Şerif KUTLUDAĞ

Şerif KUTLUDAĞ

Şükrü Öksüz: “AYDIN-ın kültür sanat ve edebiyattaki- EFESİ”

Aydın!.. Cennet vatanımızın “Dağlarından yağ; ovasından bal akan şehir!..” olarak bilinen güzel ve özel ilimiz. Dağlarında yetişen zeytini ve buna bağlı zeytinyağıyla; İncirliova adıyla simgeleşen ilçesi ve bereketli ovalarıyla Büyük Menderes ırmağının suladığı bereketli ovanın yüzük aşı şehrimiz…

“Aydınoğlu ya da Aydınoğulları Beyliği!..” 14. Yüzyılda Aydın ve çevresinde kurulmuş olan bir Türkmen beyliği.

“Aydın Eyaleti ya da Aydın Beylerbeyliği!” 1827-1841 arasında, Anadolu Eyaleti’nin kaldırılmasıyla kurulmuş olan Osmanlı Devleti Eyaleti.

Aydın efeleri!..” Yörük Ali Efe,  Demirci Mehmet Efe, Gökçen Efe, Çakırcalı Mehmet Efe, Mestan Efe, Kıllıoğlu Hüseyin Efe ve Çete Ayşe’siyle özellikle Yunanlıların 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgali üzerine kendiliğinden Yunan ordularına Aydın yöresini dar ederek adlarını Millî Mücadele tarihine yazdıran kahramanlarımız.

Aydın!.. Daha söyler söylemez insanın içine ferahlık, zihnine aydınlık veren güzel Türkçemizin güzelliğini taşıyan şehrimiz; vilâyetimiz…

İşte böylesine tarihi, böylesine bolluk ve bereket diyarı Aydın’ımızın özel isimlerinden birisi de Aydın’da kültür, sanat ve edebiyatın efesi olarak 11’inci yıla merhaba diyen “Aydın Efesi” dergisinden; bu derginin efe ruhlu sahibi, genel yayın yönetmeni ve Aydın Yazarlar ve Şâirler Derneği Başkanı sevgili dostumuz Şükrü Öksüz’den söz edeceğim bu yazımda…

Şükrü Öksüz 1951’de Aydın’ın Bozdoğan İlçesinin Amasya köyünde doğar. İlkokulu köyünde, ortaokulu Bozdoğan'da, Liseyi  -benim gibi o da- Nazilli Lisesinde bitirir.  Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulundan mezun olur.

39 yıllık memuriyet hayatını 2016’da noktalar. Ülkemizin önde gelen çok sayıdaki dergi ve gazetelerinde şiirleri ve yazıları yayınlanır.

Gözümdesin, Sevgi Pınarı, Evrensel Sevgi, Sevgi Işığı, Sonsuz Sevgi, Sevgi Yolunda, Bendeki Sevgi, Sevgi Dünyası, Vatan Sevgisi, Sevgiyle Yaşamak ve Sevgi Yürektedir isimli şiir kitaplarını yayınlar. Ayrıca bir de Kelimeler Dile Geldi adlı deneme kitabını yayınlamıştır.

Aynı liseden Nazilli Lisesinden mezun olmanın getirdiği okuldaşlık duyguları; aynı topraklarda Aydın vilayetinde yaşamış olmanın getirdiği gönüldaşlık ve tarihin derinliklerinden gelen Denizli-Aydın dayanışma güzelliğini besleyen kültür, sanat ve şiir dayanışması ile sürüp giden dostluğumuzun bir güzel ifadesini yaşadım 21 Mart Dünya Şiir Günü haftasında…

Kargoyla çıkıp gelen  “Aydın Efesi”  dergisi ile son şiir kitabı “Sevgi Yürektedir” ile şenlendi dünyada şiire adanan günlerimiz.

“Sevgi Yürektedir” sevgili Şükrü Öksüz’ün “sevgi” adını taşıyan 10. şiir kitabı. Kendi ifadesiyle “İçinde kin, nefret, beddua, kötü düşünce, ilenç ve düşmanlık gibi ilkel mefhumlar asla yoktur.” Der… Devamında da hayat felsefesini: “Bana iyilik edene iyilik ederim, kötülük edene de yine iyilik ederim!” sözleriyle açıklar…

Sayın Öksüz’ün bir diğer özelliği de müthiş bir şiir antolojisi düzenleyicisi olmasıdır: Ülke genelinde yayınlanan 60’dan fazla Şâirler Antolojisinde şiirleriyle yer almasının yanında yöresine dair de çok sayıda şiir antolojisiyle âdeta Aydın ilinin her köşesini şiir bahçesine çevirmiştir. İşte bu antolojilerden bazıları:

2002-2003-2004-2006 Hürsöz Şairler Antolojisi, 2010-2013 Güzelhisar Şairler Antolojisi, Nazilli Şiirler Antolojisi (1), Nazilli Şiirler Antolojisi (2), İncir, Zeytin ve Nazilli Şiirler Antolojisi, Buharkent Şiirler Antolojisi, Buharken ve İncir Şiirleri Antolojisi, Adnan Mnderes Şiirleri Antolojisi, Efeler ve Efelik Şiirleri Antolojisi, Bayrak Şiirleri Antolojisi, Köşk Şiirleri Antolojisi…

