Şerif KUTLUDAĞ

Şerif KUTLUDAĞ

Dolmuşa binelim; dolduruşa gelmeyelim!..

6 Şubat 2023… Gecenin saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkez üssünde yaşanan 7,7 şiddetindeki ilk deprem…

6 Şubat 2023 aradan geçen 9 saat sonrasında yine Kahramanmaraş’ın bu sefer de Elbistan merkez üssünde saat 13.24’te yaşanan 7,6 şiddetindeki ikinci deprem…

İki gün içerisinde hasarlı binaları yıkma gücüne sahip 4.00 ile 6.6 arasında yaşanan 285 artçı depremden söz ediliyor.

Bilim insanları, dokuz saat arayla iki büyük depremin; 7,7 ile 7,6 olmasını deprem tarihinde yaşanan ilklerden olduğunu söylüyor…

Meydana gelen depremler öylesine yıkıcı ve öylesine geniş bir alana yayılmış ki dünya devletleri arasında bu şekilde bir yıkım ve genişlikte yaşanan depremler karşısında anında müdahale edebilecek devlet var mıdır bilemiyorum…

Toplam 10 ilimiz: Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Hatay illerimiz; şehirleri ile, ilçe merkezleri ile, mahalleleriyle/köyleriyle, mezralarıyla birlikte yıkım alanı… Depremden etkilenen vatandaş sayımızın 13.5 milyon olduğu bildiriliyor.

7 Şubat 2023 akşamında saat 20.00’de AFAD’ın açıkladığı verilere göre: 4.544 can kaybımız varken, 26.721 yaralımız ile 5.775 yıkılan binamızın olduğunu öğreniyoruz.

Bu arada Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’a araç girişinin yasaklandığı, devamında da 10 ilde 3 ay süreli OHAL ilan edildiğini öğreniyoruz.

Değerli okurlarım deprem gerçeği yıkımlarıyla, acılarıyla, kayıplarıyla, karı, yağmuru ve kara kış soğuğu ile devam ederken devletimizin AFAD’ı KIZILAY’ı; Emniyet Çüçleriyle, Silahlı Kuvvetleri; AFAD’ı ve KIZILAY’ı başta olmak üzere bütün kurumlarıyla ve gücüyle yapılması gereken ne varsa organize etmeye çalıştığını görüyoruz.

Depremin gece olması, gündüzün kısa olmasına bağlı olarak, deprem kaynaklı yıkımlardan dolayı oluşan ulaşım ve iletişimdeki sıkıntıları bizzat deprem sahasında yaşayan vatandaşlarımızla görevli ekipler yaşıyorlar.

Gördüğümüz bir başka önemli konu da insanımızın ülke genelinde deprem bölgesine yönelik gösterdiği olağanüstü ilgi ve yardım girişimleri idi. İl il, ilçe ilçe tırlara yüklenen malzemelerin yöreye ulaştırılması için hayırda bir yarış olduğuna tanık oluyoruz.

Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin dünyaya yayılmasına bağlı olarak NATO, AB ile çok sayıda devletin yardım ekipleri göndermeleri, felaketler anında insanlık adına umut veren gelişmelerdir.

Bütün bu olumlu girişim ve çabaların yanında bir de kötü niyetli kişilerin yarattığı sorunlar vardır. Toplumda yaşayan iyilerle kötüler neyse bu tür felaketler anında ve ortamında da bu iki tür insan ortaya çıkmaktadır. Çok yıkımın altında depremin şiddeti yanında malzemeden çalanların oluşturduğu zayıflatılmış yapı gerçekliği bilinen bir gerçektir. Buna ek olarak yıkımdan itibaren yardım için koşuşturan samimi insanların yanında yıkıntılar arasında para ve ziynet eşyası bulabilme amacıyla ya da organ nakline malzeme için çocuk kaçırmak için gelen gelen kötü niyetli kişilerin varlığı her depremde yaşanmaktadır.

Son yaşanan depremle birlikte karşılaştığımız bir başka ciddi konu da ülkemizle ilgili olarak planları ve hedefleri olan karanlık odakların ve örgütlerin yaptıkları asparagas/kurgu haberlerin sanal âlemde çokça servis edilmesi sorunudur.

Tam da bu noktada dikkât çekmek istediğim bir konu da halkımızın dilinde dolaşan “Dolmuşa binelim dolduruşa gelmeyelim!..” sözünün anlatmak istediği konudur:

Karanlık örgütler ve odaklar, suret-i Hak’tan gözükerek halkımızı tahrik etmektedirler: Devletin deprem bölgesine gitmediği, KIZILAY’ın görev yapmadığı, AFAD’ın gösteriden başka bir şey yapmadığı, devletin yaptığı bütün eserlerin yıkıldığını yaymaktadırlar. Diğer yandan da sahte hesaplarla açtıkları sözde yardım kampanyalarıyla vatandaşın samimi yardımlarını iç etmeye çalıştıkları bir gerçektir.

Onun için diyoruz ki vatandaşımıza “dolduruşa gelme” Sanal âlemde sana sunulan her habere inanma. Oltaya takılma ve kaynağı bilinmeyen kurgu haber paylaşımlarını paylaşarak yayılmasına aracı olma. Her durumda devletine güven. Yardımlarını Valilikler, Belediyeler, KIZILAY ve AFAD aracılığıyla yap diyoruz.

Depremle ilgili olarak hemen bütün ekranların ilk saatten itibaren canlı yayınla verdikleri haberlerden dolayı konuyu daha fazla genişletmeden yazımı noktalamak istiyorum:

ALLAH’tan, darda olan, enkaz altında olan kurtulmayı bekleyen insanımızın kurtulması için dualar ediyoruz. Açıkta kalan vatandaşlarımızın bir sıcak ocak başına kavuşabilmesi dileğiyle deprem şehitlerimize rahmetler, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

GÜL/AYDIN… SEVGİLERİMLE

SON SÖZ: Şiirsel bir ifadeyle olsun:

DEPREMZEDE OLDUK BUGÜN HEPİMİZ -Rahmet dileğiyle-

Gök delindi yer yarıldı gecede

Depremzede olduk bugün hepimiz

Yıkılmayan yer kalmadı evce de

Depremzede olduk bugün hepimiz

***

Kat kat yapı bir kata da tıkıldı

Nice yuva, nice hayal yıkıldı

Enkazlardan ölü, diri çıkıldı

Depremzede olduk bugün hepimiz

***

Felaketle sınavdadır insanlık

Acının da dini olmazmış anlık

Aciz kaldı anlatmaya ozanlık

Depremzede olduk bugün hepimiz

Ne alevi ayırdı ne de sünni

Ne cemevi ayırdı ne de cami

Demedi hiç nedir ki kimin dini

Depremzede olduk bugün hepimiz

***

Karla birlik soğuk bastı kışında

Bir yanımız şimdi enkaz altında

Sosyal medya yalan yanlış yayında

Depremzede olduk bugün hepimiz

***

Acının da merkez üssü yürekte

Şeytan ile melek insan elekte

İşte hırsız yine hırsız yemekte

Depremzede olduk bugün hepimiz

***

Gutmuloğlu yandı yürek acıyla

Diyarbakır, Adıyaman Malatya

Maraş, Antep, Adana’yla Hatay’la

Depremzede olduk bugün hepimiz

***

6 Şubat 2023 Karşıyaka-İZMİR

Şerif KUTLUDAĞ

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.