Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

Savsaklama Genel Kaidemizdir.. !

Değerli okurlarım,

Yazımı başlamadan önce Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının  09/10/2003 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 4982 sayılı yasayı hatırlatmak istiyorum.

Bu yasanın adı “ Bilgi Edinme Kanunu “ dur.

Bu kanun da ; Devlet Memurlarının Yurttaşların başvurularını nasıl ne şekilde ve hangi süre içerisinde yanıt vereceği çok açık bir dille kaleme alınmış ve uyulmaması halinde uygulanacak olan cezalar belirtilmiştir.

Başbakanlığa,Cumhurbaşkanlığına yada başka bir Resmi daireye anlamakta güçlük çektiğiniz yada çözülmesini istediğiniz bir konunun sonuçlandırılmasına ilişkin bir Dilekçe yazın.

En geç 30 gün içerisinde yanıt alacağınız ben buradan kefilim.

Aynı talebinizi SGK ( Sosyal Güvenlik Kurumuna ) yazınız.

En Erken 3-6 ay içerisinde size yanıt verildiğini göreceksiniz.

Burada direkt Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarına suçlama getirmek istemiyorum.Yasa sonrası Ankara’da yönetici (!) konumunda bulunan zat-ı muhteremlerin zaman zaman çıkarttıkları anlaşılması güç Genelgeler,Yönetmelikler,Talimatlar,İç yazışmalar Kurum çalışanlarını zora sokmakta ve yurttaşların işlerinin gecikmesine sebeb olmaktadır.

Örneğin ; Yurttaşlarımız SGK tarafından istenen belgeler ile müracaatını yapmasına karşın daha sonra istenen “ Nüfus Cüzdan Suretinin “ olmaması nedeniyle başvurusu askıya alınmakta ve  müracaatı maalesef sonuçlandırılamamaktadır.

Kurumlar arasını Teknolojinin çok yaygın bir şekilde kullanıldığı günümüzde bir Nüfus Cüzdan sureti çıkartılamıyor ise Pes..!

Bu kadarla da değil ; Örneğin SGK’ya  İş Mahkemelerinde dava açan Yurttaşlarımızın durumu da aynı şekilde ..

Bir davanın görülebilmesi ve sonuçlandırılabilmesi için Mahkemenin , SGK dan isteği belgeler da ilgili mahkemesine zamanında gönderilmemekte ve Mahkemelerde Tekid yazmak zorunda kalmaktadır.

Yurttaşlarına ve Mahkemelere karşı böylesine duyarsız kalan SGK’yı anlamış değilim.  

2022 (65 Yaş) ,Engelli  ve  Silikozis Hastalarının Aylıkları

6512 sayılı 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu 27Aralık 2013 tarihli ve 28864 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. Bütçe Kanunu eki “K Cetvelinde” 2022 sayılı Kanuna göre ödenen aylıkların hesabına esas gösterge rakamları % 8,01 oranında artırıldı.           

65 yaş aylığının hesaplanmasına esas 1620 gösterge rakamı1751’e,Özür oranı % 70 ve üzerinde olanların aylık hesabına esas4860 gösterge rakamı 5253’e,Özür oranı % 40 ila % 69 arasında olanların aylıkhesabına esas 3240 gösterge rakamı 3502’ye .. Yükseltildi.            

Buna göre ; 2022 sayılı Kanuna göre bağlanan aylıklar, gösterge rakamı ile yürürlükte bulunan memur aylık katsayısının çarpımına göre hesaplanmaktadır. Bu şekilde bulunan aylık miktarlarına ayrıca % 5 oranında ek ödeme ilave edilmektedir.                                                      

Yeni gösterge rakamı ve 1/7/2013 tarihinden itibaren yürürlükte olan 0,076791 aylık katsayısına göre hesaplanan ve ek ödeme ilave edilen aylık miktarları ;

65 Yaş Aylığı  = 141,18 TL.                                                                                                                          

% 70 ve Üzeri Özürlü Aylığı  = 423,55 TL.                                                                                           

%40-69 Özürlü Aylığı  = 282,37 TL.

2022 sayılı Kanuna göre silikozis hastası olanlara bağlanan aylıkların hesabına esas gösterge rakamlarında da artışa gidilmiş ve bu kapsamda olanların aylıklarında da % 8,01 oranında artış sağlanmıştır.

Meslekte Kazanma Gücünün %15-%34’ünü yitirenlere  = 610,13 TL.                                                   

%35-%54 arası yitirenlere  = 697,29 TL                                                                                                    .

%55 ve üzeri yitirenlere  = 784,45 TL. ödenecektir.

2022 sayılı Kanuna göre ödenen aylıklara esas gösterge rakamları 2014 yılı sonuna kadar geçerli olduğundan, yukarıda belirtilen aylık miktarları 2015 yılına kadar ödenmeye devam edecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.