İzzet Baysal

Bolu’ya geldiğinizde hemen her binada her sokakta İzzet Baysal’ın resmiyle ve her bölgede onun eserleriyle karşılaşırsınız. Bolu demek o demektir, O Boluluların babası gibidir. Belki de Türkiye’de böyle bir yardım sever yoktur. Kurduğu vakıflarda onun yaptığı yardımlara ailesi devam etmektedir. Bolu’da çalışırken onların hayır işlerini yakından takip ettim. Teyzesinin oğlu Ahmet Baysal şimdi bu yardımlara devam etmektedir. Her sene ölüm yıldönümünde yapılan anma törenlerinde Ahmet Baysal, İzzet Baysal için yazdığı mektupta ve o yıl yapacakları yatırımları açıklamaktadır.

izzet-baysal.jpgİzzet Baysal 1907 yılında Bolu’da dünyaya gelmiştir.. İlk ve orta öğrenimini Bolu’da, yüksek öğrenimini İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde Mimar olarak tamamlamıştır..

İş hayatına devlet memuru olarak başlayan Baysal, 1949 yılında Temper Döküm Fabrikası’nı kurarak sanayiciliğe başladı. En büyük eserimdir" dediği İzzet Baysal Vakfı’nı 1987 yılında kurdu.

İzzet Baysal Vakfı 2020 yılına kadar 145 tesis meydana getirmiştir. Bu tesislerin maliyeti 2019 rayiç değeriyle 814.545.091,52 TL dir.

Kente gelenlerin Baysal'ın yardımseverliğinin daha çok farkına varır. Eğitim, kültür, sağlık ve sanattaki ilerlemede İzzet Baysal ve vakfının çok büyük katkıları vardır.

İzzet Baysal’ın yaptırdığı hayırlar, köy sağlık evlerinden tam teşekküllü hastanelere, camilerden huzurevlerine, kreşlerden üniversiteye kadar uzanır.

Baysalların yaptırdığı kreşe giren bir çocuk; ilk, orta, üniversite hatta doktora seviyesine kadar vakfın eserlerinde eğitim görebilir, yaşlılıkta huzurevinde kalabilir. Bu yardımseverliği İzzet Baysal’a halkımızın gönlünde özel bir yer kazandırmıştır.

1994 yılında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından "TC Devlet Üstün Hizmet Madalyası" ile onurlandırılmıştır. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, ODTÜ, Mimar Sinan Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi senatoları "Eğitimde Onursal Doktora" payesi vermiştir. TBMM 2006 Yılında İzzet Baysal Vakfına TBMM Üstün Hizmet Ödülü vermiştir.

1990 yılından bu yana, her 11 Mayıs’ta Valilik, Belediye ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin ortak girişimleriyle "İzzet Baysal Şükran Günleri Bilim, Kültür, Sanat ve Turizm Festivali" olarak 3 gün süre ile düzenlenmiştir.

Bolulular, İzzet Baysal’a "Bolu’nun Babası" unvanını vermiştir. Şehrin en işlek caddesine "İzzet Baysal Caddesi" ayrıca Bolu ve Gerede’de birer mahalleye "İzzet Baysal Mahallesi" ismi verilmiştir. Kentin en merkezi yerine ve Üniversite kampüsüne sağlığında heykeli dikilmiştir.

Büyük hayırsever İzzet Baysal’a, hayatı boyunca yaptığı hayırlardan hangisinin daha anlamlı ve değerli olduğu sorulduğunda; "Halkımızın ve gençlerimizin bakışlarında hissettiğim sevgi, bunların hepsine bedeldir." cevabını vermiş ve çok sevdiği gençlere şöyle seslenmiştir: “Sevgili gençler; size sunabildiğim bu imkânları dürüst ve gayretli çalışmaya, tasarruflu davranmaya ve sebatkâr olabilmeye borçluyum. Sizin de aynı ilkelerle benzer imkânlara erişebileceğinizden eminim.”, “Sevgili gençler! İçinizden nice Baysal’lar çıkacağına yürekten inanıyor ve sizleri seviyorum.”, Bolululara ise; Bolulular, bu vakıf sizindir ona sahip çıkınız.” demiştir.

İzzet Baysal, 5 Mart 2000 tarihinde İstanbul’da hayata gözlerini kapatmıştır kampüsteki anıtmezarına, çok sevdiği üniversite gençliğinin ve halkımızın kalbine defnedilmiştir.

En büyük yardımcısı 1953 yılında yanına aldığı yeğeni Ahmet Baysal'dır.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinin kurucusu, kente eğitim ve sağlık alanında çok sayıda eser kazandırmıştır.

İzzet Baysal Vakfı aracılığıyla kente eğitim, sağlık ve sosyal tesisler olmak üzere bugüne kadar 146 eser kazandıran Baysal için üniversitede her ölüm tarihinde anma töreni düzenlenmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum