Dilek Karavicir

Dilek Karavicir

Ihlamur (Tılıa Cordota)

Bahar da ve yazda kendini görmeden kokusundan tanıdığımız ender ağaçlardan biridir. Yüzyıllar boyunca değişik topluluk ve ülkelerce kullanımı bilinen ,kadim şifa veren ağaçlardan biridir.

ihlamur.jpgNERELERDE BULUNUR

Ülkemizin hemen her yerinde yetişir. Büyük ağaçlar grubuna girer. Arılar için çok önemli polen deposudur.   Doğanın dengesi ve hava kirliliği için her fırsatta dikilmesi gereken ağaçlardandır.

NASIL TOPLAMALI

Mayıstan ağustosa kadar çiçeklenme döneminde daha açılmadan toplanmalı, gölgede kurutulmalıdır. Yol kenarları,otoban kenarlarından toplanmamalıdır.Çok özel bir yaprak ve çiçek yapısına sahiptir.Çiçekleri kolay  kolay başka hiçbir bitki ile karıştırılmaz.

FAYDALARI

Çoğumuzun evinde  başucu bitkisi olarak bulunur. Yüzyıllar boyunca şifası bilinen bitkilerdendir. Bitki kullanımı da çok özeldir.

Bitkiyi sıcak suda demleme usulu kullanırsanız,  rengi sarımsı olan çay ;idrar söktürücü,zararlı maddeleri vucuttan atıcıdır.Dıştan kullanımda cildi nemlendirici,hassas ciltleri yumuşatıcıdır.

Aynı bitkiyi yani çiçekleri kaynatırsanız ;  renk koyu pembe olur,tat değişir,koku daha bir baskın ortaya çıkar. Terletici, balgam sökücü, nezle ve gripte vucut direncini artırıcıdır.

ihlamur-demle.jpgBİTKİ ÇAYI NASIL DEMLENMELİ

Pek çok bitkinin yararları kullanım şekline göre değişir. Her bitki kaynatılmaz(dekoksiyon)! Genelde bir su bardağı kaynamış suda 2-5 dk ağzı kapalı demlenmelidir. Aslında istenen ısı 75-80 derece kadar olmalıdır.Yani kaynayan suyu 5 dk beklettikten sonra demleme en ideal olanıdır.

Saygı ,sevgi ve dostlukla kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.