Partiler fena halde karıştı…

Partilerin milletvekili aday listelerinin açıklanmasıyla birlikte yazının başlığında da belirttiğim gibi Aydın’da bazı siyasi partiler fena halde karıştı…

Deneyimli isimler bilir, sıcak siyaset partilerin kulislerinde yapılır..

Partilerin tabanları listeleri öylesine ateşli tartışır ki, kimi zaman sesler yükselir, tepkiler artar, kimi adaylar ve yönetimler protesto edilir..

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri’ne sadece 20 gün kaldı. Hal böyle olunca heyecan da, tartışmalar da, ortaya atılan iddialar da artmaya başladı..

Milletvekili aday listeleri açıklanınca görüldü ki; Aydın’da önceki seçimlerdeki manzara da değişti.

Genel merkez neyi uygun görmüşse kabullenip, seçimde başarıya odaklanma gerektiği düşüncesi hakim olan AK Parti’nin Aydın Teşkilatı’nda bile milletvekili aday listesi ile ilgili ciddi tartışmalar, homurdanmalar yaşanıyor. Milletvekilleri Mehmet Erdem ve Abdurrahman Öz listeye giremedi, her ikisi de üzülse bile renk vermedi, partisinin başarısı için çalışacağını söyledi..

Erdem ve Öz’ün yerine getirilen İsabeyli’nin son belediye başkanı Bekir Kuvvet Erim ve Sökeli işadamı Metin Yavuz’un yer alması AK Partililerin içine sinmişe benzemiyor. Erim ve Yavuz’un cevap vermesi gereken ciddi iddialar konuşuluyor, siyaset kulislerinde.. Hele hele Erim hakkında konuşulanlar yenilir içilir cinsten değil. “Evrakta sahtecilik” suçundan yerel mahkemede aldığı ceza dosyasının Yargıtay’da olduğundan tutunda vergi konularında bir dizi iddialar havada uçuşuyor. Bir de buna liste pazarlıkları eklenince, AK Parti fokur fokur kaynıyor. Parti tabanında moral motivasyon kalmamış, iş ‘Reis’e havale edilmiş.

Ana muhalefet CHP’de ise durum AK Parti’den farklı değil. Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan ile Milletvekili Hüseyin Yıldız yeniden aday yapılırken, Milletvekili Metin Lütfi Baydar aday yapılmadı.

CHP kulislerinde, “Tezcan’ın listesi” yorumları yapılıyor. 8 kişilik milletvekili aday listesinde iki Aydınlıya yer verilmiş, onlar da seçilecek sırada değil. Listede iki Tuncelili var, üstelik biri seçilecek yerden. Listenin ilk dördünde 3 hukukçu bulunuyor. Dördüncü sıra adayını gören, tanıyan, bilen yok. “Tezcan kontenjanı” diyen de var, kız kardeşinin belediyede çalışması nedeniyle “Çerçioğlu kontenjanı” diyen de… Kadın belediye başkanının yönettiği kentte, kadın aday dolgu malzemesi yapılmış.

Bütün bunlardan daha vahimi İkinci sıra adayı Hüseyin Yıldız kahve köşelerinin malzemesi olmuş, araştırmacı yazar Ergün Poyraz’ın iddiaları konuşuluyor.

O iddiaları Ergün Poyraz’dan dinleyelim:

“CHP'lileri, kandıran, aldatan, dolandıran CHP milletvekili ve adayı Hüseyin Yıldız beni Didim Savcılığına şikâyet etmiş.

Yıldız, şikâyet dilekçesinde hukuku da dolandırmak amacıyla olsa gerek gizli kalması gereken belgelerini yani dolandırıcılık belgelerini ifşa ettiğim yayınlattığım için benden şikâyetçi olmuş.

Yıldız, kendini ne sanıyorsa dolandırıcılık belgeleri için "gizli kalması gereken belgelerim" diyor. Yüzü bile kızarmadan, utanmadan sıkılmadan...

Böyle bir dolandırıcıyı ne garip ki, CHP yeniden aday gösterdi. Demek ki, gariban insanlardan dolandırdığı milyonları üst yöneticilerden bazılarıyla yemiş. Böyle biri bırakın milletvekili adayı yapılmayı parti tuvaletine bile sokulmaz...

Yıldız, dilekçesinde ne garip ki, ben Ermeni değilim, diyemiyor, onu diyemediği gibi ben kimseyi dolandırmadım da diyemiyor...”

Bu iddialar karşısında Yıldız ne mi yapıyor?

Sessiz kalıyor.

Ve bu olayın faturası CHP’ye kesiliyor.

Özellikle Kuşadası ve Didim gibi CHP’nin güçlü olduğu ilçelerde İYİ Parti’den sürpriz bekleniyor. Bir Alevi kanaat önderi, İYİ Parti’ye sıcak baktıklarını ve kendilerinin CHP’nin oy deposu olmadıklarının bu seçimlerde görüleceğini söyledi.

Bir kısım CHP’li tercihini HDP’nin Alevi adayı türkücü Ferhat Tunç’tan yana kullanacağını açık bir dille ifade ediyor. Bir kısım da HDP’nin barajı aşamaması halinde AK Parti’nin 80 civarında fazla milletvekili çıkarabileceğini düşünerek, HDP’ye destek vermeye hazırlanıyor.

Bir de AK Parti’nin merkez sağ seçmene uzak durması nedeniyle CHP’ye yönelen ciddi sayıda merkez sağ seçmenler var. Bunlar artık İYİ Parti’de… Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener ile İYİ Parti’nin desteklenmesi için toplantılar düzenliyor, ziyaretler gerçekleştiriyorlar. Merkez sağdan önemli bir isim emanet oylarının yüzde 90’ının merkezin yeni partisi İYİ Parti’ye geri döneceğini söylüyor. Zira partinin toplantılarında bu ağırlığın hissedildiği gerçeği dikkate alındığında CHP’nin Aydın’da ciddi bir oy kaybına uğraması kaçınılmaz görünüyor.

Gelelim Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’in liderliğini yaptığı İYİ Parti’ye…

Listeler açıklandığında genel başkan yardımcıları Aydın Adnan Sezgin ile Berna Sukas’ın adaylığı parti içinde şok etkisi yarattı. Ancak bu şok uzun sürmedi. “İki kontenjan fazla” yorumları yapıldı. Listenin altıncı sırasında yer alan Süleyman Demirci’nin dışında tepki veren, isyan eden olmadığı gibi her iki aday da parti teşkilatlarında kabul gördü. Hele hele Berna Sukas başörtüsüyle, mütevazı tavrı, güleç yüzüyle sanki bizim evin kızı…

Siyasetin deneyimli isimlerine göre; Aydın’da en iyi liste İYİ Parti’nin…

En azından tartışılan bir geçmişe sahip değiller. Sezgin emekli büyükelçi, Sukas ise hukukçu. Partinin üçüncü sıra adayı Halil İbrahim Aktemur ise Aydın’ın her mahallesinde izi olan biri.

İYİ Parti bütün bunları avantaja çevirebilir mi?

Bilemiyorum…

Bana göre başarının anahtarı Berna Sukas’ta!

“Yıllarca siyasette dini merkezimize koyarak hareket ettik. Oysa dindar siyasetçilerinde kul hakkı yiyebileceğini, kendinden olmayana merhametsiz olabileceğini, konformist yaşam tarzı ve israfçı olabileceğini, siyasal İslam’ın parçası olabileceğini düşünmedik” diyerek gidecek yer arayan ancak CHP’ye uzak durdukları için AK Parti’ye oy vermeye devam eden seçmeni etkileyebilecek, Berna Sukas gibi başörtülü bir adaya sahip İYİ Parti…

Eğer bunu başarabilirlerse…

Aydın’da sürpriz yapan parti olur.

“Aday adaylarının yürekleri gümbür gümbür atıyor” başlıklı yazımda, milletvekili aday listelerinin açıklanmasından sonra “Aydın’da partilere göre milletvekili dağılımı nasıl olur” konusunda öngörümü açıklayacağımı söylemiştim.

İşte o soruya cevap vermenin vakti geldi. “Siyasette 24 saat çok uzun bir zamandır” diyen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, bu meşhur sözünün en geçerli olduğu zamanlardan birine şahit olmaz isek; AK Parti 2, CHP 2, İYİ Parti 2, HDP 1. 1 milletvekilliği de ortada, çalışan kazanır.

Görüldüğü gibi Aydın’da siyasetin tansiyonu iyice yükseldi..

Yüksek tansiyon kimi vurur, kim bu süreçten kazançlı çıkar, 20 gün sonra göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum