Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

Okur Sorularına Yanıtlarım

ÖNCE VERGİ İNDİRİMİNİZ ALIN

Soru: Fuat Bey, 1966 doğumluyum. Yüzde 51 engelliyim. Sigorta başlangıç tarihim 15 Kasım 1995 olup 3463 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim?

Yanıt: Değerli Okurum,Vergi indirim hakkı alıp almadığınızı belirtmemişisiniz. Vergi indirim hakkı almanız halinde, emekli olmak için 6 Ağustos 2003 itibarıyla 6 yıldan fazla 9 yıldan az süredir sigortalı olan, vergi indirimi almış üçüncü derece engellilere tanınan 18 yıl sigorta süresi ve 4080 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. 617 gün daha prim ödeyerek priminizi 4080 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

TORBA YASAYI BEKLEYİN

Soru: Fuat Hocam,Beklenen Torba yasa tasarısına göre, esnaf Bağ-Kur prim borcu olup günü gelmiş kişilerin gecikmiş prim borcu faizleri silinecek mi?

Yanıt: Değerli Okurum,Henüz yasa çıkmadı. Önümüzdeki ay içinde çıkacağı söylenmekte. Torba Yasa ile prim borçlarının yeniden yapılanması bekleniyor. Bugüne kadar çıkarılan yapılandırma yasalarında ağır gecikme zammı ve gecikme faizi silindi. Yerine enflasyon oranında yeni faiz hesaplandı. Toplam borcu 36 aya kadar eşit taksitler halinde ödenmesine imkan sağlandı. Muhtemelen yeni yasa da bu çerçevede çıkacaktır. Yasa çıktığında tüm ayrıntılarıyla buradan okurlara duyuracağız.

SİZ SSK (4/1-a) LI OLABİLİRSİNİZ
Soru:
Fuat Bey,1991’den beri sigortalıyım. 7100 gün prim ödemem var. 52 yaşında emekli olacağım. 8 yılım var. İşten ayrıldım. Şahıs şirketimi kuracağım. Bağ-Kur’a mı kaydolmalıyım yoksa SSK’ya mı? Nasıl bir yol izlemeliyim? 

Yanıt: Değerli Okurum.Şahıs şirketi kurduğunuzda Bağ-Kur’a prim ödemeniz gerekir. Bağ-Kur’a 1260 gün (3.5 yıl) prim ödediğinizde Bağ-Kur’dan emekli olmak zorunda kalır ve SSK şartlarıyla emekli olmazsınız. Ancak 1 Mart 2011’den ibaren Bağ-Kur sigortalılarına sigortalı çalışarak SSK’ya prim ödeme hakkı verildi. Bu nedenle şirket kurduğunuzda kendi şirketiniz de olmamak şartıyla, bir işyerinde sigortalı çalışarak SSK’ya prim öderseniz Bağ-Kur’lu olmanız gerekmez.

İŞ MAHKEMESİNE DAVA AÇIN HAKKINIZI ARAYIN

Soru: Fuat Bey,1990 doğumluyum. Annem 30 Ocak 2009’da vefat etti. Sigorta başlangıcı 1983 olup, 750 gün prim ödemesi var. Primini borçlanarak 900 güne tamamlandığını duymuştum. Böyle birşey mümkün mü? Ne yapmamız gerekiyor?

Yanıt : Değerli Okurum,Vefat eden sigortalının eşine ve hak sahibi çocuklarına aylık bağlanmasında iki şart aranıyor: 1) 5 yıl sigorta süresi, 2) En az 900 gün prim ödeme. Anneniz, 5 yıllık süre şartını sağlamış, ancak primi eksik. Kanunda sürenin borçlanılarak tamamlanamayacağına dair hüküm var. Fakat Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu hükmü, prim eksiği içinde borçlanılmayacağı şeklinde yorumluyor. Prim eksiğinin borçlanılarak tamamlanmasına izin vermiyor. Ancak, yargı borçlanmayla prim eksiğini tamamlayacağı yönünde kararlar veriyor. Annenizin sigortalı olduktan sonra doğumu var. (En azından siz) Doğum tarihinizden sonraki iki yıllık sürede annenizin 150 gün prim ödemesi yoksa (sorunuzdan olmadığı anlaşılıyor) anneniz adına 150 gün doğum borçlanması yaparak primini 900 güne tamamlayıp, ölüm aylığı bağlanmasını talep edin. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aylık bağlamayı reddettiğinde İş Mahkemesi’ne dava açın. Yargı yoluyla aylık bağlatmanız mümkün. Tabii ki aylık bağlatma hakkınız varsa; sigortalı bir işte çalışmıyorsanız ve evli değilseniz.Bu konuda Gazeteniz Ege Telgraf’ı okumaya devam edin çünkü durumunuz ile ilgili zaman zaman yazıyor ve örnek Yargıtay kararlarını bilgilerinize sunuyorum.

YAŞINIZI DOLDURMANIZ GEREK
Soru: Fuat Bey,25 Kasım 1967 doğumluyum. 21 Şubat 1992’de SSK’lı oldum. 18 ay askerlik yaptım. Askerliğimi yatırırsam ne zaman emekli olurum?
Yanıt : Değerli Okurum, Askerlik tarihinizi bildirmemişsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmış olmalısınız. 9 ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 9 ay geri gider ve 25 yıl sigorta, 5525 gün prim ve 52 yaş şartına tabi olursunuz. Priminiz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 25 Kasım 2019’da emekli olursunuz.

İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın


 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.