Mürşit Canbeldek

Mürşit Canbeldek

Aydın Mahalli Seçimleri İçin Gönlümüzden Geçenler..

Aydın seçmeninin gönlünden geçenler neler olabilir diye düşünerek bir umumi kanaat taslağı belirlemeyi uygun gördük. Bu kanaatin oluşmasında dikkate aldığımız en önemli ölçüt;

1)     2011 milletvekili seçim sonuçları 

2)     2009 yerel seçim sonuçları

3)     2007 mv seçim sonuçları

4)     2004 yerel seçim sonuçlarıdır.

2007 milletvekili seçim sonuçlarına göre Aydın’da AKP 163 bin oy alarak birinci parti, MHP 144 500 oy alarak ikinci parti, CHP 136 bin oy alarak üçüncü parti, DP 55 bin oy alarak dördüncü parti konumundadır.

2011 milletvekili seçim sonuçlarına göre ise; Aydın’da CHP oyunu 104 bin artırmış 240 bin oyla 1’inci, AKP 60 bin artırmış 223 bin oyla 2’nci, MHP 30 bin azaltmış 114 bin oyla 3’üncü partidir.

2004 yerel seçim il genel meclisi seçim sonuçlarına göre; AKP 183 bin oyla 1’inci, CHP 105 bin oyla 2’nci, DP 99 760 oyla 3’üncü, MHP 62 bin oyla 4’üncü partidir.

2009 yerel seçim sonuçlarına göre ise; CHP oylarını 69 bin artırmış 174 bin oyla 1’inci, AKP oylarını 25 bin azaltmış 159 bin oyla 2’nci, MHP oylarını 82 bin artırmış 144 bin oyla 3’üncü, DP oylarını 29 bin azaltmış 71 bin oyla 4’üncü partidir.      

Bu sonuçların analizini duygusallığa kaçmadan yapmaya çalışırsak; MHP’nin Aydın genelinde 140 -150 bin civarında oy potansiyeli vardır. Fakat bu potansiyel 2011 genel seçimlerine girerken yapılan bir takım stratejik yanlışlar yüzünden 114 bin oy bandına çekilerek 30 bin civarında gerilemiştir.

Fakat şunu da söyleyelim ki; MHP’nin alabileceği oylar stratejik yanlışlar yapılmasa; 144 binin üzerine CHP ye giden 104 bin oyun MHP’ye de kayma ihtimali bulunduğunu düşündürtüyor. Yani 144+106 =250 bin oy potansiyeline de çıkabilirdi. Bu sonucun ihtimal dâhilinde olduğunu düşünmemize sebep olan ve oy patlaması yaşanmış iki yeri öne çıkartıyor bize. Birisi Nazilli diğeri de Söke belediye seçim sonuçlarıdır.

Söke’de Başkan adayı Yusuf Keremit, girdiği seçimde MHP’ye kazandırdığı oy 12 bindir. Fazladan getirdiği oy yani… %9.5 dan % 37 ye çıkarmıştır. Kazanamamıştır fakat şahsi sempatisiyle getirdiği oy oranı artı % 27.5 dur.

Nazilli’ye bakacak olursak Başkan adayı Haluk Alıcık..Aynı Yusuf Keremit gibi açılımı olan sempatisi yüksek bir siyasi kıymettir. 2004’de Nazilli’de MHP’nin oyu; 2 bin 200 oranı da %4.22 iken 2009’da oyu 23 bin 600 e oranı da %35.5 e çıkmıştır.

Yerel veya milletvekili genel seçimlerinde bir partiye oy zıplatması kazandıran en önemli hususun adayların halka inandırıcı gelip gelmediği meselesidir.    

Adayların sevimli (fakat hokkabazlığa kaçmadan) inandırıcı ve güven verici özellik taşıması halinde işi başarmaması için hiçbir sebep yoktur. Bu cümle sadece Aydın Politik zemini düşünülerek kurulmuştur.

Aydın için önümüzdeki seçimlerde gönlümüzden geçen şudur;

1) MHP genel seçimlerde 250 bin potansiyeline ulaşmalıdır.

2) Özlem Hanım şu anda vizyonu ve misyonu itibariyle partiler üstü bir kimlik kazanmış Büyükşehir belediye başkanlığını bir devlet adamı ciddiyetiyle yürütebileceğine bu fakiri inandırdığı gibi seçmenin büyük kısmını da angaje etmiştir.

3)seçmen nazarında seçim sathı  mailinde yapmaya çalıştığı iki –üç projesinin engellenmeye çalışılması gayretleri pek sevimli de görünmemektedir.

4)Özellikle MHP’den beklediğimiz ve gerçekten halkın da beklentisinin bu olduğunu hissettiğim; matematik kurallara uygun bir seçim çalışmasına girmesidir:

Yukarıdaki 10 yıllık siyasi verileri göz önünde bulundurarak ağırlık vereceği ve kazanma ihtimalinin çok yüksek olduğu Belediye başkanlıkları üzerinde duygusallıktan, ham hayal ürünü tavsiye ve telkinlerden uzak durarak çalışma yapmasıdır. 

Mesela; Aydın Efeler belediye başkanlığını kazanma ihtimali çok yüksektir. Çünkü; Bu seçim bölgesinde; 2009 yerel seçim sonuçlarına göre CHP’nin aldığı oy 26 bin 021, MHP’nin aldığı oy 25 bin 409, AKP’nin aldığı oy 25 bin 035, DP’nin aldığı oy 17 bin 468’dir.

Yani DP’nin aldığı oyları MHP’ye taşıyabilecek şahsi sempatisi yüksek inandırıcılığı kuvvetli bir aday çıkarması halinde MHP 35-40 bin arasında bir oy alarak seçimi kazanabilir. MHP’yi öne fırlatacak bu mevzii başarı milletvekili seçimlerinde yukarda gönlümüzden geçtiğini söylediğimiz 250 bin oy potansiyeline de bir ciddiyet kazandırabilir.

Aydın Efeler belediyesi seçim çalışmaları esnasında o yüksek değer taşıyan adayın çıkarttığı rüzgâr; hiç merak etmeyin en uçtaki köylerde bile bir aksül amel bulacaktır.

Yusuf Keremit, Haluk Alıcık , Ali Uzunırmak ve Özlem Çerçioğlu Aydın için yüksek hem de çok yüksek değerlerdir. Biz bir diğerini öbürüne tercih etmek istemiyor bu kıymetli şahsiyetlerimizden Aydın için faydalanmak istiyoruz.

MHP’nin vazgeçmeyi asla düşünmediğimiz çok değerli yöneticileri ve Sayın milletvekilimiz Ali Uzunırmak Beyefendi; halk nazarında kıymet kazanmış isimlerin yarın elele bir ekip hem de vatan-millet bütünlüğü derdine düşmüş bir ekip olarak yanımızda, yanı başımızda hizmet vereceği inancıyla yıpratılmamasını daha hayırlı buluyoruz. İnanın halkın da temayülü bu yöndedir. AKP olmazların peşinde Türk milletinin geleceği ile kumar oynarken; dik duran bir ekip oluşmak mecburiyetindedir.  

Aydın’da AKP’ye kaptırılacak bir tane bile Belediye başkanlığı görmek istemiyoruz.  MHP ve CHP’nin şu tehlikeli ortam karşısında aynı hassasiyetlere sahip adaylarının devlet adamlığı ciddiyetiyle mücehhez olmasını arzu ediyoruz. Tabi ki önceliğimiz MHP adaylarıdır. Bunu ifade etmekte de bir çekince görmüyorum. Gönlümüzden geçenler yazının bütünlüğü içinde anlaşıldığı gibidir. Tavrımız mevzii hesapları göz önünde bulunduracak şekilde gerçekleşecektir. Çalışmalarınızda Başarılar diliyorum. Allah bu seçimin sonuçlarını şerre teslim olmayanları sevindirecek şekilde tecelli ettirsin diye dua ediyoruz….

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum