Behruz FARUKOĞLU

Behruz FARUKOĞLU

Hadir Şah Afşar

Eziz ve Böyük Türk milletim.

Bu gün sizlere Böyük Tür oglu Hadir Şah Afşar ( 1688- 1747) hakda ve onun kurdugu Afşar devleti imperiyasi hakda araşdirdigim ve tarihi kaynaklardan aldigim bilgileri kisa ve yigcam şekilde size okuyucularima bildirecem.

Evelceden bunuda qeyd edim ki, tarihi, siyasi ve dini mezhebler ucbatindan bu cür dahi bir Türk oglunun kurdugu Afşarlar devletinin ne ulduzu, ne de bayragi Türk Devletleri 16 Devletleri Forsunda yer almamişdir. Bu bir Utancdir , bu işi devlet Türklük ve Tarihi bilimlere tapşirmali ve 17- ci Afşar Türk devletinin Bayragi ve yildizi o Forsda yer almalidir.

İlk önce Afşarlarin soy köküne nezer salak- Afşar Türkleri Oguz boylarindan biri olarak ,,Afşar- kelmesinin menasi ,, işini mükkemel bilen, işinin ustasi savaşçi ‘’ her bir Oguz Türk boylari kimi devlet kurmak ve inancli bir Oguz Türk boyudur.

Afşar Türklerinin meydana ,çikmasi ve Devlet kurmasi tarihde türk boylarinin her bir türk devleti bir Oguz boyundan almişdir, buna misal olarak Qaraxanli-Qarluk, Selcuklu-Qiniq, Osmanli – Kayi ( şu bir az tartişilmali Kayi boyu soyundan gelmesini Emir Teymurun oglu Şahruh ( 1377- 1447) terefinden Osmanli Sultani 2-ci Muradi kişik gördü tehdid etdi ve ona bir halat (xalat) gönderdi ki giyinsin eynine ki, tabeligi kabul etdirdi. O dönemde Osmanli da Yazicizade Osmanlilarin Oguz soyuna bagliyarak Qayi ( Kayi) boyuna baglamişdir. Bu bir siyasi gedişat iydi.) , Agqoyunlu- Bayandir, Qaraqounlu -Baharli boylari üzerinden qurulmuşdur.

Yalniz Sefevi devleti hiç bir Türk soyundan esas almiyarak köklerini ata terefden Arap- a ( şienin 7 imamina ) ve ana terefden Sasani Farslarina bagli olan Şahrubani bir fars xanimina baglamişdir.Şah İsmayilin annesi Agqoyunlu hökümdari Uzun Hasanin kizi iydi. Bir Türk kizi.

Şah İsmayil Sefevi devletini kurdukdan sonra indiki Livandan ( Beyrutdan) şie mollalari getirderek devletin idyalogiyasina şie mesebini sogmuş, resmi idyalogiyasi etmişdir.

Sefevilerin icad etdiyi yeni inanc sistemi Türk kimliyine aid ne varsa hamsini yok etmiş ve tarihden silmek istemişler. Hetta Kizilbaş ibadet yerleride kapatildi. Devletin vurucu ve qurucu gücü olan Qizilbaşlar Türklerinin töreleride yasaklandi.Saz çalib türk folkuyoru ozanlarinida yasakladi, ibadet eden Qizilbaşlar aglaşarak mersiye demeyi, başlarini yararak zincir vurarak ibadet etmeye alişdirildilar.

Evet Efendiler Qizilbaş Türklerle bir yerde ne kader Türk boylari var iydise hepsini Molla- feodal sinifinin alayina kapanarak ,aglini itirmiş , gereksiz sürü haline getirildi. Bu günde İran deyilen molla fars rejimi hemin sisteni 1979 dan beri kullanir.

İşte Afşarlik Sefevilerin 250 yillik bu sistemine ve farslaşdirmasina karşi etiraz eden ilk hereket olarak meydana çikdi.

Eziz okuyucularim eger tarihi gedişatlari düzgün ardicilikla bilmessen onda tarihi hadiseleri ve bu gün baş veren siyasi olaylari anlaya bilmezsen.

Nadir Şah Afşar nasil ortaya çikdi- Sefevi devletinde kilinc ( qilinc) ahline Qizilbaş Türkler deyilerdi, Farslar – kalem ( qələm) ahli, hakim, katib,molla, vazir, vakil, devlet işlerinde iydi.Ticaret , iktisadi işler Ermeni ve zerdüşlerden sorumluydu, ekinçi, heyvandarlik ise bu kimi aşagilik işleri Türklere aid iydi.

Osmanli ve Qacara dek Türkler her zaman savaş nesnesi kimi kulanilmiş.

Afşar boyu aslinde Osmanli basqisindan qaçarak Sefevi devletinin kuruluşunda böyük rol oynamişdir.Sefeviler türkleri şieleşdirerek Türk kimliklerinden, kökünden koparma politikasi yurutmuş , onlarin boy , kimliyini unutdurmuşdur. Sefevi şehsiyetlerinin hiç birinde Türk milletinin boylarina saygi olmamişdir.

Sevefilerin çökuşü yeni şexsiyetlerin yetişme imkanina yol açdi, Afşarlik bu kritik dövürde otraya çikdi.

Afkanlarin başkend İsfahana dogru yakinlaşmasi Sefevi Şahi mollalardan imdad diler. Lakin devleti Afkan saldirisindan mollalar kurtara bilmez.

Devletin kurtaricisi genc Afşar Türk oglu Nadir veteni düşmenden temizleyecek hemde Sefevilerden.

Tam bu sirada kurtuluş ve özgürlük feryadi iyle ortaya çikan Alperene halk könüllü olarak boyun ayer. ( Qazi Mustafa Kemalin Kurtuluş savaşina okşarilk)

Eziz Türk milletim dünyanin hali gergin ve yoksulluklarin durumu perişan oldugu dövrlerde Tanri mezlumlarin yardimina bir kurtarici bir kahraman gönderer. Bunu unutma. Bu kurtarici yenede Türk oglu olacak.

O kahramanlardan biri de Türk oglu Nadir Şah Afşardir.

Kisa bir zaman erzinde Afkanlari ölkeden kovmuş, Osmanlilari İrandan çikartmiş,Hindistana kader her yeri feth etmiş. Nadir Şah Afşar boyunun ormagindan qirxli ( kirkli oymagindan) milli düygülari çok küvvetli oldugundan Osmanli hanedaninin,kendi mensub oldugu Türkmen soyundan en böyük ailesi Osman ailesini her zaman söylemiş ve bagliligini ifade etmişdir.1- ci Mahmud da ona kohumluk ferkine bakmamiş.

1736 – ci ilde zeferleri onun saygisini ordu ve halk arasinda artirmişdir. 3-cü Şah Abbas zeyif bir cocuk iydi böyumeden öldü, bu zaman Nadir en böyük planini heyata keçirmek üçün,, Mugan kurultayi ‘’ ismi verilen bu gunki Azerbaycanin Terterde ,, Su qovuşan’’ deyilen ve( 2023 -cu yilde 44 gün savaşda ermeni işgalindan azad edilen ) yerde yapdi. Şah tacini başina koydu ve tarihde en böyük reformalarini hem din-de, hem Orduda, hem Devıetçilikde , hem Türklerin kimliyine, soyuna dönmesinde ve hemde Türkleri bir bayrak altinda toplamaga dogru adimllar atdi.

Ben deyerdim ki, kendi fikrimce Nadir Şah – hiç bir yabançi gücün yardimi olmadan, halkin an aşagi katindan kendisini devletin tepesine daşiyan ve böyük tarihi reformalara imza atan Nadir Şah boyük bir şexsiyettdir.

Nadir devleti ele keçirdikden sonra , farslari devlet kulluklarindan uzaklaşdirdi, mükemmel bir o zamana göre modern bir Ordu kurdu, Fethleri indiki İrandan başlayarak Pakistan, Afkanistan, Hindistan, İrak, indiki Rusyanin arazisi sayilan Derbendi, Gürcüstani, 1733-1734-cu illerde Osamanli ordusunu 4 defe yendi, o zaman artik Osmanli Ordusunun evvelki qudreti 18- ci yuz ilde imperiyanin yildizi batmaqda iydi ve Osmanlini Yavuz Sultan Selim kimi Sultanlari yok iydi. 1739-cu ilde İrakdan , Demir kapi Derbenden , Keşmir ve Dehlini ve ucsuz bucaksiz bir elin Elxani oldu. Ne Rusiya, Ne Osmanli , Ne de Asiya ne de Avropa ölkeleri sesini çikarda bilmedi bu Böyük Türk oglu karçisinda.

Evet efendiler bu Boyük Türk Afşar oglu 1747-ci ilde iyunun 20-de ( ) Horasanin Habuşan oymaginin ( xoşab) Hoşab obasinda yataginda yuxudaken ( uyumuşken) alçakcasina öldürüldü ve bununla Türklerin gelecek ugursuzluklarinin, acilarinin özülü koyuldu. Bu sui- kesd Şahin özel alayinin başcisi Saleh bey Afşar- i ele alarak düşmenler terefinden , esasda farslar terefinden gercekleşdirildi.

Bura dikket- niye bu gün bu boyuk Türk oglunun Abidesi ucalmir? Niye araşdirilmir ? niye Türk devletler Forsunda yildizi yer almir? Bak mesele budur. Çunki bu Böyük Türk oglu Rusuda, Farsida, Hindistanida, Osmanlinida, Arabi de, Afkanida her kesi dize getirmiş ve hemde İslam dininde bu suune – şie mesheblerini yok edib Türkleri Emir Teymur ve Çingiz Han zamanindan bu yana ilk olarak bir bayrak bir çati altina yigmak istemiş.

Efendiletr Nadir Şah Afşar hakda yazmakla bitmez, ben bu gün size zamanin ,,18 yuz yilin Napalonu ‘’ lekebini almiş bir Türk oglu türkden azda olsa bilgi verdim.

Ey Böyük Türk ecdadlarinla, soyunla, kökünle, Fatehlerinle Qürür düy ve araşdir , oku bilgilen Dünyaya Türk oldugunu haykir.

Türk bu Dünyada dünyaya Nizam getiren, Sulhu koruyub sakliyan, bir Tanri terefinden yaradilan Uca milletdir.

Hür Dogdum, Hür yaşadim, Hangi şaşkin bene zincir vurarmiş şaşarim.

Saygilarimla Reis Difai.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.