Mehmet KIZILASLAN

Mehmet KIZILASLAN

İşsizliği Önleme Yöntemleri 4

 

İnşaat sektörü bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin lokomotifidir. Bunu hepimiz biliyoruz. Bu sektörde binlerce kalem mal ve yüzlerce hizmet kolu olduğundan işsizliği önlemekte kullanılıyor. Daha kalıcı ve etkili kullanılabilir, kullanılmalı.

Ama TOKİ ler le değil. Ülkemizde her şeyin özelleştiği bir dönemde İnşaat sektörü üç müteahhit ve hükümetin bir kanadı ile devletleşmiş gibi sanki.

Bu doğru değil. Her şeyi özelleştirecek siniz, neredeyse Silahlı Kuvvetleri, sınır korumayı bile özelleştireceksiniz; nedense inşaat sektörü TOKİ eliyle devletleşmiş gibi.

Her şehirdeki inşaat sektörü kendi işsizine iş vermek zorunda iken, TOKİ nin girdiği şehirlerde o şehrin insanı iş bulamıyor. Müteahhit nereli ise, işçiler oradan geliyor.

Şimdi inşaat sektörünü nasıl canlandıracağınıza gelelim. Lüks evlerdeki KDV oranını yani 150 metre kare üzerindeki evlerde ki oran % 5 e indiriniz. Yani fakirin fukaranın 150 metre karenin altındaki evlerinde zaten KDV oranı % 1 değil mi? Diğer lüks konutlardakini de indiriniz %5 lere.

Şimdi yapılması gerekeni söylüyorum. Ülkemiz deprem kuşağında.  Dün gece Amasya da 4.3 şiddetinde bir deprem daha oldu. Çelik ve prefabrik evlerle ilgili yasayı lütfen bir an önce çıkarınız. Bu yapılardaki plan Proje ve Ruhsat harçlarındaki oranları betonarme inşaatlarınkinin yarısına çekiniz.

 Ayrıca 100 metrekarenin altındaki betonarme evlerden de plan proje bedellerini de yarıya düşürünüz, belediye harçlarını da eskisinin yarısına indiriniz.

Prefabrik ve çelik ev teknolojileri ülkenin sanayisinin ve depremlerde ölümleri en aza indireceği için; geleceği ile yakından ilgili bir alan olup, geliştirildiğinde İhracata dahi çelik yapılar gönderilecektir.

 Hem sanayisinin oluşmasını, işsizliğin önlenmesini hem de zararın ziyanın ortadan kalkmasını sağlayacak, geri dönüşümlü tek sektördür bu sektör. 

Ne yapacakmışız?

Betonarme evlerin 100 metre kareye kadar olanlarından Plan proje masraflarında, harçlarında yarı, yarıya indirim yapacakmışız. Bu şu demek Zenginlerin 300-500 Bin liralık evlerinden % 5  KDV alacaksınız, zenginin cebine 30-50 Bin liralık katkı yapacaksınız.    

Garibanın 30-50 Bin liralık evinden ise  8-10 bin liralık plan proje masraflarının yarısını devlet ödeyecek deseniz ve belediye harçlarının da yarısını devlet ödeyecek deseniz, kimin yanında olduğunuz belli olacak.

Ayrıca garibanda ev sahibi olurken, işsizlik de önlenmiş olacak.

Gelelim Prefabrik ve Çelik yapılarla ilgili yasaya, bu yasanın çıkmasını 99 yılından beri bekliyoruz.

Her deprem olduğunda binlerce prefabrik bina ve konteynır siparişi veren Devlet, deprem geçince, Prefabrik ve çelik evin önündeki engelleri kaldırmayı düşünmüyor. Konteynırların konacağı yerden jeolojik etüt raporu isteyen yetkililerimiz bile var.

Bu sektörün önünde engel yok ki diyeceksiniz. Halen öyle düşünüyorsanız doğrudur amma hiçbir kolaylığın olmaması bile engel sayılmaz mı? Betonarme binaların aynısı, işlemlerden geçiriyorsunuz vatandaşımızı bu doğru mu sizce?

Deprem olduğunda, binlerce prefabrik yapıyı plansız projesiz ve izinsiz kullanan Devlet, her önüne gelenden prefabrik satın alıyor ve deprem bölgesine gönderiyor.

Aklıma şu geliyor hemen, Ey gidi Devleti yönetenler ey, kastınız depremde ölen binlerce vatandaşımıza mıydı?

Vatandaşımız depremden önce, ekonomik, sağlıklı, ısı yalıtımlı, depremde insanımızın pestilini çıkarmayan, mezar olmayan, yapılara sahip olsalar da, ölmeseler olmaz mıydı?

Yoksa siz de, siz den öncekiler gibi nüfus planlamasını böylemi yapacaksınız? Başbakan üç çocuk diyor. Siz diğer taraftan öldürüyorsunuz. Depremde ölenlerin katili  sizlersiniz. Çünkü prefabrik ve çelik yapıya kolaylıklar getiren yasaları çıkarmadınız.

Çare soruyorsunuz, muhataplarınızın bazılarında çare olmaya bilir.

Önerdiğim yöntemlerin hiç birisi sizlere bütçenizde eksiler yazdırmaz, Kaçak yapılaşmayı önlerken, hem işsizliğe çare bulmuş olursunuz, hem de kimlerin yanında olduğunuzu göstermiş olursunuz.

Biz bu köşedeyiz bizi okumaya devam ediniz işsizliği nasıl önleyeceğinizi muhakkak bulacaksınız. İşin, aşın, ihtiyaçların onurluca karşılandığı günler dileğimle.

Saygılarımı sunarım.               

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.