Aydın Siyaseti Nasıl Şekillenecek

Yerel seçimler bu kadar yaklaşmışken kural olarak kim nereden aday olacak,nereyi kim alacak şeklinde tartışmamız beklenir  -tartışacağız bunu da- ancak bir taraftan da kim 2015’te  vekil olacak biraz da bu tarafından bakmak gerekiyor…

Partiler adaylarını belirlerken hiç şüphesiz aday olanlar,olmayanlar,belli adayları destekleyenler ya da desteklemeyenler yerel seçimden ziyade 2015 yılının hesabını da özellikle yapmaktalar…

MHP Büyükşehir adayını açıkladı. Efeler İlçesi için de Recep Taner’in adı geçmekte. Her iki ismin ortak özelliği de milletvekilliği yapmış (yapıyor) olmaları ve 2015 yılında yapılacak seçimde de MHP’nin en önemli vekil adayları olmaları.Bu anlamda her ikisinin de belediye başkanı olması ya da olamayıp yıpranmaları durumunda partide yeni isimlerin milletvekili olabileceği ihtimali….

Ali Uzunırmak’ın belediye seçimini kazanmasını MHP liler elbette isteyeceklerdir ama  milletvekilliği 1. Sırasının boşalmış olmasına daha çok sevinecek partililer azımsanmayacak derecede  olacaktır.

Kaldı ki MHP’nin  Aydın'da en bilinen ve tanınan 2 siyasetçisini anketlerde esen olumsuz havaya rağmen sahaya sürmesinin de önemli bir risk olacağını düşünüyorum naçizane.

Yıllardır milletvekilliği listesinin değişmediği MHP’de yeni isimlerin listede olup olmayacağını da sadece genel merkezin bildiği ve bileceği gerçeği de ortada.

MHP İl Başkanının ise  Belediye meclis üyeliği alışkanlığından olsa gerek sürekli Aydın Belediyesi konusunda açıklama yapması neden Efeler Belediye başkan adayı yapılmadığını düşündürmekte.

AKP’nin temayül yapıp 1. Çıkan kişiyi aday olarak göstermemesi,milletvekilliği listelerinin her zaman sürprizli olması ve tamamen genel merkezin karar vermesi neticesinde milletvekilliği hesabının en karıştığı parti diyebiliriz.Geçen dönem Nazilli Belediye Başkanını Kuşadası Belediyesi için aday yapma cesareti ve özgüvenine  sahip olan AKP genel merkezinin nerede ne yapacağını tahmin etmek güç olduğundan milletvekili olmak isteyenlerin de kafası mutlaka karışmıştır.

Aday gösterilmesi en muhtemel kişi olarak gözüken Mehmet Erdem’in seçimin taşıdığı çok  büyük risk neticesinde pirinç-bulgur ikileminde düşündüğünü ve mevcut konumunu kaybetmek istemeyeceğini de düşünüyorum..

AKP İl ve İlçe başkanlarının Mehmet Erdemle bir küs bir barışık siyasi mecralarında onun adaylığını -kendilerine sorulursa eğer- destekleyeceklerini ve seçilse de seçilmese de listeden yer kapma çabasına gireceklerini düşünüyorum…

CHP’de ise milletvekillerinin ön seçimle belirleniyor olması ve milletvekillerinin de belediye başkanlığı için aday olmaması diğer partilerden farklılığa yol açıyor.

Bu noktada vekiller ön seçimde kendilerini desteklemiş ya da destekleyecek isteklilerin aday olmasını sağlamaya çalışırken belediye başkanlığı için aday adayı olanların büyük kısmı ise özellikle Büyükşehir adayı Özlem Çerçioğlu’nun lehe estirdiği  rüzgarla belediye başkanı olmak olmazsa 2015 yılında önseçim için puan toplamak derdindeler…

CHP il Başkanının ise Genel Merkez genelgesine uyarınca istifa etmemesine rağmen Efeler İlçesi için aday olup olmayacağı merak konusu.

Kendisinin belediye başkanlığı seçiminde bir başka aday adına çekileceğini ve 2015 yılında yapılacak önseçimde çok sık dillendirdiği “örgüt kantarı” için avantaj sağlamaya çalışacağını düşünüyorum.

Ancak önseçim sadece Efeler İlçesinde değil tüm ilçelerde yapılacağından diğer İlçe Belediye başkanlarının belirlenmesi sürecinde de dün olduğu gibi bugün de çok  yoğun çalışıp tüm ilçelerde avantaj yakalamaya çalışacağını da düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum