Seçimler çantada keklik mi?

88 gün önce Ömer Özmen il başkanlığı görevini bıraktığını ve yeniden aday olmayacağını açıklamıştı.

3 ay gibi siyasette uzun bir zaman il başkan adayı arayışında olan AK Parti 22. ve 23. Dönem Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk’te karar kıldı. Böylece Ömer Özmen dönemi resmen sona erdi.

Aynı gün Aydın’da siyasetin dengelerini değiştirebilecek ikinci bir gelişme, Meral Akşener’in genel başkanlığını yaptığı İYİ Parti’de yaşandı. 23. dönem Aydın Milletvekili Recep Taner, İYİ Parti’nin kurucu il başkanı oldu.

Hayırlı olsun!

***

Aydın’da siyasetin dengelerini değişir mi?
Yerel seçimlerde CHP’nin karşısında ciddi bir rakip olabilir mi?
2019 yılında yapılacak Başkanlık seçimlerinde, Meral Akşener'in İYİ Parti'sinin rolü ne olabilir?

Son günlerde Aydın’da tartışılan soruları bu üç başlıkta toplayabiliriz.

Aydın siyasi tarihinde hep merkez sağın kalesi oldu. Ancak 1989 seçimlerinde yüzde 28 oy alan CHP, (o günkü ismiyle SHP) günümüze gelindiğinde yüzde 44’lere taşıdı.

Bir de 2004 seçimlerine bakalım:

AK Parti yüzde 36,

CHP yüzde 20,

DYP yüzde 19,

MHP yüzde 12.

***

Tablodan da anlaşılacağı gibi CHP’nin oy oranı yüzde 20.

CHP’nin 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde aldığı oy oranı nedir?

Yüzde 41.

Peki, bu yükseliş nasıl oldu?

Cevabı çok basit.

AK Parti merkez sağ seçmen karşısında yeterli politika geliştirilemedi ve parti sıcak diyaloğ kuramadı.  “Toplumu çok kamplaştırıyorlar” söylemi etkili oldu. AK Parti'ye ders verilmesi gerektiğini düşünen, AK Parti’de aradığını bulamayan merkez sağ seçmen kendine yakın bulduğu CHP’ye yöneldi.

İşte o nedenle geçmişte merkez sağda siyaset yapan Ahmet Ertürk’ün il başkanlığı önemli.

Şu bir gerçek ki...

15 yıllık iktidarında AK Parti'de metal bir yorgunluk var. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da Aydın’daki bu metal yorgunluğu görmüş olacak ki, il teşkilatında değişikliğe gitti.

Seçimlere kadar AK Parti’de hızlı bir değişim yaşanacağı gerçeğini artık herkes görüyor. Bu değişim ne kadar başarılı olacak bunu da zaman içinde göreceğiz.

***

Gelelim İYİ Parti’ye…

Meral Akşener’in İYİ Parti’yi merkez partisi olarak nitelendirmeleri ve kadrosunu da ağırlıklı olarak merkez ağırlıklı bir yelpazeden oluşturması doğru bir stratejidir.

Merkez’e göz diken İYİ Parti’nin Aydın’daki teşkilatlanmasına önce bakmak gerekir. Kurucu il başkanı Recep Taner, yönetimini merkez ağırlıklı isimlerden oluşturabilir, “Toplumu çok kamplaştırıyorlar” düşüncesiyle CHP’ye yönelen merkez seçmene cazip gelen İYİ Parti, Aydın’da beklenenin üzerinde oy patlaması yapabilir.
 
Benim görüşüm, Recep Taner şayet teşkilatlanmayı doğru yapabilirse, 2019 Yerel seçimlerinde Aydın’da MHP’nin içini boşaltan İYİ Parti'nin, özellikle CHP’nin karşısında çok ciddi bir rakip olacağını bugünden söylemek için siyaset uzmanı olmaya falan gerek yok.

***

CHP Aydın teşkilatı, kendi iç sorunları ile uğraşmaktan, halkın sorunlarına fazla vakit ayıramadığı da bir gerçek...

‘Emanet’ verilen desteği kendi oyu sanma yanlışlığı içinde hareket eden CHP, merkez seçmenin beklentilerine cevap veremedi.

Sonuçta;

2019 seçimleri, hiçbir parti için çantada keklik değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum