Ecevit’e verdiğiniz değer bu mu?

TC. Başbakanı, CHP ve DSP Genel Başkanı dürüst devlet ve siyaset adamı özgürlük,  demokrasi, barış kahramanı halkın Karaoğlan'ı şair Mustafa Bülent Ecevit’in ismi Aydın’da bir parka verilmiş.

Geçen gün Aydın Tema şube başkanı Sayın Mehmet Özdemir, Efeler belediye meclis üyesi Ertuğrul Özdemir ile birlikte Aydın Tekstil fabrikasının kamulaştırılan alanını gezdik. Gerçekten bu alan Aydın halkının nefes alacağı çok güzel bir park haline getirilirse çok güzel olacaktır. Bu Aydın halkının çok büyük yararına olacaktır. Önder olana çok teşekkür ederiz.

bulent-ecevit-parki-001.jpgBuradan da yürüyerek Forum Aydın’ın içinden otobüs durağının olduğu yere gittik. Durakta otobüs beklerden bir levha gördüm. Dikkatlice baktım. Levhanın üzerinde Bülent Ecevit parkı yazıyordu. Defalarca baktım, inceledim. Aydın Büyükşehir Belediyesi küçük bir alana ülkemize büyük hizmetler yapmış Bülent Ecevit’in ismi verilmiş.

Bunu yapan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu şiddetle kınıyorum. Ülkesine milletine bu denli hizmet veren büyük bir liderin ismi hiçbir yer bulamadınız da küçük bir alana mı verdiniz? Yazıklar olsun!

Aydınımıza hizmet veren büyüklerimize elbette vefa borcumuzu ödeyeceğiz. İsmet Sezgin’in adını taşıyan park çok güzel bir park var. Rahmetli Başbakan Menderes’in adını taşıyan Adnan Menderes parkı da var. Ülkemize hizmet eden büyüklerimizi saygı ile yad ediyoruz. Ama ‘Bülent Ecevit’ adına yapılacak park alanı onun adına yakışan bir yer olması gerekmez miydi? O küçücük alan Sayın Ecevit’e yakışıyor mu? Örneğin turistik parka “Karaoğlan Ecevit Parkı” ismi verilemez mi? Veya şehir merkezine yakın Ecevit’e yakışır bir alan bulunup düzenleme yapılamaz mı?

bulent-ecevit-003.jpgBülent Ecevit’ten bahsetmişken, bir hatıramı anlatmadan geçemeyeceğim.

Tahminen 1969 yılıydı mecliste Demirel Hükümetinin bütçesi görüşülüyordu. CHP adına da bütçe hakkında konuşmak Sayın Bülent Ecevit’e verilmişti.

Arkadaşlarla birlikte konuşmaları ve görüşmeleri dinlemek için T.B.M.M.’ye gittik.

Sayın Ecevit’in konuşmasını dikkatlice ve hayranlıkla dinledik. O konuşmasında çok ama çok anlamlı bir cümle kullandı. “Toprak işleyenin su kullanın” dedi. Tabi Adalet partililer ayağa kalktı.

Evet, 1972 yılında ortanın solu sloganı ile tarihi lider olan İnönü’ye karşı genel başkanlığa aday olarak kurultay delegelerinin büyük çoğunluğunun oyunu alarak genel başkan seçildi.

Partinin içinde tutucu olarak bilinen Kemal Satır ve Turhan Fevzioğlu gibi güçlü adamları pasifize etti.

Ülkenin en buhranlı günlerinde bir kurtuluş simgesi oldu 1973 seçimlerinde en yüksek oyu alarak meclise 180’in üzerinde milletvekili ile girdi.

Ecevit, uzun yıllar siyaset yaptığı halde hiçbir zaman yolsuzluğa, hırsızlığa bulaşmadı. Başbakanlık yaptığı dönemde makam aracı olarak reno marka bir aracı vardı.

Gazeteci CHP milletvekili Barış Yardakaş diyor ki:

Ecevit’e, ‘Karaoğlan’ ismi bizim evde verilmiştir. Babam rahmetli Rasim Yarkadaş, Bülent Ecevit ile çok yakın dostmuş. Bülent Bey, CHP Genel Başkanı seçildikten sonra Kars’a gelir ve bizim eve konuk olur. Ecevit’i evimizin kapısında karşılayan Şaşo Ninem boynuna sarılır ve Kars’ın kendine özgü şivesiyle, “Kurtar bizi bu dertlerden ay Garaoğlan” der. Ecevit o günden sonra Karaoğlan olarak anılır. 1972’nin sonlarına doğru takılan bu lakap Ecevit’i efsane yaptı.

İşçilere ilk defa grev hakkını Sayın Ecevit verdi.

Ecevit dürüst ve namuslu olarak Türk Halkının gönlünde taht kurdu.

Ülkemizin yetiştirdiği böyle lidere yakışmayan bu parkı yapanları kınıyorum.

Vefa duygusu çok önemli duygu, ama bunu bilenlere Sayın Ecevit’in onca şiirleri arasında birini okuyuculara sunuyorum:

Elele Büyüttük Sevgiyi

Birlikte öğrendik seninle
avcumuzda yüreği çarpan
kuşa sevgiyi

elele duyduk kumsalda denizin
milyon yılda yonttuğu
taşa sevgiyi

tırtılları tanıdık seninle baharda
tırtılken daha sevmeyi öğrendik
sevgiden üreyen kelebeği

toprağı evimiz gibi sevdik seninle
birlikte sevdik kuru toprakta
ev küren köstebeği

köstebeğinden toprağına taşına
tırtılından kelebeğine kuşuna
elele sevdik bu dünyayı

acısıyla sevinciyle sevdik
yazıyla kışıyla sevdik
köy-köy ülke-ülke

gökler gibi sardı dünyayı
yağmur gibi sızdı dünyaya
dünya kadar oldu sevgimiz

elele büyütüp elele derdik
elele derip insana verdik
verdikçe çoğalan sevgimizi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum