskı altına alınması izah edilebilir bir durum değildir. Neticede bir listeyi desteklemek başka şey, destklediğiniz listenin kazanması için her yolu meşru saymak başka şeydir.

Efeler’in her büyük mahallelerinde yaşayan CHP üyesi 60-70 kişi Aydın Büyükşehir Belediyesinde çalışmakta, bu rakam aileleriyle birlikte 120 üyeye ulaşmaktadır. Belediye çalışanı üyelerden “Mavi” listeye oy verdiklerine dair kanıt istenmekte, “ne yaparsanız yapın, bu seçimi alın” denilerek, gerginlik teşvik edilmektedir.

Büyükşehir’in gücüyle üyelere yönelik baskı Kuşadası ve Söke’de de yaşansa da Efeler kadar etkili olmadı. Bunun nedeni iki ilçemizde Efeler’deki oran kadar belediye çalışanının olmamasından başka bir şey değildir.

Sonuçta CHP’deki gerginliğin sorumlusu Özlem Çerçioğlu ve bu duruma seyirci kalan milletvekilleridir. Büyükşehir’in gücüyle tehdit ve iş vaadine rağmen Efeler’de de “Beyaz” liste seçimleri önde götürmektedir. Telaş bundandır…Artık CHP’liler Ajda Pekkan’ın seslendirdiği şu şarkı sözlerini mırıldanmaktadır:

“Olmaz artık kapı açık
Arkanı dön ve çık istenmiyorsun artık
Bir zamanlar sen de bana acımadın
Yalnız kaldım yıkılmadım ayaktayım.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum