Behruz FARUKOĞLU

Behruz FARUKOĞLU

Global siyaset

Eziz ve Böyük Türk milletim.

Bu gün hem dünyada ve hemde devletlerimizde ( TC ve Azerbaycanda) geden hem de üzerimize oynanan siyasi ve ekonomi oyunlar göz karşisindadi.

Son vilnusdaki NATO toplandisinda İsveçin Nato-ya uzv olmasinin Türkiyenin yaşil işik yandirmasindan ve Nato zirvesi öncesi Türkiyede mehbus olan 6 azov komandirinin sayin cumhur başkani Receb Tayyib Erdogan vasitesiyle rusyaya deyilmeden azad edilmesi ( Zelenskiye tefil verilmesi) ve ukrayinada böyük coçkuyla bir kahraman kimi onlarin karşilanmasi rusiyani ve esasda Putini Türk dünyasina olan düşmençiliyini daha da qiciqlandirdi. Evet rusiya mediyasi ve tv-lerde hemen biz Türklere karşi kara kompaniyalar başladildi. Putinin ankaraya sefer öncesi bu baş verdi. Yenice normaleşmş Türkiye-Rusiya ve Suriye – iran arasinda kremilde razilaşdirilmiş görüşmelerde elde edilen diplomatik danişiklar pozulmaya ugradi. Bu tesir hem biz Azerbaycana hem de Türkiyemize karşi tesiri hemen gösterdi. Bele ki, hemen Karabagda ruslar terefinden ermeni çetelerini Laçin kolidorunda bize karşi teror etdirmek ve biz Azerbayçana karşi hem karabagda hemde Rusiya medyasinda baskilar başladildi. Rusiya Duma-sinda Pyoter Tolostoyun ve diger rus şovinist Zatulinin düşmence çikişlari hem Bakü- nu bombalamak hem de bogazi bosforu İstanbulu yeniden çar rusyasi zamaninda ki, kimi konstantinopol yapmak kimi panslavyan şovinist çikişlar etdiler. İran da hiç geri kalmadi her zaman ki, kimi rusun tulasi olarak kremilden emir alan kimi bize karşi aqresiv çikişlara başladilar. Tehran molla rejimi hemen medyada bildirdi ki, ermenistana 100 eded şehid dronu verib ve saire, hemişe oldugu kimi.

Putinin Ankaraya gelmesi iptal edildi bu 100%, kimse boş laflar etmesin, Suriya Beşer Esed arab birliyine yeniden alinan günden kolunu güclendirdi, karabagda ermeni azginligi artik savaş halina getirildi.

Efendiler bura dikket Qlobal gücler Türkiyeni Rusyayla karadenizde karşi karşiya getirmek isteyir ve oyun bu tahil kolidorundan başlatmak sonra karabagda Türkiye - Rusiya- iran karşi durmasi yaradib ABD – nin bu kaosdan kendi çikarlari üçün hem karadenize girmesini , hemde cenubi kafkazda olmasini ve İraninda hem içeriden , hem de dişaridan parçalanmasini elde etmekdir.

Bura birde Türk Devletler Birliyine okşar eyni Afrika Devletler Birliyini elave edek. 5 yil içinde Afrikada tam merkezinde Tanzaniya merkezli bir DADB( dogu Afrika Devletler Birliyi) yaradilir. Baş kendi Aruşa olmakla Tanzaniya, Kongo, Sudan, Uqanda, Keniya , Brundi ve Ruanda devletleri olmakla dev bir afrika devletler birliyi yaradilir. Vahid paralari , gömrük sistemi, herbi sovunma sistemi , birge azad ticaret zonasi olmakla. Evet efendiler bu size TDBT aynisini oldugunu göstermirmi evet tam dogru. Artik dünyamizda qlobal , kontinental, qutbleşmiş siyasi ve ekonomi 21 yüz yilin yeni dünya düzenine devletlerin moderinize edilmesinin göstericisidir.

Bütün bu savaşlar , dünyada meksedi bu uluslar arasi ticaret zonalarinin qeosiyasi ve qeoekonomi gedişatda kimin hansi erazileri denizlerde ve okeyanlarda , kara yolarinda nereleri konrtol altina almasi ve orda olan devletleri elde tutmasina goredir. Türk dünyasini elde tutmak ve cenubi kafkazi tam kontrol etmek üçün Zengezur yolu ( Turan) esas şertdir.

Evet bes biz Türk devletleri bu siyasi ve ekonomi oyunda bize karşi oynanan projelere karşi kendi çikarlarimiz üçün hansi planimiz, hangi projemiz var?

Dün Henri Kisindcerin Çin-i ziyaret etmesi Türkistanda dengeleri deyişecek. Beleki Çin -n Rusiyaya destek vermemesi kenarda sakit durmasini ve evezinde Türkistan bölgesini Çin-e beşkeş edilmesini teklifi, ABD – ninde Rusya uzerinden NATO blokunun genişletmesi , gelecekde 2 super gucun dünyanin bölüşdürülmesinin esas söz konusu olmasidir. Filistinin Mahmud Abbasi Çin- i ziyareti ve Çin-n Uygur Türklerine karşi soyqirim , zülm etmesini desteklemesi ve ardinca Türkiye Cumhuriyyetine gelmesi fexri törenle karşilanmasi, arkasinca Ermenistanin Çin-e olan sevgisi ve Çin-n Ermenistanin torpak bütünlüyünü tanimasi , sizce biz Türklere karşi böyük şatranc oyununda kimin pion , kimin şah olmasini göstermirmi? .

Bence derin devlet akli ve strateji analitikler bu hakda çok iyi düşünmelidir. Çün ki, bu siyasi adim bütün Türk dünyasinin geleceyini ve bekasinin esas prioritet ( kirmizi çizkisi) meselesidir.

Saygilarimla Reis Difai.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.