Seçimin kazananı ve kaybedeni

14 Mayıs acıların gölgesinde bir seçim oldu.

Seçimlere giderken, iktidarın kaybetmesi için gereken ne varsa yaşandı. Pandemi yaşandı, savaş çıktı, ekonomi bozuldu, geçim sıkıntısı yaşandı, deprem kentleri yıktı.

Merhum cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, “Boş tencerenin yıkamayacağı iktidar yoktur” şeklindeki tarihi sözünden medet uman muhalefet, “Patates soğan güle güle Erdoğan” diyerek hayat pahalılığını seçim malzemesi yaptı.

Asrın felaketi olarak nitelendirilen deprem felaketinde, 50 binin üzerinde vatandaşımızı kaybettik. Milyonlarca insanımız evsiz-barksız kaldı. Deprem bölgesinde iktidarın açığını arayan muhalefet, bölgede yaşanan olumsuzlukları gündemde tuttu.

Fakat…

Kampanyalarda gördük ki, tüm sorunlar geri planda kaldı, vatan meselesi öne çıktı, terör konuşuldu. Ülkemizin özlemi savunma sanayi, yerli ve milli otomobili TOGG seçmeni heyecanlandırdı ve seçime damga vurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birinci turda seçilemese de çok başarılı bir sonuç aldı. Siyasi becerisinin yanında depremin oluşturduğu yıpranmayı, geçim sıkıntısını inandırıcı vaatlerle aşmayı başardı.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu başarılı bir kampanya yaptı. Erdoğan’a karşı bugüne kadar en yüksek aday olmasına rağmen başarılı olduğu söylenemez. Çünkü; CHP’nin 2018 seçimlerinde aldığı oyun yüzde 7 gerisinde kaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 49,5 oy alırken, Kılıçadaroğlu 44,9 oy oranında kaldı. Yüzde 44,5 oya İYİ Parti’nin yüzde 10, HDP, yeni adıyla Yeşil Sol Parti’nin yüzde 10 katkısı çıkarıldığında geriye yüzde 24’te kalıyor.

Oysa…

2018 seçimlerinde CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, tek başına yüzde 31 oy almıştı.

“Oluklar çift; birinden nur akar, birinden kir” başlıklı köşe yazımda “PKK ile arasına mesafe koymayan HDP ile iş tutan kaybeder” uyarısında bulunmuştum. Dediğim gibi oldu. Erdoğan muhalefeti PKK/terör parantezine sıkıştırdı. Kandil’in desteğini izah edemeyen Kılıçdaroğlu ve CHP oy kaybına uğradı.

Bir not da cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan için...

Sinan Oğan da başarılı sayılmalıdır. Aldığı oylarla ikinci tur için, milliyetçileri kilit konumuna getirdi. Milliyetçi seçmene hitap eden MHP, İYİ Parti ve Sinan Oğan’ın aldığı oyların toplamı CHP’yi geçmesi dikkat çekicidir.

Sağlıcakla kalın.

.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum