Regaip Kandili nedir?

Bu soruyla bir internet araştırması yapıldığında karşınıza Arapça olan " regaib " sözcüğünün " arzu edilen, değerli, rağbet gören... vb " bir çok anlamı olan bir sözcük olduğu ve bu gecede Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa' nın ana rahmine düştüğü gece olması nedeniyle dini ritüellerle değerlendirilmesi gereken bir gece olduğu, hatta ve hatta fotokopik bilgiler doğrultusunda kadının affını mümin kocaya itaate bağlayacak kadar bağnaz, kendinci ve bilimsel temellerden yoksun bilgiler çıkacaktır.

Bütün bu varsayımlar uydurma hadis ve sözcüğün başka başka cinasi anlamlar yüklenmesini algılayamadan neredeyse ayet uyduracak kadar ileri giden bilgilendirmelerle de karşılaşabilirsiniz.

Öncelikle şunu bilmekte yarar var. Nedeni ne olursa olsun bilinçli veya bilinçsiz bir araya gelinerek topluca ve toplum yararına yapılan bütün duaların, çağrıların Cenabı Allah'ta karşılık bulacağını ve bilgisi ve olasılığı ancak ve ancak Allah tarafından bilinen bir ölçek doğrultusunda cevap bulacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Adına isterseniz " kuantum olumlama " deyin isterseniz evrene pozitif enerji yolladığınızı varsayın ki sadece müslümanların değil tüm insanlığın topluca böylesi dualara ve dualaşmaya, ruhsal sağaltıma, muhasebeye ve değişime ihtiyacı var bence.

Bu gecenin büyük bir olasılıkla ki bilimsel verili olmaksızın Hz Amine' nin Hz Muhammed' e hamile olduğunu anlamasının sevincine istinaden müslümanlarca kutsanmış olabilir. İslam âlimlerince de gerek tarihsel gerçekler gerekse tasavvufi donanımları doğrultusunda bu varsayım daha akla uygun bulunmaktadır.

Aslolan şu ki Kuran ayetleri doğrultusunda bu gece üçaylar olarak kabul edilen ve Allah'ın dikkatimizi çektiği ayların başlangıcıdır ki Sevgili, Ulu, Yüce Allah' ın özellediği bu gecede hepimiz yüreğimizi aynı kaynağa açarak salt kendimiz için değil tüm insan hayvan bitki ayırımı yapmadan ilişki içinde olduğumuz tüm varlık alemi için dua etmeli, Allah' la sohbet etmeli, dertleşmeli, samimiyetle af dilemeli kısacası içimizdeki vahşi, kendinci, uzlaşmaz, bağnaz ruhumuzla yüzleşip değişime doğru yol almaya başlamalıyız ve işte bu amaçla Allah' tan yardım dilemeliyiz.

Allah' ım Kullara kul olmaktan Nefret ile dolmaktan dert yüküyle solmaktan bizi koru.

Allah'ım dayanılmaz dertlerden Kendine kul fertlerden sevgisiz namertlerden koru bizi.

Allah'ım dostun olmayan kuldan helal olmayan puldan yüreği karaduldan koru bizi.

Allah'ım karnı tok gözü açtan bereketsiz kazançtan başa bela her taçtan koru bizi.

Allah’ım kul hakkıyla ölmekten dert çekene gülmekten varı bizden bilmekten koru bizi.

Allah’ım savaşa yol açandan boş kovan ve koçandan hak yolundan kaçandan koru bizi.

Allah’ım diyorsun ki Kuran'da " Senden yakınım sana seslendiğinde bana ulaşırım anında." Cennet' in ötesinde cemalindir dileğim.

Bu gece hürmetine rahmet yağ üstümüze ülkeme ve evrene barıştır istediğim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.