Ve Aydın’ın efelerini bir kültür, sanat ve edebiyat dergisine vererek “Aydın Efesi” edebiyat vadisinde yaşatma erdemini sergileyen bir anlayışın sahibi… Dile kolay, 11.  yılda 61 sayı çıkarılarak hem de ücretsiz dağıtılarak yaşatılan bir dergi. Bu gerçeğin arkasında da ne kadar toplanabiliyorsa abone katkıları ile şahsi dostlukların kullanılarak sağlanabilen sponsorluk destekleri vardır elbette…

Dergini sayfaları arasında Erhan Tığlı ismini görmek heyecanlandırıyor beni: 1970-1973 arasında Nazilli Lisesinde öğrenci iken dersimize hiç girmeyen fakat dergi ve gazetelerdeki yazılarıyla bir anlamda bizlere de yazma heyecanı veren Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerimizden Erhan Tığlı’nın 50 yıl sonra Aydın Efesi’nde yazısını okumak bir başka mutluluk veriyor insana.

Bu sayının benim için özelliği de üç yıldır yaşadığım İzmir’imizden gönderdiğim şiirimizin altında adımızın İzmir’le birlikte yazılmış olmasıydı. Artık bu vesileyle ben de İzmirli bir şâir olarak kayda geçmiş oldum.

Her bir sayısında çok sayıda akademisyen, araştırmacı ve yazarın seçkin yazılarının yer aldığı Aydın Efesi, aynı zamanda genç yazar ve şairlerin yazıları ve şiirlerine de yer vererek bir sanat fidanlığı işlevini de sürdürmektedir.

Şimdi halk arasında bir söz vardır: “Yiğidi öldür fakat hakkını teslim et!..” diyen!.. Ona misal…

Kültür, sanat ve edebiyatın toplumda genel anlamda itibar görmediği ve bu konuya kendisini adamış insanların boşa zaman harcayan insanlar gibi görüldüğü zamanımızda Şükrü Öksüz gibi isimler gerçekten de kültürün, sanatın ve edebiyatın efeleri karakterini sergilemektedirler şehirlerinde.

Şükrü Öksüz misali bu konunun gönüllüsü kültür insanlarına sahip olan şehirler hemen söyleyeyim ki gerçekten çok şanslıdırlar. Aydın ilimiz de bu şansı yaşayan aydınlık bir şehrimizdir.

Onun için derim ki, Aydın şehrimiz Şükrü Öksüz’ün kıymetini yaşarken bilmelidir. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat ve Eğitim Fakültelerinin sosyal içerikli ilgili bölümlerindeki akademisyenler Şükrü Öksüz örneğini akademik çalışmalara konu edinmelidir. Çünkü gün ölümlüdür. Yarınlara kimlerin çıkacağını Allah bilmektedir.

Aydın Büyükşehir Belediyesi Şükrü Öksüz’ü gündeme alarak onun çalışmalarına ne gibi katkılar yapabileceğini tespit etmeli ve sağlığında hayat geçirmelidir.

Sözlerimi Şükrü Öksüzün Aydın Efesi 62. Sayısında yer alan “Aydın’ın Güzelleri” başlıklı şiirinden alıntılara yer vermek istiyorum:

AYDIN’IN GÜZELLERİ

Gönüllerde taht kurar iki değil birisi

Yürekleri hoplatır gençlerin özelleri

Dağlarında yetişir incirin en iyisi

İncirle besleniyor Aydın’ın güzelleri

Patikaların tümü geniş değil dardır

Koyun ve keçinin bizde adı davardır

Dağlarda ve ovalarda her türlü zeytin vardır

Zeytinle besleniyor Aydın’ın güzelleri.

Sahillerde gezinir Ayşe, Fatma, Esmalar

Eskiden dokunurdu Nazilli’de basmalar

Bağ ve bahçesinde eksik olmaz basmalar

Üzümle besleniyor Aydın’ın güzelleri

İyilik melekleri kötülük nedir bilmez

Yaradan’ın dışında kırılır da eğilmez

Hiçbir zaman kalplerden sevgileri eksilmez

Sevgiyle besleniyor Aydın’ın güzelleri…

                                                  Şükrü ÖKSÜZ

 

Ve…  “SEVGİ YÜREKTEDİR” kitabına ismini veren şiirinden alınan bir sevgi bildirgesi misali dörtlüğüyle noktalayalım yazımızı.

….

“Sevgi dünyasından uzakta durma

  Özde mi, sözde mi kafanı yorma

  Sevgi nerde diye boşuna sorma

  Sevgi yürektedir duyabilene…

 

Kültüre, sanata ve edebiyata olan hizmetlerinin devamı dileğiyle tebriklerimizi, takdirlerimizi ve saygılarımızı sunuyoruz;

Sevgili “AYDIN-ın kültür sanat ve edebiyattaki- EFESİ”

Şükrü Öksüz dostumuza…

Sevgilerle… Gül/aydın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum