Afsin Burak Öztürk

Afsin Burak Öztürk

Güneş Batıdan Doğdu

 

5 Mayıs 2013 Pazar günü gerçekten güzel bir rekabet yaşandı. Aydın Ticaret Odası seçimleri yapıldı. Gün boyu muhtelif zamanlarda seçimin yapıldığı Aydın Ticaret Lisesi’nde bulundum, sonunda sandıkların açıldığı ve sayım yapıldığı süreci de takip ettim.

4 Mayıs 2013 Cumartesi akşamına kadar açıkçası mavi biz grubunun yarışı önde bitireceğini düşünüyordum. Çünkü genel anlamda yerel medyada estirilen hava ile mevcut iktidarın gücü bir araya geldiğinde Biz Grubun önde olduğu hissediliyordu.

Bununla birlikte Güneş Grubunun içinde aday olan yakından insanlarla daha önceki görüşmelerimde nasıl çalıştıklarını öğrenmiştim. Adaylar kendi komitelerinde her adayı tek tek aradılar, bununla da kalmayıp kapı kapı bütün üyelere ulaştılar. Üyelere bire bir ulaşmanın geri dönüşlerini de duymuştum. Ancak sonuçta iktidara karşı hareket etmenin zorlukları hissediliyordu.

Bu düşüncelerle sabah Ticaret Lisesi’ne gitmiştim. Ancak görüntü hiç de benim bir önceki gece düşündüğüm gibi değildi. Ekip bilinci, teşkilat ruhunun önemli bir saha çalışmasını gördüm. Daha okulun kapısından girerken ciddi bir sarı renk hakimiyeti vardı. Adaylar ve onlarla birlikte çalışanların tamamı cırtlak bir sarı kravat takmışlardı. Her an her yerde sarı kravatları görebiliyordun. Bununla birlikte sarı ekip sürekli oy vermeye gelen üyelerle ilgileniyor. Gelmeyenleri telefonla arayıp çağırıyor. Hatta meşgul olduğunu söyleyenleri kendi arabalarıyla alıp getirerek oy kullandırıyorlardı.

Mavi grup da hummalı bir çalışma içerisindeydi, ciddi emek verdiler. Ancak oy kullanma süresince sarı grubunun bahçe içerisinde daha organize olduğu açıkça görünüyordu.

Bununla birlikte iki grup da birbirleriyle sıcak sohbetler edip birbirleriyle şakalaştılar. Kimsenin birbirine karşı kini ve garezi yoktu. Köşe başlarında birbirini pis pis kesip, laf atıp, oy çalma kaygıları yoktu. Bu seçimde benim için en önemli şeyde buydu. Kardeşlik havası içinde geçirilen seçim süreci, demokrasi ruhunu temsil eden önemli bir durumdu.  Bu seçimde yaşanan havanın bu anlamda, diğer seçimler için de örnek olması gerektiğini düşünüyorum. 

Sandıklar açılıp, oylar sayıldıktan sonra hazır bekleyen davul zurnayı karşı tarafı tahrik veya rencide etmemek adına çaldırmamaları da önemli bir noktaydı. Tebrik edilecek bir husustu.

Sarı grubun seçimi kazanma ihtimaline çok zayıf gözüyle bakılırken 14 gruba 5 grup gibi ciddi bir fark oluşmasını kimse beklemiyordu. Bu arada Meclis Başkanı Mustafa Parmaksız’ın kazanamamış olması da önemli bir ayrıntı olarak dikkatleri çekti. Yani sarı grup güneşi batıdan doğurdu diyebiliriz.

Oy kullanma gününe kadar yapılan çalışmalar, oy kullanma günü okul bahçesinde yapılan çalışmalar, oyların sayımının takibi ve kazanma haberinin alınması sonrası nezaket kurallarına uyulması süreci tamamı değerlendirildiğinde çok önemli ve örnek alınması gereken bir seçim organizasyonu yapıldığını söylemek işten bile değil.

Ancak asıl sınav şimdi başlıyor!

Her ne kadar sarı grubun ciddi bir çalışma süreci olsa da, oy kullanma günü ve daha öncesi süreçte görüştüğüm insanlarda mevcut iktidara karşı bir serzeniş olduğu görünmekteydi. Zaman zaman “ben Ticaret Odası’na aidat vermekten başka bir şey yapmıyorum”, “Ticaret Odası’nın bana hiçbir faydası yok” gibi sözlerini duyuyordum. Oy kullanma günü bahçede yaptığım görüşmelerde de buna benzer gerekçelerle sarı gruba oy verildiğine bizzat şahit oldum. Bu anlamda sarı grubun, üyeleri ikna etmesini kolaylaştıran veya ikna etmesine gerek bile kalmayan bu nedenle oy veren insanların sayısının da küçümsenmeyecek derecede olduğunu kesinlikle göz ardı etmemek gerekmektedir.

Seçim sonrası Aydın Ticaret Odası’nın seçim öncesinden bir farkı olmadan devam etmesi halinde bir sonraki seçimde yönetimin el değiştirmesi kaçınılmazdır. Aydın Ticaret Odası, il merkezinde olmasına rağmen Didim Ticaret Odası ve Kuşadası Ticaret Odası’nın gölgesinde kalmakta idi. Yapılan faaliyetler açısından üyeleri olan ticaret erbaplarına yönelik çalışmaların zayıflığından çokça şikayet ediliyordu. Yeni yönetimin bu ve benzeri hassasiyetleri öncelikle gözetip, bunlara göre yeni projelerle çalışmalarına devam etmesi önemlidir.

Son söz olarak Sarı (Güneş) Grubu tebrik etmekten başka bir şey kalmıyor.

Tebrikler Güneş Grubu, yeni döneminizde başarılar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum