Üçlü Bir Yarış Olacak

Aydın’da siyaset bir hayli hareketli. Siyaset konu açıldığında 30 Mart 2014 yerel seçimleri akla geliyor. Seçimler geride kaldı ancak Buharkent ilçesinde seçim sonuçlarına yapılan itirazlar nedeniyle 3 kez el değiştiren belediye başkanlığı için ilçe halkı 1 Haziran'da yeniden sandık başına gidecek.

Buharkent'te seçimi 7 oy farkla MHP adayı Yusuf Vural kazanmıştı. AK Parti'nin itirazının ardından seçimi AK Parti adayı Mehmet Erol'un 27 oy farkla kazandığı belirlenmiş ancak buna MHP'nin tekrar itiraz etmesi üzerine seçimin galibi olarak yine MHP'li Vural ilan edilmişti. AK Parti, seçimlerde zihinsel engelli 28 vatandaşla askerden izne gelen 2 kişinin oy kullandığını öne sürerek YSK'ya itirazda bulundu. YSK, seçiminin iptaline karar verdi. 

Öncelikle bilinmesi gereken en önemli konu ise iptal edilen seçim, Buharkent Belediye Başkanlığı seçiminin yeniden yenilenmesi kararıdır, yani sadece Buharkentliler belediye başkanlarını seçmek için sandığa gidecekler.

Yarışın favorisi konumundaki AK Parti, CHP ve MHP kurmayları Buharkent’e adeta karargâh kurdu. Her ne kadar başkanlık AK Parti ile MHP arasında gidip-gelse de çantada keklik değil. Bu yarışta CHP adayı Hüsamettin Başoğlu da var. Bunun farkında olan AK Parti Buharkent’te seçimi alabilmek için var gücüyle çalışıyor. Bir yandan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ilçeye gelerek, halı saha sözü veriyor, iş makinelerini ile adeta şov yapıyor. Diğer yandan “seçimden sonra Buharkent Aydın’dan ayrılarak Denizli’ye bağlanacak” dedikodusunu yayıyorlar.

Aydın Valiliği tarafından Buharkent Belediye Başkanvekili olarak atanan Kaymakam Cemil Öztürk’ün başkanlığındaki Buharkent Belediye Meclisi'nin ilk toplantısında CHP-MHP arasında işbirliği gerçekleşti. Gizli oylama neticesinde Buharkent Belediye Meclisi 1. Başkanvekilliğine CHP'li Ali Okkalı, 2. Başkan Vekilliğine MHP'li Ahmet Topbaş seçildi. Encümen üyeliğine de MHP'li Ahmet Topbaş ile CHP'li Ülke Geciloğlu seçildi. Divan Katip üyeliklerine de MHP'li Yüksel Güngördü ve MHP'li Tuncay Şimşek seçildi.

HEPSİ İDDİALI

Başkan vekillikleri ve encümen üyeliklerin AK Parti’nin meclis çoğunluğuna rağmen CHP ve MHP’li üyeler arasında paylaşımı, ilçede 1 Haziran’daki seçimde de bu işbirliğinin süreceği izlenimini verdi. Bu durum MHP adayı Yusuf Vural’ı avantajlı duruma getirse, MHP’liler Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile uyumlu çalışacakları mesajını verse de, Hüsamettin Başoğlu seçimi kendisinin alacağına inanıyor.

29 Mart sonuçlarına bakıldığında Hüsamettin Başoğlu’nun iddiasının içi boş olmadığı görülüyor. CHP Büyükşehir’de 2848, AK Parti 2821 MHP ise 2130, başkanlıkta ise MHP 2994, AK Parti 2978, CHP 1980 oy almış. Büyükşehir’de sandıktan birinci çıkan CHP, başkanlıkta üçüncü olmuş. Başoğlu bu durumu “seçime 1 hafta kala adaylıktan çekildiğim yönünde dedikodu yaydılar” sözleriyle açıklıyor ve Buharkentlilerin Büyükşehir’de olduğu gibi başkanlıkta da CHP’yi birinci yapacağını söylüyor.

Son sözü 1 Haziran'da yeniden sandık başına gidecek olan Buharkentliler söyleyecek. Ancak seçmenin parti tabelalarına bağlı olmadığı ve Büyükşehir gerçeği göz önünde alındığında CHP adayını yarışın dışında görmek yanlış olur. Sonuç olarak üç aday da başkanlık iddiasını sürdürüyor. 

NOT: Yazarımızın yazılarını her cumartesi günü Milliyet gazetesinden de takip edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.