Milletvekili Özcan Purçu Aydın’da !

Özcan Purçu, 7 Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekili seçilir. Roman asıllı olan Özcan Purçu, Türkiye'nin ilk ve Avrupa'nın üçüncü Roman milletvekilidir.

2011 yılında yapılan Milletvekili Seçimleri’nde CHP tarafından İzmir 2. bölge 11. sıra milletvekili adayı olarak gösterilir ama seçilemez. Bu kez 7 Haziran 2015 Türkiye genel Seçimleri’nde ise İzmir 1. Bölge 5. sıra adayı olarak gösterildi ve milletvekili seçilmeyi başardı.

Evini Mersin’e taşıyan Sayın Purçu burada bir Etüd Merkezi kurar ve bu merkezde 400’e yakın çoğu Roman çocuğu bulunmaktadır. Çocukların geleceği ile ilgili de çalışılmakta. Etüd merkezi başarılı olunca Romanların geleneksel mesleklerinden sepetçiliği modernize etmeye karar verilerek Roman gençleri kargıları topluyor. Atölyede kadınlar ve gençler şemsiye, sepet ve gölgelik yaparak yurtiçinde ve yurtdışında bir Pazar oluşturma yolunda ilgi görmekteler…

ozcan-purcu.jpg

Aynı zamanda Sökeli olan, İzmir CHP Milletvekili Özcan Purçu, geçtiğimiz Salı günü Aydın CHP Milletvekili M. Fatih Atay ve CHP Efeler İlçe Başkanı Bayram İnci ve yönetim Kurulu üyeleri eşliğinde Aydın Ilıcabaşı, Kocagür ve Orta Mahalleleri ziyaret etti.

Sanki üzerine hiç ego denen illet sinmemiş olan Sayın Purçu, bu mahallelerdeki kişilerin çoğunu tanıyor. Koşarak ara sokaklarda tanıdıklarını arıyor. Ilıcabaşı kahvehanesinde mahalle sakinleriyle sohbet ediyor. İçten, samimi, gurur ve kibirden uzak...

Birçoğumuz milletvekillerine “Sayın vekilim” demeye gayret eder iken, kadınların “Özcan gelmiş” diyerek koşturmaları, sarılmaları hoş bir görüntü idi. Ilıcabaşılı Romanların en büyük sıkıntılarından olan kentsel dönüşüm ile ilgili dertlerini dinleyerek sorunları ile bizzat ilgileneceğini söyledi.

“Ben Söke’de Atatürk Mahallesinde doğdum. 38 yaşındayım.

Ailem oraya 1950’lerde Çanakkale’den gelmiş.

Anam bohçacı, babam sepetçiydi.”

Yanındakine soruyor.

“İbrahim abi seninle az mı kargı kesip taşıdık değil mi?”

“Fatma abla sizin evleriniz ile ilgileneceğim.”

“Tamam Özcan’ım.”

Ben üniversiteyi kazandım ve Kamu Yönetimini bitirdim.

24 yaşına kadar çadırda yaşadım. Üç kardeşim var.

Kız kardeşim de çadırda yaşıyordu. Geçenlerde tek odalı evi oldu.

Erkek kardeşim hala işsiz.

Devletimizde işe giremedim. Yaklaşık 10 yıldan beri Avrupa Konseyi'ne bağlı Avrupa Romanlar ve Göçebeler Forumu Türkiye temsilcisi oldum. Roman Hakları Forumu (ROMFO) yönetim kurulu üyesiyim. Avrupa’da 11 ülke gezdim.

İşte burada can alıcı cümleleri sıralıyor.

“Çocuklarınızı okutun.

Çocuklar okulu yarıda bırakıyor.

Başka yollara yöneliyor, hapse giriyor.

Hayatları kararıyor ve de aileleri de aynı şekilde…

Ben üniversiteyi bitirdim, milletvekili oldum.

Sizin çocuklarınız da okusun.

İkinci, üçüncü roman vekilimiz niye olmasın ki?”

Diyerek…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum