Necdet BAYRAKTAROĞLU

Necdet BAYRAKTAROĞLU

Sultan II. Murad’ın Venedik Heyetinin Teklifnamesine Cevabı

TARİHİMİZDEKİ MUHTEŞEM MEKTUPLAR’DAN BİR MEKTUP

Yıldırım Bayezıt zamanında feth edilen Selanik, daha sonra Bayezıt'ın Timur'a yenilmesiyle başlayan fetret döneminde, Bizanslılar tarafından fırsattan yararlanarak şehri ele geçirdiler. Venedikler de bir müddet sonra büyük paralar ödeyerek bu şehri Bizanslardan satın aldı. Padişah II. Murad’a da elçilerle teklifname göndererek anlaşma istediler. Ancak Padişah, Venediklilerin tekliflerini kabul etmeyip antlaşma imzalamadı. Gelen Venedik elçi heyetine :

"Selanik babamdan kalma mülkümdür. Büyük babam Bayezıt pazusunun kuvvetiyle burasını Rumlardan aldı. Şehir bana verasetle geçen benim malım sayılır. Selanik, yeniden Bizanslıların eline geçmiş olsa bunu bir dereceye kadar kabul edebilirim. Fakat Latinlerin bu şehri idare hakkına sahip olduklarını asla tasdik edemem. Arzunuzla oradan çekiliniz, yoksa bizzat ben hemen geliyorum, sizi çıkarırım. " cevabını verdi.(1)

Anadolu da ki birliğin sağlanmasını tamamlayan Murad Han, Venediklilerden Selanik'i almak için hazırlıklara başladı. Venedikliler de hemen Bizans İmparator'una müracaat edip korunma tavassutu istediler. Osmanlı Sultanı İmparator'un ricasını kabul etmedi ve Selanik'i alma kararından dönmedi. Venedikliler, Osmanlılarla karşı karşıya kalmışlardı. Osmanlı devleti Venedik’le boy ölçüşecek kuvvetli deniz gücüne sahip olmuştu. 1430 yılında Osmanlı- Venedik savaşları sonunda Selanik'i ele geçiren Osmanlılar hemen burayı Vardar ve Yenice şehirlerinden getirdikleri göçmenlerle doldurdular.

Sultan II. Murad, tutsak düşenlerin öldürülmemelerini, sivil halkın özgürlüklerinin iade edilmesini, Venediklilerin aldığı mülklerin halka geri verilmesini buyurdu. Hatta kentin azalan nüfusunu karşılamak için Rum kentlerinden bir bölüm halkı da Selanik'e getirtti. Osmanlıların ibadetleri için bir kaç kilise camiye çevrildi. Diğer kiliseler Hıristiyanlara bırakıldı. Hıristiyanlardan hiç biri yaşamları karşılığında dinlerini değiştirmeye zorlanmadı. Osmanlı, Anadolu ve Avrupa da egemenliğini sürdürüyor, ancak feth edilen milletlerin dinsel inançlarına dokunmuyordu. 

Venedikliler savaş gemilerine binerek, Rum halkını yazgısı ile baş başa bırakıp Selanik'ten ayrıldılar. Bu zaferden sonra Padişah II. Murad için tüm Yunanistan'ın fethi başlamış oluyordu.

1-Sultan Gazi II. Murat Han-Kemal Arkun-Akademisyen Yay.-İst.2009-S.112

HAYAT YAYINEVİ

EDİTÖR NOTU:

Yazarımızın "Tarihimizdeki Muhteşem Mektuplar" adlı eserini D&R, NT, Diyanet, Sıla, Nezih, İnkılap, Akçağ, Kitapyurdu, Kabalcı gibi kitabevleri ve internet sitelerinden temin edebilirsiniz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.