Deve Güreşi Arenalarında Yerel Seçim Esintisi

Dalama kasabasında Geleneksel Deve Güreşinde cazgır anons yapıyor.

-Sayın seyirciler 22 Aralık 2013 Pazar günü Aydın Merkez Ilıca başında yapılacak deve güreşlerinin tüm giderleri Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu tarafından karşılanarak düzenlenecek ve giriş ücretsiz olacaktır.

Ardından bir başka anons,

-Sayın misafirler 22 Aralık 2013 Pazar günü Atça’da düzenlenecek deve güreşlerinde TBMM İdare Amirliği Kupası için Ulucaklı Çılgın Özer ile Hacı Ali Obasından Küçük Olcay adlı pehlivan develer güreşecektir. Güreş severlere duyurulur.

Kupa töreni için alana çağırılan Efeler Belediye Başkanlığının Ak Partili aday adaylarından Hüseyin Aksu’ya mikrofon uzatıldığında,

-Sevgili Dalamalılar, Dalama artık Aydın’ın bir mahallesi olacak. Gelecek yıl 50 bin kişiyle burada bu güreşleri yine hep birlikte düzenleyeceğiz.

Diyerek randevu verip halkı selamladı.

**

deve-guresi.jpgYerel seçim rüzgârının esintisi deve güreşi arenalarında da hissediliyor.

Aydın’da deve güreşleri yıllarca merkeze bağlı Işıklı köy muhtarlığınca düzenlendi.  Köy tüzel kişiliğinin sona erecek olması nedeniyle muhtarlık bu konuda Belediye Başkanına başvurması ile bu güreşin Aydın’da gerçekleştirme gerekliliği doğması sonucunda Deve Güreşi federasyonu ve Aydınspor1923 ile birlikte talip olmaları sonucunda iş başa düşer. Aydın Belediye Meclisinde Deve Güreşlerine yardım yapılması talebinin reddi yanında Konyalılar Derneğine yardım kabul edilir.

Yörük-Türkmen kültürünü yaşatmak adına Aydın da düzenlenecek deve güreşinin tüm giderlerini Başkan Özlem Hanım, kendi cebinden karşılayacağını bildirerek Ilıca başındaki Aydın Forum arkasında yapılacak güreşlere girişin ücretsiz yapılması ise, güreş severlerce ilgi ile karşılanır.

Artık kültürel bir etkinlik olan Aydın Deve Güreşlerinin bundan böyle Topuklu Efe ile birlikte ülkeye mal olma yolunda ses getireceği gerçeğinden söz edilecektir.

**

Günümüzde Belediye Meclis üyeliğinin önemi daha da iyi anlaşılmaktadır. Bir yerleşim yerinin önemli konularında söz ve oy hakkı verilecek kişilerin yeterlilik sahibi olması ve bu mevkileri hak etmeleri düzenlemesini ilgilileri planlayacaktır elbette. İnsanoğlu dediğin beşer, bazen şaşar. Hayatımızda yanımıza alıp da adam bilip diktiklerimiz, sonrasında bu defa karşımıza dikilmezler de değil hani.

**

Aydındaki güreşlerin yapılacağı tarihte Sayın Uzunırmak’ın baba ocağı Atça’daki deve güreşinde ise, TBMM İdare Amirliği Kupası düzenlenerek sonrasında bir adım ile özel kupa güreşinde, iki ünlü devenin güreşi de bu etkinliği takip edenler içinde ilgi uyandırması düşünüldüğü gerçeğidir. Atça’daki TBMM İdare Amirliği Kupasında karşılaşacak olan Ulucaklı Metin Özer’in hiç yenilgi ile tanışmamış Çılgın Özer’i ile İncirliova Hacı Ali obasının çılgın çocuğu Küçük Olcay adlı develer yarışacaktır. Bu arada, Deve güreşi sevenlerin ise, Aydında olduğu gibi Atça’daki deve güreşinin Sayın Uzunırmak tarafından halka ücretsiz seyrettirilmesi beklentisi içinde olduklarından da söz edilmektedir.

**

Aydın BŞB Ak Parti adayı Sayın Mustafa Savaş’a başarılar dileriz. Çine deve                  güreşi yapılmadı henüz diyerek esprimiz yanında, adaylığı Aydın'ımız için hayırlı olsun.

**

Yurdum insanı muziplikte pek de üretkendir.

Irak-ABD Savaşı günlerindeyiz, İncirliova’da olsa gerek, Bush adlı deve ile Baltaköylü

İnan Kardeşlerin Saddam adlı tülüsü güreşerek o günlere özgü bir başka kapışmadan

söz ettirirler. Gerçekte Saddam’ın idamıyla sonuçlanan savaş, develerin güreşinde ise

dostça, beraberlikle sonuçlanması ise bir barış etkinliği olarak hafızalardadır.

**

Yöremize özgü deve güreşleri, İspanyolların boğa güreşi, horoz dövüşleri yanında

oldukça masum kalmaktadır. Bu arada bir kısım ahalinin güreşlerde içki içmesinin de

derinden dillendirilmeye çalışıldığı da gözlemlenmektedir. Deve güreşi seyretmenin de

bir düzenlemesi olacağını latife kabul etsek de söz edildiğinden dem vuranlar da yok

değil. Yaşadıklarımızın yanında olmaz da değil dememek mümkün değil.   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum