Depremden önce yapılması gerekenler

Aydın vali yardımcısı olarak çalışırken sayın valim Muharrem Göktayoğlu’nun talimatıyla ben ve özel idarede muhasebeci Levent Karaca ile Türkiye’de ilk defa “Afet Yardım ve Müdahale Hizmet Birliği” adıyla bir birlik kurduk, tüzüğünü hazırladık, her belediyeyi üye yaptık. Belediyeler bütçelerinden belli bir pay ayıracaklardı. Aldığımız alet ve edevatları yerleşim yerlerinde kulübeler yaparak her an kullanıma hazır bekletecektik. Bir deprem veya afet anında sağ kalanlar hemen bu kulübeden aletleri alarak müdahale çalışmasına başlayacaklardı.

Şimdi birlik sorumluluğu Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndaymış ama işlevi nasıl bilmiyorum. Bu tür birlikleri oluşturmak deprem veya bir afette en kıza sürede müdahalede etkili olacaktır. Aynı zamanda insanlarımızı bu konuda eğitir ve bilgilendirirsek ara sıra tatbikat yaptırırsak insanlarımızın deprem korkusunu azaltabiliriz.

Bunların yanında ilk yapılması gereken iş, yapının gereken şartlara göre yapımını yaptırmaktır. Yapılırken yetkili elemanlarca kontrollerini yaptırmaktır. Görevini aksatan veya yapmayanları cezalandırmaktır. Deprem bölgesinde yaşıyoruz her an hazırlıklı olmamız gereklidir. Yapıyı üslenenlerin durumunu çok irdelemek gereklidir. Müteahhittin sadece parası çok diye ya da en düşük para teklif etti diye işi ona vermemelidir. Makina parkını, elemanlarının eğitimini, yapılan keşif raporlarını çok iyi irdelemek lazımdır.

Kaymakamlığım sırasında ve vali yardımcısı olarak çalıştığım yerlerde en çok üzerinde durduğum konular buydu. Gerektiğinde inşaatı durdururdum inşaat yapılırken sık sık kontrol ederdim. Özelikle hak ediş ödemelerinde önde raporları çok iyi incelerdim. Örneğin iskele kurulması gerekmeyen yere iskele kurma ödeneği konduysa hemen o ödeneği keserdim. Okul inşaatlarında beş yüz metre kare tretuvar yazıldığını gördüm. Yaptığım kontrolde bunun üç yüz metrekare olduğunu görünce hemen hak ediş raporunda bu ödemeyi keserdim.

Biz idarecilerin inşaat ve ödemeler konusunda çok iyi eğitilmiş olmaları lazımdır. Osmanlılarda bir yere idareci atanacağı zaman o zamanki bayındırlıkta, defalıklarda staj yaptırımlarmış bir idareci jeoloji, muhasebe, inşaat eğitiminden geçirilmeden o ilin veya ilçenin emaneti ona verilmiyordu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.