Onur Yasin Tunç

Onur Yasin Tunç

Fanatizmin Fanatikleri

 

Türkiye’de en popüler spor şüphesiz ki futboldur. Spor aslında izleyiciler için bir hobi, bir sosyal faaliyet insanları ve de dostluğun pekişmesini sağlayan en güzel fırsattır.

Ancak günümüzde spor dostluk ve sevginin pekişmesinden ziyade daha çok nefret ve ayrımcılık olarak kişilerde yansımaya başladı. Örneğin; üniversitelerde eskiden siyasi kavgalar olurdu hala da olur. Ancak şu aralar üniversitelerde taraftar gruplarının kavgaları çıkmaktadır. Dün akşam dünyanın en büyük derbilerinden birisi oynandı.  Taraflar birbirlerini bir kez daha mağlup etmek için sahaya çıktı. Kahvehaneler yine tıka basa doldu. Şüphesiz ki bu işten en karlı çıkanlar yayın grupları ve kahvehane sahipleri. Ancak dün akşama aydında maç başlamadan önce bir kahvehanede gerilim dolu anlar yaşandı. Birbirlerine karşı ağza alınmayacak sözler sarfedildi. Neyse ki Allah’tan olay pek de fazla büyümedi. Maç başladığı anda da her iki grup da ayrı ayrı oturup seyretmeye başladılar. Yani düşünebiliyor musunuz amacı insanları bir araya getirmek olan amacı dostluk ve kardeşlik bağlarını güçlendirmek olan spor ne yazık ki günümüzde ayrımcılığın kavganın sebebi oldu. Fenerbahçe de Galatasaray da bu ülkenin değerleridir. Formalarında benim ülkemin bayrağını taşıyorlar. Avrupa da benim ülkemi temsil ediyorlar ama ne yazık ki bu değerler bizleri birleştirmek yerine nefretin ve kavganın nedeni oluyorlar. Bugün seçimlerde birbirinden farklı siyasi düşüncelere sahip insan profilleri Fenerbahçe’nin bu yıl ki Avrupa başarısında birbirlerine sarılarak sevindiler. Yani amaca uygun davrandılar. Ancak bazı milli duyguları gelişmemiş vatandaşlarımız Avrupa da oynayan Türk takımı yerine başka bir ülkenin takımını desteklemekten vicdanen rahatsızlık duymuyorlar. Olması gereken bu değil şüphesiz! Dostluktan ziyade bir spordan ziyade sanki taraflar savaşa çıkar gibi hareket ediyorlar. İnsanlarda sevgiden çok kin, nefret ve garez duyguları hakim oluyor.

İstanbul’da bulunduğum yıllarda sevdalısı olduğum renklerin maçını seyretmeye giderken başka renklere gönül vermiş dostlarımla aynı maçı bir arada seyredemiyorduk sebebi açık: can güvenliği. Bazı gözü dönmüş insanlar sırf başka takımın formasını giyiyor diye acımasızca saldırmalarına şahit oldum. Evladının yanında sopalarla darp edilen insanlar gördüm. Bunlar çok üzücü şeyler, bunların yaşanmamsı gerekir.

Sporun kardeşlik ve dostluk olduğunun en güzel örneğini bu yıl Aydınsporla gördük. Farklı düşünen insanlar, farklı yaşayan insanlar Aydınspor sayesinde bir araya geldi. Maç günleri bayram havasında geçti. Bize bunları yaşatan sporun gerçek amacını bizlere hatırlatan Aydınspora sonsuz teşekkürler.

İnşallah dün akşam oynanan Fenerbahçe-Galatasaray maçları dolayısı ile yaşanan kavgaları bir daha yaşamayız ve spor gerçek amacına hizmet eder. Aydınspor da, Fenerbahçe de, Galatasaray da bu ülkenin ortak değeri ve ülkemizin en güzel temsilcileridir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.