Kadına ve kız çocuklarına yapılan şiddetin önlenmesi

Şiddet insan yaşamının her alanında görülebilen ve dünyada giderek artan önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) şiddeti, “fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir başkasına uygulanması sonucunda maruz kalan kişide yaralanma, ölüm ve psikolojik zarara yol açması ya da açma olasılığı bulunması” durumu olarak tanımlamaktadır.

Kadına yönelik şiddet coğrafi sınır, ekonomik gelişmişlik ve öğretim düzeyine bakılmaksızın tüm dünyada ve kültürlerde son derece yaygın görülen bir olaydır. Şiddete maruz kalan kadınlarda fiziksel yaralanmalar, bilinç kaybı, ilaç ve alkol kullanımı, depresyon, kabus görme, güvensizlik, uykusuzluk, intihar girişimleri, sosyal izolasyon, komplike baş ağrıları gibi bozuklukların yüksek oranda görüldüğü ve bu bireylerin benlik saygısının daha düşük olduğu bildirilmektedir.

Bizim gibi ülkelerde bazı bölgelerimizde ise kadın ve kız çocuklarına yapılan şiddet aile içinde kalmakta ve toplum tarafından normal karşılanmaktadır.

Bu konuda Kütahya vali yardımcısı olarak çalıştığım süreçte yaptığım bir araştırmayı sadece ana başlıklar olarak buraya almaya çalıştım. Kadın ve kız çocuklarımıza yapılan şiddet hareketlerini önlemenin en iyi yolunun kadın ve kız çocuklarımıza ekonomik ve sosyal olanaklar sağlamaktan geçtiğini anlatmaya çalıştım.

Öncelikle şiddetin ne olduğu konusunda farkındalık yaratılmalıdır. Bunun için kamu görevlilerine ve halka bu konuda eğitim verilmeli ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. 4320 sayılı yasa hakkında uygulayıcılara ve kadınlar için bilgilendirme toplantıları yapılmalıdır. Kentte kadın ve kız çocuklarına yapılan şiddet konusunda bir araştırma yapılmalıdır. Bu konuda veriler toplanmalıdır.

Kadın danışma merkezleri ve ara istasyonlar açılmalıdır. Kadın sığınma evleri modernize edilmelidir.

Şiddet mağdurları için 112 merkezinde 24 saatle görev yapan birimler oluşturulmalıdır. Olaya hemen müdahale edecek acil yardım birimleri her an göreve hazır hale getirilmelidir. Bu konuda çalışacak ekipler eğitilmelidir.

Kentte fuhuşla mücadeleye ilişkin tüm kamu kurumlarını içine alan bir çalışma başlatılmalıdır. Kadınları fuhuşa sürükleyen etkenler çok iyi irdelenmelidir. Bu konuda kadınların hayat hikayeleri dinlenmeli onları bu alanda çalışmalarını zorlayan mafyamsı kuruluşlar ortadan kaldırılmalıdır.

Kadınlar için istihdam garantili meslek kursları açılmalıdır. Kentte Mikro kredi uygulamasına önem verilmelidir. Yararlanan kadın sayısı artırılmalıdır. Bundan yararlanan ve el ürünleri üreten kadınların bu el ürünlerini değerlendirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. El ürünlerinin pazarlanması sorunları çözümlenmelidir. Bu konuda belediyeler kent pazarlarında satış stantları açmalıdırlar. Bu konuda çalışan kadınların güvenlikleri sağlanmalıdır..

Kadınların diğer alanlarda çalışma hayatına katılmaları desteklenmelidir. Çalışan kadınların çalıştıkları yerlerde hayatlarını kolaylaştırıcı önlemler alınmalıdır. Örneğin çalışma yerlerinde kreşler, emzirme odaları yaşlı ve hasta bakım evleri açılmalıdır.

Kadınların sosyal güvenlik kurumlarından yararlanmaları sağlanmalıdır. Düşük ücretle çalışmaları önlenmelidir.

