18 Mart Çanakkale Savaşı ve kahramanları

Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir.

İtilaf Devletleri'nce; İstanbul'u alarak boğazların kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir tarımsal ve askeri ticaret yolu açmak, Alman müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amacı ile açılan cephedir.

İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'na girmişlerdir. İtilaf Devletleri; Rusya'yla güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, İstanbul′u zaptetmek suretiyle Almanya′nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. 9 Ocak 2016 tarihine kadar devam eden Çanakkale Kara Muharebeleri, 19'uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal'in özellikle Anafartalar ve Arıburnu Muharebelerinde sergilediği liderlik ve Türk askerinin üstün cesareti neticesinde, Gelibolu Yarımadası'nın düşmandan temizlenmesi ve savaşın kazanılmasıyla sonuçlanmıştır. 12 Mar 2021

18 Mart Çanakkale zaferi Türk tarihinin dönüm noktası olarak tarihteki yerini aldı. Sonuçları da şöyledir:

1) İngiltere’den 400 bin, Osmanlıdan 500 bin, Anzak ve Fransa dan 125 bin civarı asker bu savaşa katılmışlardır. Bu da çarpışmaların ne denli şiddetli olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

2) Çanakkale Savaşı'nda 253 bin Türk askeri şehit düşmüştür, itilaf devletlerinden ise 250 bin civarı ölü olmuştur.

3) Çanakkale Savaşı sonucunda yeni bir devlet ortaya çıkmaya başlamıştır.

4) Çarlık Rusya’ya yardım gidememiş ve Sovyetler Birliği kurulmuştur.

5) Osmanlının sürekli kaybeden imajı bir nebze olsun silinmiştir.

6 ) İngiliz ve Fransız donanmaları büyük ölçüde zarar görmüştür.

7) Mustafa Kemal’in bu cephede gösterdiği başarı, askeri dehasını ortaya koymuş ve Kurtuluş Savaşı’nın lideri olmasında etkili olmuştur.

8) Çanakkale Zaferi, Milli Mücadele ruhunun doğmasında etkili olmuş, Osmanlı Devleti’nin saygınlığı artmıştır.

9) Sömürge olan toplumlarda milli kurtuluş fikrinin uyanmasında etkili olmuştur.

10) 500 bine yakın insan hayatını kaybetmiştir.

Boğazlar, dünya coğrafyasında bulunduğu stratejik konumu açısından, önemli bir geçiş yeridir. Çanakkale Savaşı bu anlamda tarihsel bir öneme sahiptir o. Türk milletinin bu başarısı Kurtuluş Mücadelesinde de etkili olmuş, Türkleri tarih sahnesinden silme peşinde koşan ülkelerin bu emellerini hiçbir zaman yerine getiremeyecekleri kanaati milletçe kabul görmüştür. Çanakkale’de birçok şehit ve gazi veren Türk milleti, Atatürk’ün önderliğinde tek bir çatı altında toplanarak, nihayet bağımsızlık mücadelesini kazanıp, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni Mustafa Kemal Atatürk'ün bu savaşta yaptığı kahramanlıklar sayesinde Atatürk, halkın inancını kazanmıştır.

Çanakkale Cephesi'ne Yarbay rütbesiyle gelen Mustafa Kemal, 19. Tümen Komutanı olarak bir tümeni yönetiyordu. Savaşın en kritik anında yaklaşık 130 bin kişilik bir kolorduya Albay rütbesiyle komutanlık yaptı. Aylarca süren savaşlardan sonra ise Anafartalar Grup Komutanlığı'na getirilerek gösterdiği üstün başarılar sonucunda "Anafartalar Kahramanı" unvanını almıştır

Çanakkale de savaşan kahramanlardan biri de Müstecip onbaşıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.