Mehmet KIZILASLAN

Mehmet KIZILASLAN

Hasan Celal Güzel'i Kınıyorum

 

Hasan Celal Güzel “PKK’lılarla, Atçalı Kel Mehmet aynıdır, eli kanlı katildirler. Haydutturlar. Irz düşmanıdırlar” diyor. Utandım, üzüldüm, yazık dedim.

Ne gariptir ki, Sayın Hasan Celal Güzel Osmanlı’nın son döneminde, sarayın yanlışları; adaletin uygulanamayışı, vergilerin ağırlığı nedeniyle insanların Anadolu’da neler çektiklerini bilmiyorlar.

Aydın’da, yabancı tüccarlara verilen haklar nedeni ile, üreticinin mallarının İngiliz ve Fransız şirketlerine yok fiyatına satılmak zorunda oluşunu bilmiyorlar.

Anadolu insanı açlığa ve yoksulluğa sürüklenirken bu yabancı şirketler Aydın bölgesi üreticilerinin kanını emerek büyümeye devam ediyorlardı. Bunu da bilmiyorlar.

O, sonradan Milli Mücadeleye katılan Yörük Ali Efe de, Osmanlı’nın yanlış kararlarının Aydın bölgesindeki uygulayıcısı, yani Aydın bölgesinde üretilen ürünlerin yabancı tüccarlara satılması konusunda baskı yapan silahlı gücüydü, bunu da bilmiyorlar

O dönemde Osmanlı’nın bu kararlarının yanlışlığını gören ve mücadelesini Aydın Nazilli bölgesinde üretilen malları kızanları vasıtası ile Ödemiş’e İzmir’e kadar taşınmasında ve yabacı tüccarların verdikleri fiyatın üç, dört katına satılmasını sağlayan, gerçek bir efe de, Demirci Mehmet Efedir. Oda Osmanlı sarayını yabancılara teslim oldukları dönemde, Atçalı Kel Mehmet Efe’yi 89 yıl sonra örnek almış, Osmanlı’nın yanlışlarına baş kaldırmış dağa çıkmış. Osmanlı’nın kararlarına uymamıştır. Bunu da Sayın Güzel bilmiyor.

Atçalı Kel Mehmet Efe’ye gelince;  1829 yılında Kuyucak’ta başlayan, Atçalı Kel Mehmet Efe önderliğindeki, Aydın Ayaklanması, bir halk ihtilalı özelliklerini taşımaktadır. Osmanlı İmparatorluğunun girdiği savaşların vergi yükünden bunalan halka bu vergileri kaldırdığını ilan etmiş, mültezimlerin, voyvodaların ve zabitlerin halktan keyfi olarak topladıkları vergileri kaldırmıştır.

Bunlarla da “vali-i vilayet, hademeyi devlet, Atçalı Kel Memet “ şeklinde imzaladığı fermanlar da hükümetten serbest ticaret ve tarımın korunmasını, kanunların değişmesini, daha eşit kanunlar yapılmasını ve askerliğin yeni esaslara bağlanmasını istemiştir.

Aydın’ın yanı sıra Kütahya, Manisa, Burdur ve Denizli’nin bazı kazaları, onun ileri sürdüğü fikirleri sevinçle karşılamış, ona kapılarını açmış ve kendilerine efendi yapmışlardır.

İlk ayaklanmasında Aydın mütesellimi ve yanındaki adamlarıyla girdiği çatışmalar hariç diğer kasabaların hiç birisin de ona karşı silah atılmamıştır. Aksine adamları ile birlikte bu kasabalara birer kurtarıcı gibi girmiştir.

İdaresi altında bulunan halkın malına, canına ve ırzına saygı göstermiştir. Seyahat hürriyetine engel olmamıştır. Zulmü ve adaletsizliği ortadan kaldırmak, yerine adaletin eşitliğin ve huzurun sağlandığı bir düzen kurmak için çalışmıştır.

Atçalı Kel Mehmet Efenin bu yaptıkları devlete karşı gelmek olarak algılanmış. Padişah tarafından onaylanmamış. Üzerine gönderilen Osmanlı kuvvetlerine 1830 da yenilmiş ve çatışmada ölmüştür. Ancak cesareti, halkın malını, canını, ırzını, namusunu, korumak için yaptıkları, kendisinden sonraki 100 yıl içinde yaşayan tüm ege efelerine ve Demirci Mehmet Efe ile Yörük Ali Efelere de ilham vermiştir.

Şimdi size gelelim Sayın Hasan Celal Güzel efendi, yazıklar olsun size ki; Tüm ege efelerine ilham kaynağı olan, halkın, malına, canına, ırzına, namusuna leke getirmeyen, Atçalı kel Mehmet Efeyi, PKK’lılara benzettiğiniz, TV 8 deki 8. Gün programındaki konuşmanızı üzüntü ile izledim. İnanamadım, tekrar, tekrar izledim.

Atçalı kel Mehmet Efe Aydın’da yaşamamış olsaydı ve yaşadıkları haksızlıklara karşı savaşmamış olsaydı, ölümünden tam 89 yıl sonra, Demirci Mehmet efe ve kızanları, dağa çıkamayacaklar, Yunan işgal kuvvetlerine karşı belki cephe bile oluşturamayacaklardı.

Yunan ordusu Aydın’da, Aydın efeleri tarafından uzun bir süre durdurulmasaydı, Ankara büyük taarruza zaman kazanamayacaktı.

Ankara zaman kazanamadığında belki de sizin ve benim adımız, soyadımız değişik olacaktı, bay Güzel. Belki de annemiz belli olacaktı ama, babalarımız belli olmayacaktı, Sayın Güzel.  

Anadolu insanı, hele Ege’nin insanı efelerin kahramanlık hikayeleri ile büyür. Onları kendisine örnek alır. Yüzlerce yıl sonra bile o öğrendiği kahramanlıkları uygular, Sayın Güzel.

Demirci Mehmet Efeler, Yörük Ali Efeler, Nasıl Atçalı Kel Mehmet Efeyi örnek aldılarsa, Bizlerde, Demirci Mehmet Efeleri ve Yörük Ali efeleri Örnek alarak büyüdük, Sayın Güzel.

Siz bizim Efemize hakaret ettiniz, idolümüze saldırdınız, bebek katilleri ile bir tuttunuz, Namus timsallerini, canilere benzettiniz, Hasan Celal Güzel, sizi kınıyorum.

68 kuşağına karşı, 6. Filonun yanında yer alan Hasan Celal Güzel, sizi Atça halkından, Aydınlılardan ve Atçalı Kel Mehmet Efe’mizden özür dilemeye davet ediyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum