Şerif KUTLUDAĞ

Şerif KUTLUDAĞ

Kitap yağmurlarında ıslanılır kitap fuarlarında

Çocukluğumuzun 1960 yıllarında harman yerlerindeki çok sayıdaki buğday harmanlarına benzetirim kitap fuarlarında görücüye çıkan/okurunu bekleyen üst üste yığılmış kitapları gördüğümde.

Nasıl ki, buğdayların harman oluşunun başlangıcında buğday taneleri varsa, harman olan kitapların başlangıcında da harfler vardır.

Tarlaya saçılan ve toprakla buluşan her bir buğday tanesi bir başağa dönüyorsa; her bir harf de diğer harflerle bir başak kimliğinde buluşarak önce heceye, sonra kelimeye sonra da cümle bütünlüğüne kavuşmaktadır.

Bundan sonrasında buğday başakları, bakımını yapan çiftçilerin ellerinde berekete durarak nasıl çoğalıyorsa; kelime ve cümleler de kalem erbabının elinde ak kağıtlar üzerinde çoğalmakta ve kitap konumuna gelmektedir.

Ekmek, nasıl ki çağlar boyunca insan oğlunun varlığını ve sağlıklı yaşantısının temel gıdası olduysa, kitap da çağlar boyunca hem bireyin hem de toplumların akıl ve duygu olgusunun temel malzemesi olmuştur.

İşte toplumlar için vaz geçilmez bir yere sahip olan kitaplar hayatın içinde hep bilgilerin/duyguların ana besleyicisi olmuştur.

Antik dönemlerde Bergama, Bağdat, İskenderiye vb şehirler kütüphaneleriyle meşhur olmuşlardır. Bunun sonucunda da kendi zaman düzlemlerindeki şehir devletlerine göre hep bir adım önde olmuşlar; bilim ve sanat merkezi olarak saygı görmüşlerdir.

Z Kuşağı tabir edilen yeni kuşak insan tipi dijital bir çağın eşiğinde olarak ekran bağımlısı bir nesil olarak geliyorsa gündeme, ekranda okuduğu metinleri de yazılmış olan kitaplara borçludurlar.

Son yıllarda dijital yapılanmanın kültür ve sanatımızı da etkilediği ve yönlendirmeye başladığı bir süreçte ülkemizde giderek şehir şehir yaygınlaşan kitap fuarlarını onun için çok önemsiyorum ve değerli buluyorum…

6 Şubattan bu yana güzel ülkemiz deprem acısı sürerken cemreler sebebiyle doğanın uyanışına misal, bu sefer de 11 -19 Mart 2023 tarihleri arasında düzenlenen “25. TÜYAP İZMİR KİTAP FUARI”yla birlikta diyebilirim ki kitap yağmurlarında ıslandık güzel İzmir’imizde.

İzmir BŞB’nin ev sahipliğinde kitap fuarına 300 civarında yayın evinin katıldığını; çok sayıda yazarın da hafta boyunca kitaplarını imzalayacakları bilgisini ediniyoruz.

11 Mart 2023 günü, Onur Yazarı Veysel Çolak’ın Efes Salonundaki kültür, sanat, şiir hakkındaki söyleşisi yeni fuar alanında bu türden kültür sanat etkinlikleri için düzenli bir salona ihtiyaç olduğunu göstermesi bakımından ilginçti. Çünkü Veysel Çolak salon anonsları ve havalandırma motorlarının gürültüsünün yükseldiği anlarda söyleşisini bu olumsuzluğu gerekçe göstererek sonlandırıyordu.

12 Mart 2023 günü ise Göl Kitap’ın düzenlediği yine Efes Salonundaki olumsuzluklar içerisinde 24 şaîrin sahne aldığı “Sevgiye Dair Şiirler” temalı Şiir Dinletisi şiir severlerin ilgisiyle dinleniyordu. Bizim de içinde yer aldığımız şâirlerimiz de şunlardı:

“Alparslan Durma, Aynur Mahmudova Kaplan, Benal Özçelik, Çakmar Çakmak, Ercan Ünaydın, Erhan Deveci, Fevzi Okumuş, Gaffar Güllü, Hadiye Kaplan, Halim Akın, Mutahhara Arlı Özkök, Ömer Sabri Kurşun, Özcan Kıyıcı, Özlem Örnek, Perihan Sever Dirican, Serap Saylam Şen, Suna Yılmaz, Şerif Kutludağ, Şevki Dinçal, Türker Ergenç, Ünal Çınar, Ünal Kar, Yasemin Mirahmetoğlu, Zeynep Özügenç…”

Bu yıl kitap fuarı çerçevesinde yaşanan bir güzellik: “Deprem bölgesi için askıda kitap” kampanyası düzenlenmesiydi. Bir diğer sanat etkinliği ise, “İZMİR EDEBİYAT SİNEMA BULUŞMASI” çerçevesinde her gün ücretsiz gösterilen, “Fertıle Lands, Anons, Uçurtmayı Vurmasınlar, Karartma Geceleri, Baba, Keşanlı Ali Destanı, Sokaktaki Adam-The Man In The Street” Adı Vasfiye, Sis ve Gece.” Filmlerinin ardından da söyleşiler düzenlenmiş olmasıydı.

Bu yıl dikkât çeken hususlardan birisi de, Atatürk İl Halk Kütüphanesi personelinin müdürleri Veli Caner başkanlığında yaptıkları olağan üstü tanıtım çalışmasıydı. Öylesine bir çalışma ki sanki satış yapıyorlar da sanki paraları bölüşeceklermiş gibicesine bir çalışma sergiliyorlardı güler yüzle, heyecanla…

Kitabıyla, yazarıyla, okuruyla, filmleriyle, şiirleriyle bir kültür ve sanat ziyafetine dönüşen 25. TÜYAP İZMİR KİTAP FUARI her yıl olduğu gibi bu yıl da, İzmir içinden ve İzmir dışından gelen kitap severlerin kitaba olan özlemlerini giderdikleri bir Kitap Fuarı sundu kitap sever İzmirlilere…

Efendim ben şahsım adına kitap yağmurlarıyla ıslandım bu yılki kitap fuarında…

GÜL/AYDIN… SEVGİLERİMLE…

MASAYLA KİTAP

Bir kitap duruyor masada

Çok eski bir kitap masada

Oysa bir sevginin üstünde kitap

Eski günlerden kalma masada

---

Odaya vuran güneş

Bir çivi yazısı masada

---

Evin duvarları beyaz

Damı kırmızı

İçinde bir kitap duruyor

Bir sevginin üstünde masada.

OKTAY RİFAT

KİTAP,MENEKŞE, TIRNAK

Bahçede şezlonga uzanmış

Kitap okuyan adam

Kaldırıyor arada başını kitaptan

Bir lastik hortumunun ışıldadığı tarhtaki

Menekşenin M’sine bakıyor yalnız -günün kapı aralığı mavidir-

O menekşe ki çiçek kavramından kurtulduğu için var

Adam ki sevgi kavramından kaçtığı için mutlu

Denizin bir adam boyu üstü gibi erinçli bir de.

---

Şiirin bir gölgesi olmalıydı eylül -diyebilirdi-

Şiir okumam ki diyor karısı

Sırtını duvara dayamış, gökteki bir uçağın yaldızlı

İzine bakıyor-yüzünde birbirine benzemeyen üç ayrı uzaklık-

Ekliyor: biraz daha kessem tırnaklarımı

Güz benim olacak.

---

Kitaba dalıyor adam

Küçük bir ot koparıyor kadın

Ben buradan göremiyorum, masamdan, otun cinsini yani

İyi günler diliyorum onlara, uzaktan

Ve yalnızlığa değgin çok şey biliyorum.

---

Adamın elindeki kitap benim kitabım

Okuduğu şiir de işte bu okuduğunuz şiir.

EDİP CANSEVER

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum