Nermin AKKAN
"Nermin Akkan’dan Ayrıksı Çiçekler"
Hemen “ayrıksı” kelimesiyle başlayalım söze!
Ayrıksı:
1- Benzerlerinden ayrı olan, genel kuraldan ayrılan, ayral, kuraldışı.
2. Kimseye benzemeyen, alışılagelmiş töre ve davranışlara uymayan, kimseye benzemeyişinden dolayı anlaşılmaz bulunan, yabansı ve uygunsuz görülen bambaşka, apayrı, acayip diye açıklanır TDK’nın sözlüğünde.
Buradan hareketle “Ayrıksı Çiçekler”e baktığımızda o zamana kadar görmediğimiz, gördüklerimizden çok farklı çiçekler diye düşünmeliyiz.
“Ayrıksı Çiçekler” Nermin Akkan Hanımefendinin, “Hece Mavisi”nden sonra yayınladığı ikinci şiir kitabının adı. Şimdi buradan isimden cisime; zarftan mazrufa bakarsak çiçeklerden şiirlere geçmemiz gerekiyor.
Bu geçişte de, ayrıksı kelimesinin kavramıyla şiirleri beraber düşündüğümüzde işte sadece bu şiir kitabında bulacağımız ya da başka yerlerde bulamayacağımız özel şiirlerin huzurundayız…
“Gözlerin Kokuyor, Mitoman Olmak İsterdim, Cervantes Bir Yanım, Bağışlayasım Var, Ölü Çiçekler Boy Vermekte, “İş İşten Geçti”ye Sarıldı Zaman, Seni Azıttım, Yürek İftar Ruh Sahur, Postacı Kapıyı İkinci Kez Çaldı, Yusuf’ta Hakk’a Talibim Zahir, Buyrun Cenaze Namazına, Şiir Ölür, Bismillahirrahmanirrahim Kış, Senli Şimşeğin Yelesinde Öleyim, Semah Döndüm Anadolu’ya, Şiir Acıktım Yaylalardan" vb.
Ve bu başlıklar altından, kayalardan süzülüp gelen sular misali şiir özlerinden özlü mısralar:
Ocak
Yeniden doğuş küllerinden
Güneşe gülümsemesi kardelenin
Kaçak bir kuzunun ilk meleyişi bahar sanrısında
Ellerinin kınasıyla bir gelinin
Yuvasına göz süzüşü tüllerinden
…
Baş menekşesi kokuyor gözlerin
…
Gözlerin kekik
Gözlerin yemlik
Gözlerin madımak kokuyor
………………………………………………….
Şiirle okurdum
Anneleri gelinceye dek kuş yavrularına
Hiç kar yağmazdı dağlarıma
………………………………………………………
Ne zaman kızıllık düşse Sonbahara
Bir garip özlem tutuşur, ilkbahara…
Bir yandan
Kızıllığına banarken yüreğim Sonbaharın
Diğer yandan
Menevişlerine sulanır deli gönlüm nevhbaharın
……………………………………………………………………
Anadolu akarım her yöreden isim isim
Gelincik açar
Gözyaşı eserim her mevsim…
“Her yarının dünlüğünde bugünümü yaşıyorum” diyor ya Hece Mavisi’nde sayın Akkan. Ayrıksı Çiçekler’de de Tokat Almus’un ve Kadıköprü Köyünün endemik kelimelerini ekelemiş şiirlerine…
Kadıköprü’den çıkan bir kaynak suyu misali, Sevgili Nermin Akkan’ın hayat ırmağı hep kaynağındaki arı duru duyguları taşımış şiirlerine hem de yörenin en temiz ve en saf kelimeleriyle… Ayrıksı tatlar ve kokular mı bulmak istiyorsunuz şiirlerde, o halde buyrunuz efendim,“Ayrıksı Çiçekler”deki ayrıksı şiirlere…
Muhabbetle…
Yukarıdaki satırları Şerif Kutludağ kaleme almış.
Sevgili Şerif hocam hani "şansıma şan düştü" derler ya erenler, benim şansıma da gönüllerin şahı düştü. Şahsınız, salt benim için değil sizinle yolu kesişen her can için bir şans ve dostluğunuz gönül zenginliğimiz.
Bu anlamda son derece gururdayım. Gerek Hece Mavisi gerekse Ayrıksı Çiçekler övgülerinizle gönül tezgâhlarında dokunur oldu. Kimlik kazandı.
Gönülden teşekkürler sevgili hocam.
Kıyısız sevgiler saygı önceliğinde.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.