Fuat Tütüncüoğlu

Fuat Tütüncüoğlu

Yasa Çıkarsa Mirasçılarda Yararlanır

Soru: Fuat Bey, Titiz birisi olduğum için Allah’a şükür emekliliğim ile ilgili bir sorunum yok günü gününe titizlikle takip ediyorum.Yalnız rahmetli olan babamız 17-18 yıl önce  yanında çalıştırdığı işçinin primini yatırmadığı için biz mirasçılara o tarihte 3 kuruş olan borç bugün için 3333 kuruş olarak bizden istenmeye çalışılıyor.Seçim öncesi çıkarılmaya çalışılan Torba Yasa’dan bizler içinde bir şeyler var mı ?

Yanıt; Değerli okurum, Ödenmeyen prim borçlarını yapılandıracak bir yasa çıkarsa, bu yasadan siz ve diğer mirasçılarda yararlanır. Hem borcun gecikme cezası ve gecikme zammının önemli bir kısmından kurtulur hem de borcu taksitle ödeme imkânına kavuşursunuz. Maalesef Kurum eski defterleri kurcalamayı çok sever.17-18 sene önce vefat eden babanız ile ilgili Veraset ilamı çıkartılırken yada geride kalanlara Dul/Yetim aylığı bağlanırken akılları nerede idi diye sormak gerek ama işte soramıyorsunuz.

Ohh Ne ala .. Büyüt yaşını emekli ol.


Soru: Fuat Bey,  1974 doğumluyum.  1992’de sigortalı oldum. 5653 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca nüfusa 3 yaş küçük yazılmışım. Yaşımı büyütürsem erken emekli olabilirmiyim ? Arkadaşlarım evet olabilirsin dedikleri için size yazıyorum.


Cevap: Değerli okurum, Emekli olmak için 25 yıl sigorta süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 53 yaşınızı dolduracağınız 14 Ocak 2027’de emekli olabilirsiniz. Emeklilik işlemlerinde, ilk defa sigortalı olunan tarihte nüfus kütüğünde yazılı olan doğum tarihi dikkate alınır. Sigorta başlangıç tarihinden sonraki yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz. Yaşınızı büyütmenizin emekliliğinize faydası olmayacağını arkadaşlarına söyle.

 

Öyle bir Yasa çıkar mı?
Soru:
Fuat Bey Babam, Bağ-Kur borcundan dolayı emekli olamadı. Borçlu olduğu Bağ-Kur günlerine ihtiyacı yok. SSK ve Bağ-Kur’a ödenmiş günleri emekli olması için yetiyor ve fazlası da var. Ödenmiş günler haricinde 36 ay borçlanma çıktı. Yeni yasaya göre emeklilik için ne yapılmalı?

Cevap: Değerli okurum, Sorunuzla ilgili çıkan bir yasa yok. Şayet Bağ-Kur prim borçlarının silinmesine ilişkin bir yasa çıkar ve bu yasa 36 ay prim borcunu da kapsarsa babanız prim borcunu sildirerek emekli olabilir. Bugün için ortada netleşen bir yasa çalışması yok. Konuyla ilgili yasanın Meclis’e intikalinden itibaren gelişmeleri adım adım buradan yansıtırız ve kapsamlı bilgiler veririz. Fakat böyle bir yasanın çıkmasını ihtimal vermiyorum.

Mevcut uygulamada SSK lı kadın Doğumu borçlanabilir

Soru: Fuat Bey Annem 1 Ocak 1952 doğumlu. 31 Ocak 2011’den bu yana Bağ-Kur’lu. 1978’de bir doğum yapmış ve bebeği 6 gün sonra ölmüş. Ama o dönemlerde bu, kayıt altına alınmamış. Annem 1981, 1982 ve 1987 yılında üç doğum yapmış. Annemin yaştan kaynaklı bir emeklilik hakkı var mı? Ya da ne zaman emekli olabilir?

Cevap: Değerli okurum, Bağ-Kur’lu sigortalıların doğumunu borçlanma hakkı yok. Doğum borçlanması sadece sigortalı çalışan kadınlara verilmiş bir haktır. Anneniz sigortalı olsaydı bile sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar borçlanılamadığından, doğum borçlanması yapamayacaktı. Anneniz Bağ-Kur’da yaş haddinden emekli olmak için, 5400 gün prim ve 61 yaş şartlarına tabi. Yaş sorunu olmadığından ara vermeden prim öderse primini 5400 güne tamamlayacağı 31 Ocak 2026’da yaş haddinden emekli olabilir.
 

Yatırılan prim tarihi önemli
Soru:
Fuat Bey Özel sektörde gıda mühendisi olarak çalışmaktayım. Eylül 1998’de İzmir’deki stajım esnasında sigorta başlangıcım yapılmıştı. Bu tarihten sonra 2004’te ilk kez fiili olarak çalışmaya başladım. Ocak 2004’ten itibaren sigorta primlerim yatırılmaya başlandı. 3388 gün prim ödemem var. Emeklilik yaşımı ve tarihimi bildirebilirseniz sevinirim.  

Cevap: Değerli okurum, Staj sigortasında kişileri emekli eden, uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları) prim ödenmediğinden, emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor. Bu nedenle sigorta başlangıç tarihiniz Ocak 2004’tür. Bu tarihe göre emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 3612 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Gününüz eksik
Soru:
Fuat Bey 1962 doğumluyum. 1989’da SSK’lı oldum. 2657 gün prim ödemem var. 1982-1984 yılları arasında yapmış olduğum 20 ay askerliğime ait prim borcumu da ödedim. Ne zaman emekli olabilirim?
Cevap: Değerli okurum, Başlangıçtan önce yaptığınızdan, askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi 20 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigorta süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. 2118 gün daha prim ödeyerek askerlik borçlanması dahil 3257 gün olan priminizi 5375 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İyilikle ve Sosyal Güvenlikle kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.