Mehmet KIZILASLAN

Mehmet KIZILASLAN

Üniversite – Sanayi İş Birliği Bölgesel Toplantısı

Bu toplantı 6 Nisan 2013 Cumartesi Günü A.D.Ü. Merkez Kampüsü, Atatürk kongre merkezinde yapıldı.

Öncelikle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, Sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu güne kadar kendilerine has bilimsel çalışmaları nedeni ile; ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa BİRİNCİOĞLU nun da dediği gibi, Bilim adamı olmanın büyüklüğü ile sırça köşklerinde bilim adamı yetiştiren üniversitelerimiz ve sanayicilerimiz birbirleri ile iş birliğinin önemini kavramaya çalıştılar.

Panelde açılış konuşmasını yapan Aydın Sanayi Odası Başkanı Ercan ÇERÇİOĞLU  nun konuşmasında en önemli vurgusu “ Türk Milletinin en önemli icadının yönetim teknolojisi olduğu ve 3 kıtayı yüz yıllarca yönettikleri” oldu. Firmaların kendilerini yenilemelerinin önemi ve Üniversitelerle iş birliğinin kaçınılmazlığı oldu.

Denizli Valisi ve Güney Ege Kalkınma Ajansı Başkanı Sayın Abdülkadir DEMİR,

Aydın Valisi Sayın Kerem AL beyefendilerin konuşmaları da oldukça önemli ve dikkat çekiciydi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan, Müsteşarı Sayın Prof. Dr. Ersan ASLAN ın konuşmasında en önemli vurgu “Bilimi kullandığınız sürece gelişme sağlayabilirsiniz” oldu.

Bilim ve teknoloji Genel Müdürü sayın Doç. Dr.Cevahir UZKURT un panele damgasını vuran konuşmalarında Teknoloji geliştirme bölgeleri, Arge merkezleri, San tez ve Tekno girişim konularındaki sayısal değerler oldu.

ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa BİRİNCİOĞLU ise Adü yü devraldıklarında Fakülte sayısının 4 olduğunu buğun ise 12 fakülte ile eğitim verdiklerini, Mühendislik fakültesinin açılması ile Sanayi işbirliğinin daha hızlı olacağını belirttiler. Rektör Sayın Birinci oğlu bölgenin Tarım- Turizm- Sanayi- Antik kentler- Sağlık ve jeotermal  olmak üzere 5 sektörünün olduğunu bunların gelişiminin Üniversitelerle işbirliği ile daha emin ve sağlıklı olacağını anlattılar.

Aynes Gıda San. Ve Tic. Aş. Yönetim Kurulu başkanı sayın Nevzat SERİN hocanın anlattıkları her sanayicimize örnek olacak konulardı. En önemli vurgusunun “ okullarda 60 not alanın sınıf geçtiğini, sanayide ise 90 not alanın % 10 zarar ettiğini, muhakkak 100 puan alınması gerektiğini örnekleri ile açıkladı.

Pamukkalae Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Hüseyin BAĞCI Türkiye’de Sanayiciler le Üniversite deki bilim adamlarının olaylara bakışlarını şu örnekleri ile anlattılar.

Sanayici 1 günde ister. Üniversite 10 gün der.

Sanayici Tecrübe der.  Üniversite  Bilgi der.

Sanayici Gelirim ne kadar olacak der. Üniversite her şey para değildir der.

Sanayici sıkışınca gelir. Üniversite beni kullanıyorlar der. Buna benzer birçok örnek veren Prof. Dr. Bağcı, Patent lerin, Üniversitelerde yükselmede ve atamada tez olarak kabul edilmesi halinin Türkiye’deki patent sayısının çığ gibi artacağını vurguladılar. Ayrıca Bilginin paraya dönüşmesinin gerekliliği konusunun üzerinde durdular.

Söktaş Dokuma sanayi Arge Müdürü sayın Zehra KOCATÜRK ün konuşmasının vurgusu ise Üniversitelerin eğitim şeklinin uygulamaya yönelik olmadığı ve Sanayicinin hangi Üniversitelerde kimlere müracaat edeceklerini bilmedikleriydi. Ayrıca Sanayicilerin Üniversitelerde konuları dahilin de derslere girmesinin gerektiği idi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu konuşmasında Bölgenin en önemli tarım ürünü Narenciye ve Nar dan 20 nin üzerinde katma değerli ürün geliştirdiklerini; Akademisyenlerin mazeret üretmek ten vazgeçmelerini ve zamanın üretme zamanı olduğunu, bu üretilenlerin sanayicilerimiz tarafından kazanca dönüştürülmesi gerekliliğini anlattılar.

Tekobel Teknoloji Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Doğan ŞENEL beyefendinin vurgusu ise şöyleydi.

Teknoloji Transfer ofisleri kurulmalı

Arge ler ticarileşmeli

Arge projeleri kadar iş bitirme belgesi verilmeli,

Üniversitelerde sanayicilerin müracaat edebilecekleri merkezler olmalı.

Panel sonunda izleyicilerin işbirliği konusundaki fikirleri sorulduğunda iki katılımcının sorularından sonra söz alan;

Sanat Metal Ltd. Şti. yetkilisi Mehmet KIZILASLAN, yani bendeniz “ Ülkemde hepimizin gözden kaçırdığımız gizli bir savaş vardır. Bu savaşın tarafları, Kamu sektörü bürokratları ile, özel sektör yetkilileridir.

Sizlerin bürokratlarınız biz sanayicileri,  Emeği sömüren, çok kazanan ve çok kazandıkları halde vergi vermeyen hırsızlar gözü ile bakıyorlar. Kaldı ki ben her iki sektörde de çalıştığım halde bunun böyle olmadığını biliyorum. Bir memurun maaşını 5 000 TL yazıyorsunuz 2 500 TL vergi kesiyorsunuz. 2 500 TL eline veriyorsunuz. Bu şekilde maaş alan bir bürokratınız Bir esnafın sanayicinin işyerine gittiğinde vergisini gördüğünde, azlığından dolayı ona düşman oluyor.

Diğer yandan İş birliği yapılabilmesi için önce barışmak ve karışmak gerekli değil mi? Buradaki oturma düzenimize bir bakalım isterseniz. Ön tarafta iki sıra Lortlar kamarası. Arka taraftaki üreticilerin sanayicilerin oturdukları kısım Avam kamarası.

Gönül isterdi ki, buradaki oturma düzeninden başlayarak, barışmaya, karışmaya ve iş birliğine başlayalım.”  Dedim. Konuşmam sanayicilerimiz tarafından iyi bir alkış aldı.

Bu konuşmam üzerine Bakan Müsteşarı Sayın Prof Dr. Ersan ASLAN düşüncemdeki doğruluğa hak verirken ve katıldığını söylerken, Pamuk Kale Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Hüseyin BAĞCI “Biz artık barıştık, tanıştık, işbirliğinin bir dahaki bahara kalmaması için bir an önce işbirliği yapmamız gerekli” dediler. Ve ilave ettiler Bir gün sonra Denizlide yapacakları toplantıda karışık oturacaklarını söylediler.

Değerli okuyucularım, hem üreteni çalışanı, işvereni hamal ve hırsız gözüyle bakacaksınız, hem ondan yatırım yapıp işsizliği önlemesini bekleyeceksiniz. Hem de bürokratların kraldan çok kralcı olanları vasıtasıyla, “Senin iplerin benim elimde seni istediğim an bitirir defterini dürerim” korkusunu özel sektörün yüreğine salacaksınız. Olmaz bu şekilde, iş birliği olmaz.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bugün çok önemli bir başlangıç yapmış eksikliği fark etmiş ve çok radikal adımlar atmıştır. Bundan sonraki günlerde birçok şeyi değiştireceklerine inanıyorum.  Saygılarımla.

                  

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.