Kentte eğitim gören kız çocuklarımızın eğitim imkanları ve barınma olanakları artırılmalıdır. Yurtların fahiş fiyat uygulamalarının önüne geçilmelidir. Bunların sağlık ve beslenme durumları iyi denetlenmelidir. Kız öğrencileri zor durumda bırakacak senet imzalatılma olaylarının önüne geçmek gerekmektedir. İnsan hakları komisyonları bu konuda sıkı denetim yapmalıdırlar.

Kız çocuklarımızın temel eğitimden sonra eğitimlerine devam etmeleri sağlanmalıdır.

Kız çocuklarının erken evlendirilmelerinin önüne geçilmelidir. Erken evlenmenin sakıncaları ve zararları konusunda eğitim toplantıları yapılmalıdır. Bu konuda veliler de aydınlatılmalı ve eğitilmelidir. Onlarda bilgilendirilmelidir.

Kız çocukları için ergenlik merkezleri açılmalıdır. Evlilik danışma merkezleri açılmalı ve işlerlikleri sağlanmalıdır. Evlenmeden önce evlenecek çiftlere aile içindeki şiddetler konusunda bilgiler içeren basılı kitapçıklar verilmelidir. Evelenecek kızlara evlilik öncesinde üreme sağlığı eğitimleri verilmelidir.

Genel sağlık hizmetleri kadınların ayaklarına götürülmelidir. Özürlü ve sığınmacı kadınların ve kız çocuklarının sağlık hizmetlerinin ücretsiz olması sağlanmalıdır. Kadınların sağlık hizmeti veren birimlere gitmesinde ve gelmesinde ulaşım olanakları sağlanmalıdır. Bu konuda belediyeler ulaşım olanakları sağlamalıdır. Bu konuda kadınların bilgilendirilmeleri için ilanlar verilmelidir.

Kadın ve kız çocuklarına hizmet sunmak için sosyal hizmet uzmanları ve psikolojik destek uzmanları sayısı artırılmalıdır.

Kadın ve kız çocuklarının kentsel hizmetlere katılmaları ve daha çok yararlanmaları sağlanmalıdır. Kentte otobüs şoförleri bu konuda eğitilmelidirler.

Kentte tarihi ve doğal çevrelerin korunması konusunda kadınların katılımlarının sağlanması temin edilmelidirler.

Belediyeler kadın ve gençlik merkezleri açılmalıdır. Özellikle yoksul kesimlerdeki kız çocuklarının buralardan yararlanmaları sağlanmalıdır.

Engelli kadın ve kızların kentte engellemelere takılmadan yaşamaları için gerekli önlemler alınmalıdır. Bunun için imar ve bayındırlık alanlarında iyileştirilmeler yapılmalıdır. Alan çalışmaları yapılarak bu kesimlerin sorunları tespit edilmelidir.

Her mahalleden belirlenecek kadın temsilcilerin belediye toplantılarına katılmaları sağlanmalıdır. Yapılacak plan ve projelerde bunların görülerinden de yararlanılmalıdır. Yapılan belediye bütçelerde kadın ve kız çocuklarına yapılacak hizmetler için pay ayrılmalıdır.

Kadınların mahalle kuruluşlarına katılmaları sağlanmalı ve teşvik edilmelidir. Mahallerde oluşturulan kadın temsilcilerden semt birimleri kurulmalıdır.. Yerel kadın örgütlerinin ve mahalle temsilcisi kadınların yerel belediye meclis toplantılarına katılmaları sağlanmalıdır.

Ketlerde kurulu bulunan insan hakları komisyonlarında kadınlara daha fazla yer verilmelidir.

Yerel siyasi hayata kadınların daha fazla katılmaları teşvik edilmelidir.

Kadın ve kız çocuklarının sosyal ve kültürel hayata katılmaları sağlanmalıdır. Kadın ve kız çocuklarına yönelik yapılacak hizmetler için kentlerde valilikler bünyesinde koordinasyon sağlayacak birimler kurulmalıdır. Bu birim şemsiyesi altında belli görevleri yapacak komisyonlar oluşturulmalı. Bu komisyonlara görevleri ile ilgili sorumluluklar verilmeli ve çalışmalar aksatılmadan denetlenmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum