Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

Hem SSK Hem de Bağ-Kur’dan Emeklilik

Değerli okurlarım,Emeklilik .. Zenginimiz içinde ,fakirimiz içinde rüyalara giren bir olgudur.Rahmetli Sakıp Sabancı bile primlerini gününde ve zamanında yatırarak Bağ-Kur’dan emekli olmuştu.

Bir çok yurttaşımız, aynı anda hem SSK dan hemde Bağ-Kur’dan emekli olup olamayacaklarını sorması üzerine bu yazıya hazırlamak zorunda kaldım.

2011 yılı başında, Torba Kanun’la değişiklik yapılmadan önce, bir Bağ-Kur’lun işçi olarak çalışmaya başlasa dahi, Bağ-Kur sigortalılığı devam ettikçe SSK’lı olamıyordu. Ancak Torba Kanun’la bu uygulama değiştirildi. Ve bu değişiklikle de hizmet çakışmalarında yaşanan önemli bir sorun çözülmüş oldu.

1 Mart 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni uygulamaya göre, Bağ-Kur’lu iken SSK’lı olarak çalışmaya başladığı andan itibaren 4/a SSK primi ödenmesi gerekmektedir.

Ayrıca bu durumdaki sigortalılar için, arzu ederlerse SSK priminin düşük tutarlarda ödenmesi durumunda emekli maaş kaybı olmaması için, Bağ-Kur primini de tavan tutara tamamlayacak kadar (SSK ve Bağ-Kur prim toplamı asgari ücretin 6.5 katına ulaşıncaya kadar) Bağ-Kur primi de ödeyebilmektedir. Yani burada Bağ-Kur kapsamında ödenecek primler, SSK sigortalılığı da dahil SGK tavan tutarına kadar olabilecektir.

4/b kapsamında çalışmaktayken, 4/a kapsamında çalışmaya başladığı için Bağ-Kur sigortası sona eren kişilere eğer primleri asgari ücret veya tavanın altında ödeniyorsa, ileride emekli olduklarında primlerini SGK tavanına yükseltmelerine fırsat veriliyor. Yani, tam ay çalışan kişilerin Bağ-Kur primlerini de ödeyerek emeklilik açısından prim matrahını yükseltmeleri söz konusudur. Bu durumda da Bağ-Kur primleri emeklilikte SSK’lı gibi dikkate alınıyor, çünkü kişinin 4/a SSK sigortalılığı var. Halen SGK priminin günlük tavanı 181.35 TL olup, 40 TL günlük kazanç üzerinden 4/a sigortası bildiriliyorsa; 141.35 TL farkı ödeyerek 4/b sigorta prim farkını da ödeyerek yüksek emekli maaşı alabilmesi mümkün olacaktır.

Örneğin, şirket ortaklığı devam ederken bir işyerinde aylık brüt 2.500 TL ücretle SSK’lı olarak çalışmaya başlayan bir kişinin, arzu etmesi halinde, SGK prim tavanı olan 5.440,50 TL ile işyerinden aldığı ücreti (brüt 2.500 TL) arasındaki farkı da (2.940,50 TL) ödeyerek emeklilik maaşını artırması mümkün olabilmektedir. Ancak bu kişinin Bağ-Kur primini ödeme zorunluluğu yoktur, isterse sadece SSK priminin ödenmesiyle yetinilebilir.

Basında sanki hem Bağ-Kur primi ödeneceği ve hem de çalıştığı işyerinden SSK primi ödeneceği ve emeklilik halinde iki ayrı emekli maaşı alınacağı şeklinde çıkan haberlerin doğruluğu yoktur. Kişiye tek emekli aylığı bağlanacak, ancak hem SSK primi hem de ödenmiş ise aynı dönemdeki Bağ-Kur primlerinin toplamı dikkate alınacaktır. Bağ-Kur’lulara çifte emeklilik yoktur.

4/a kapsamında işe girişi düzenlenen sigortalının prosedür gereği 4/b sigortalılığı durdurulacağından dolayı 4/b kapsamında da SGK tavan tutarına kadar prim ödemeye devam etmek isteyenler sosyal güvenlik merkezine başvurarak bu taleplerinin gerçekleştirilmesini isteyebilir.

Bir vatandaş aynı anda hem Bağ-Kur’lu hem SSK’lı olabilecek ve prim ödeyerek emekliliğinde yüksek aylık alabilecek. Örneğin, mesai saatlerinde sigortalı olarak çalışan bir teknisyen, akşamları da kendi adına açtığı mesleğine ilişkin işyerinde ticari faaliyette bulunabilecek. Veya fabrikada işçi olarak çalışan bir kişi büfe kiralayarak kendi adına işletebilecek. Böylece çalışırken hem ek gelir elde edecek hem de iki kez prim yatırdığı için yüksek emekli aylığı alabilecek. Yeni düzenlemeyle çalışanlar, internet cafe, lokanta ve konfeksiyon gibi işyeri sahibi de olabilecekler. Özel şirkette SSK’ya tabi çalışan bir kişi aynı zamanda üzerine açtığı dükkânı nedeni ile Bağ-Kur’lu olarak da prim yatırabilecektir.

İZMİR ŞEHİR İÇİ TRAFİĞİNDE EMNİYET KEMERİ UYGULAMASI

Değerli Sürücü Okurlarım, Sanki İzmir Trafiğinde her şey dört dörtlükmüş gibi Trafikte  sık sık Emniyet Kemeri uygulaması yapılmaktadır. Nereye gittiği malum olan Trafik Para cezalarına maruz kalmamak ve Emniyetiniz için Emniyet kemerinizi takınız.

İyilikle ve sosyal güvenlikle kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.